‘Personeelstekort is gevaar voor continuïteit’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Personeelstekort is gevaar voor continuïteit’

Een grote meerderheid van de metaalbedrijven rekent de komende vijf jaar op een omzetstijging. Belangrijkste voorwaarde daarbij is dan wel dat het personeelstekort wordt opgelost. Twee derde van de respondenten stelt dat het huidige arbeidslandschap een gevaar oplevert voor de continuïteit van het eigen bedrijf.

Dat blijkt uit het benchmark-onderzoek ‘Het ijzer smeden als het heet is – Verandert u mee met de metaalsector?’. Dit onderzoek is uitgevoerd door Miles Research, op initiatief van Axell Employment, onderdeel van Axell Group.

Dat het personeelstekort nog altijd nijpend is, is evident. De respons op vacatures is vaak onder de maat en ook beschikken kandidaten dikwijls niet over de gewenste competenties of werkervaring.

Uitdagingen

Duurzaam personeelsbeleid wordt het meest genoemd als grootste uitdaging voor de komende drie jaar, waarbij de focus moet liggen op verhoging van het kennisniveau. Maar ook de flexibiliteit en de bereidheid van medewerkers om te veranderen, vormen belangrijke uitdagingen.

Ook de samenstelling van het personeel baart zorgen. Het gebrek aan jonge aanwas wordt daarbij als groter probleem wordt beschouwd dan vergrijzing.  

Arbeidsmigranten

Veel metaalbedrijven zetten arbeidsmigranten in om tekorten aan personeel het hoofd te kunnen bieden. Bedrijven die dit niet doen, zien de taal als belangrijkste barrière. Veruit de meeste migranten in de metaalsector komen uit Polen en Roemenië.

Driekwart van de respondenten zegt bekend te zijn met de regels omtrent het inhuren van arbeidsmigranten en hun aansprakelijkheid als opdrachtgever ten aanzien van zorgverlening en huisvesting.

Opvallend, want elders in dit rapport staat dat een grote meerderheid van de respondenten niet weet of het uitzendbureau waarmee wordt samengewerkt, beschikt over het SNF­-keurmerk. Dit keurmerk waarborgt dat arbeidsmigranten verantwoord worden gehuisvest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven