Ga naar hoofdinhoud

Jaaroverzicht 2018 – TechniShow en smart factories

Metaalmagazine.nl komt aan het einde van het jaar traditioneel met het belangrijkste metaalnieuws van het afgelopen jaar. Ingezoomd wordt op de thema’s van 2018 en de meestgelezen berichten van elke maand op metaalmagazine.nl.

Thema’s 2018

Grondstoffen

Traditioneel zijn aan het begin van het jaar de prijzen voor de basismetalen, aluminium, koper, nikkel en zink een favoriet onderwerp op metaalmagazine.nl. De prijzen van 2017 en ook de prognoses voor 2018 zijn goed bekeken. Metaal Magazine somt de belangrijkste thema’s van 2018 op.

Bedrijfsnieuws

Allereerst worden berichten over collega-bedrijven goed gelezen: bedrijf X dat een nieuwe machine heeft geplaatst of een nieuw pand bouwt, bedrijf Y dat overneemt of zelf is overgenomen en bedrijf Z dat een grote order heeft binnengehaald.

Bij droevige gebeurtenissen zijn veel mensen begaan met hun concullega’s. Het bedrijfsongeval bij Douna Machinery in Leeuwarden waarbij in mei twee monteurs van Mokveld Valves uit Gouda zijn overleden, is het meestgelezen bericht van 2018. Ook het bericht over een gevaarlijke stof bij de Norma Groep in Hengelo is veelvuldig bekeken, net als de grote uitslaande brand bij ROVC in Ede.

TechniShow en EMO

Het hele jaar door wordt bovendien de inhoud van elk net uitgekomen Metaal Magazine goed aangeklikt, net als de rubriek agenda, met beurzen, seminars en workshops, en dossiers. Dossier TechniShow van afgelopen voorjaar deed het goed, evenals het dossier van de EMO van september 2017.

Al jaren worden ook de nuttige links voor de metaalbranche veel bekeken. Wat verder opvalt is dat populaire berichten van langer geleden gevonden blijven worden en ook dit jaar populair blijven. Denk aan het artikel ‘Voorkom galvanische corrosie bevestigingen’ uit 2012. Corrosie doet het sowieso goed op de website.

‘How to’

‘How to’-onderwerpen, waarbij de lezer stapsgewijs door soms ingewikkelde onderwerpen heen geloodst worden, blijven eveneens populair. Bestgelezen bericht op dit vlak is ‘Boren van vierkante gaten’ (uit 2012).

‘How to’ gekoppeld aan Industrie 4.0 is een goede combinatie, blijkt uit de populariteit van ‘Tips voor overstap naar smart industry’ en het bericht dat Fraunhofer IOSB-INA de invoering van Industrie 4.0 voor het mkb vergemakkelijkt, met mobiele sensoren.

Zelfbouw heeft eveneens de interesse van de lezers. Zo meldde Elektor in mei plannen te hebben voor een zelfbouwpakket van een 3-assige CNC-freesmachine (foto) voor lichte metalen als aluminium. Vooral na de zomer is dit bericht weer wat meer aangeklikt, waarschijnlijk omdat Elektor meldde het pakket dit najaar op de markt te willen brengen.

Personeel

Still uit video (van Olivier Huisman/UrbanTurtle.nl).

Personeelsbeleid wordt ook goed gelezen, zoals berichten over het aantrekken en vasthouden van personeel en het aantrekkelijker maken van het vak voor jonge mensen. ‘Soft skills medewerkers óók van belang’ is het meestgelezen bericht op dit vlak, maar ook ‘Personeelstekort is gevaar voor continuïteit’ doet het goed.

Innovatieve activiteiten van jongeren trekken daarnaast de aandacht, zoals ‘Lastalent Hugo Rijsman strijdt op EK’ (foto), ‘Studenten in pilot ‘Smart Technician’ en ‘Studenten bouwen met robots aan toekomst’.

Smart factories

Okuma-fabriek in Taiwan.

Andere onderwerpen die het goed doen zijn noviteiten van machinefabrikanten (zoals ‘CNC-machine met de stem bedienen’) en smart factories (‘Okuma opent slimme fabriek Taiwan’ (foto), ‘Sirris opent Product Development Hub’ en ‘Tips voor overstap naar smart industry’).

Algemeen economische nieuws (‘Marges NL-industrie dalen’), CAD/CAM (‘Huidige CAD-software schiet tekort’) en lassen/lijmen/schroeven (‘Verbinden van multi-materiaal’) zijn eveneens toppers dit jaar.

Minder populair onder de lezers van metaalmagazine.nl zijn onderwerpen als jaarresultaten van grote bedrijven. Ook verduurzaming trekt (nog) niet echt te aandacht, al is het artikel ‘Zonnepanelen voor Merford’ wel goed gelezen.

Jaaroverzicht per maand

Januari

In de eerste maand van 2018 is het belangrijkste nieuws dat bij de Norma Groep in Hengelo een gevaarlijke stof is vrijgekomen. Dat gebeurde toen een slang losschoot tijdens het overpompen van een vloeistof. De vloeistof wordt gebruikt bij het beitsen van metaal. Medewerkers grepen snel in, waardoor er geen gewonden vielen. Op de tweede plek deze maand staat het bericht ‘Wat doen metaalprijzen in 2018?‘. Dit bericht is gaandeweg het hele verdere jaar zo goed bekeken dat het overall uiteindelijk ook op de tweede plek eindigde.

Februari

Halter produceert de LoadAssistant bij Fastems in het Duitse Issum (Foto: Halter CNC Automation).

In februari maakt Halter CNC Automation uit Hoevelaken bekend bij het Duitse Fastems een tweede assemblagelijn voor de LoadAssistants te starten. Dit om te voldoen aan de aanhoudende vraag naar de beladingsrobots in Europa en VS. Met de tweede lijn verdubbelt Halter de productiecapaciteit. Ook goed gelezen is de inhoud van vakblad Metaal Magazine nummer 1 (begin februari), met onder meer een vooruitblik op de Metav in Düsseldorf die later die maand is gehouden.

Maart

De TechniShow staat in maart volop in de belangstelling, met diverse TechniShow-nieuwtjes, waaronder een video-impressie die samen met Timesavers gemaakt is. BMO Automation, Kuunders Technoworks en Style CNC wonnen de TechniShow Innovation Awards en de publieksprijs was voor Trumpf.

Ook is Metaal Magazine in een geheel nieuw jasje gestoken om opvallend en fris op de TechniShow te verschijnen. Een interview met Bram de Koning van Cellro in het vakblad trekt deze maand eveneens de aandacht. Hij vindt dat verspanende bedrijven in de toekomst meer moeten inzetten op service, omdat alleen techniek niet meer onderscheidend genoeg is. Verder nieuws deze maand: AAE breidt fors uit voor smart industry en Unisign levert machine voor frezen én slijpen.

April

Bedrijfsopvolging bij Bomacon: Pieter Boots (links) en opvolger Ton van Cranenbroek (foto: Bomacon).

De eigenaren van grootverspaner Bomacon uit Weert maken in april bekend, de aandelen van het bedrijf te hebben overgedaan aan een nieuwe generatie, om het bedrijf toekomstbestendig te maken en de continuïteit en kwaliteit te blijven waarborgen. Ton van Cranenbroek is als nieuwe algemeen directeur de opvolger van Pieter Boots (foto). Tweede belangrijke bericht deze maand is het interview dat Metaal Magazine met Foppe Atema van plaatbewerker Goma had. Hij stelt dat robotisering geen banen kost maar juist extra banen oplevert. Derde bericht is ‘Pay-per-use’ nog geen optie bij machinebouwer.

Mei

Bij Douna Machinery in Leeuwarden zijn in mei twee mannen overleden door een bedrijfsongeval De eerste overleed ter plekke, het tweede slachtoffer raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Onderdelen van een machineaandrijving schoten los en raakten de twee monteurs van Mokveld Valves uit Gouda. Ander populair nieuws deze maand: ‘Bouw je eigen CNC-machine’ en Grote brand verwoest ROVC Ede.

Juni

Metaal Magazine bericht in het juninummer over het verbinden van multi-materiaal. De verwijzing naar dit artikel op de site wordt goed bekeken. Als alternatief voor lassen en schroeven zoekt het KIT in Karslruhe het in verlijmen. De Christian-Albrechts-Universität in Kiel onderzoekt nanoscale sculpturing, een microstructuur van rechthoekige weerhaken (foto). Fraunhofer IWS in Dresden toont verbindingstechnieken bij 3D-geprinte metaalonderdelen. Berichten waar ook op geklikt werd: Buvo heeft nieuwe productiehal gietstukken en Boessenkool wint Nederlandse Innovatie Prijs.

Juli

In juli is expertblog ‘Huidige CAD-software schiet tekort’ meestgelezen op metaalmagazine.nl. CAD-specialist en -gebruiker Carlo van Berlo noemt bestaande CAD-software een lapmiddel. Hij vindt dat het CAD-proces inclusief voortraject meer moet kijken naar het verminderen van doorlooptijden en kostprijzen. Ander populair nieuws deze maand: Weerg schroeft capaciteit 3D-printen op en Nieuwe huurder Brainport Industries Campus.

Augustus

Het artikel ‘Tips voor overstap naar smart industry’ in het augustusnummer van Metaal Magazine is deze maand ook populair op de website. Hoe pak je als metaalondernemer de transformatie naar smart industry stapsgewijs aan? Smart Industry Network en metaalbedrijf GS Metaal delen hun ervaringen met praktische tips in het blad. Tweede bericht deze maand is Hurco en Erowa komen met automatisch beladen.

September

Vakbeurs AMB in Stuttgart heeft in september volop de aandacht. Lezers kijken onder meer naar een vooruitblik in het e-paper (de online versie van het vakblad) terwijl ook het nieuws dat tijdens de beurs loskomt, goed wordt bekeken. Zoals het bericht dat Imminkhuizen uit Barneveld als eerste een Cellro Elevate aanschaft. Deze Elevate (foto) stond prominent op de beursvloer. Ander AMB-nieuws: Mazak zet in op automatisering en 5-asser met palletwisselaar aan achterzijde. Van de IMTS in Chicago komt CNC-machine met de stem bedienen.

Oktober

Afgelopen najaar breekt het nieuws over grote metaalorders in de automotive los. Zo is in oktober meestgelezen dat Betech Mass Turning uit Hoogeveen onderdelen gaat leveren voor de nieuwe elektrische Mercedes EQ C, die volgend jaar op de markt komt. Die miljoenenorder, de grootste van het bedrijf tot nu toe, loopt tot 2028. Tweede bericht deze maand is Robotlader voor Jansen Machining, gevolgd door Amada op EuroBlech: Ensis en V-factory en Open Dagen bij Promas.

November

Een maand later maakt VDL Bus Chassis bekend een order ter waarde van enkele tientallen miljoenen euro’s te hebben binnengehaald. Dit bedrijfsonderdeel van VDL Groep gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland ruim 500 voertuigen opbouwen (foto) die door Defensie zullen worden ingezet. VDL zorgt tussen 2021 en 2023 voor de complete voertuigspecifieke aanpassingen. Ander veelgelezen nieuws deze maand: Ford blaast smeden nieuw leven in en de inhoud van Metaal Magazine nummer 7, met enkele highlights hieruit, zoals ‘Verspaner onderschat belang vloeistof’ en ‘Kostenbesparend engineeren met CAD’.

December

De laatste maand domineert algemeen economisch nieuws weer, zoals Groei maakindustrie in Nederland daalt, waaruit blijkt dat de toename van de productie in de Nederlandse maakindustrie in november sinds september 2016 niet meer zo laag geweest. Ook de groei van de werkgelegenheid was hoewel wederom fors, toch sinds 18 maanden niet meer zo laag. Ander nieuws: Fanuc-cobot voor lasnaadcontrole bij AudiWVG alu-tec freest nu 7 keer sneller en Kinkelder neemt belang in Odemar Metaal.

Top 10 berichten 2018

  1. 2 doden bij bedrijfsongeval Douna Machinery (mei)
  2. Wat doen metaalprijzen in 2018? (januari)
  3. ‘Bouw je eigen CNC-machine’ (mei)
  4. Multi-materiaal verbinden (juni)
  5. Inhoud Metaal Magazine 5 (augustus)
  6. Huidige CAD-software schiet tekort’ (juli)
  7. IPH-Brammer wordt Rubix (juni)
  8. Robotlader voor Jansen Machining (september)
  9. Miljoenenorder voor Betech (oktober)
  10. Imminkhuizen schaft Cellro Elevate aan (september)

Bekijk ook het Jaaroverzicht van 2017

Prettige feestdagen!

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven