Trumpf sleept publieksprijs TechniShow in de wacht • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf sleept publieksprijs TechniShow in de wacht

Winnaars Technishow Award.

BMO Automation, Kuunders Technoworks en Style CNC hebben de TechniShow Innovation Awards gewonnen. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie in Jaarbeurs Utrecht. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Trumpf met de TruMatic 1000 fiber.

“We kijken tevreden terug op de kwaliteit van alle inzendingen, die van een hoog niveau waren”, vertelt Tom Bouws, juryvoorzitter. De inzendingen van de winnaars, maar ook die van alle genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards, worden van 20 tot en met 23 maart op de TechniShow in Utrecht gepresenteerd.

Oplossingen

De jury is onder de indruk van de hoeveelheid innovaties afkomstig van Nederlandse bedrijven. “De toegevoegde klantwaarde komt veelal uit Nederland, kijk maar naar de winnaars. We hebben echt waarde verbeterende innovatieve bedrijven in Nederland. We hebben veel oplossingen gezien die zijn ontwikkeld uit een eigen probleem en dat zijn ongetwijfeld ook problemen waar andere ondernemers mee worstelen. Daarnaast zien we aan verschillende producten dat Smart Industry marktrijp en toegankelijk begint te worden voor het mkb. Een hele mooie ontwikkeling”, aldus de jury.

De Awards werden tijdens de Avond van de Maakindustrie feestelijk uitgereikt. De feestavond werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van FPT-Vimag, Koninklijke Metaalunie en Jaarbeurs. Het belangrijkste onderdeel van de avond was de uitreiking van de Awards. In totaal werden er voor de TechniShow Innovation Awards vier prijzen weggegeven: ‘Commerciële Innovatie’, ‘Nieuw op de Nederlandse markt’, ‘Made in the Benelux’ en de Publieksprijs. Tijdens de feestavond voor de maakindustrie werd het publiek gevraagd om een stem uit te brengen. De Publieksprijs werd in de wacht gesleept door Trumpf met de TruMatic 1000 fiber.

BMO Automation

BMO won de ‘Nieuw op de Nederlandse markt’ Award met de Xenon PM software. De jury oordeel hierover: “Het is een echt toepasbaar systeem dat ondernemers in het mkb mee kan krijgen in de Smart Industry-gedachte. De verhouding tussen de lage initiële investering ten opzichte van de toegevoegde waarde, heeft er mede voor gezorgd dat de Xenon PM software van BMO als winnaar van de ‘Nieuw op de Nederlandse markt’ Award uit de bus kwam.” Xenon PM biedt de verspanende ondernemer inzicht in het totale productieproces binnen zijn bedrijf, door alle beschikbare data die binnen de verspanende fabriek voor handen is aan elkaar te koppelen. De software haalt alle data uit de CNC-machines in de fabriek en presenteert deze data in een simpel overzicht. Hierdoor is in een oogopslag zichtbaar van welke machines de spindels draaien, hoe de gemiddelde bezetting is, of men voor- of achterloopt op de planning, welke machine het beste presteert afgezet tegen de voorcalculatie.

Bijzonder aan Xenon is dat de monitoringsoftware data kan lezen uit elke besturing, ongeacht de leeftijd van de machine. Voor de jury was dat een belangrijke onderscheidende factor. Xenon is volledig cloud-gebaseerd waardoor alle data altijd en overal in te zien is. “Er zijn nog zoveel machine-uren onbenut. Door het volledig meten van alle processen komen alle elementen samen en ontstaat er een reëel beeld van het productieproces. Dankzij deze gegevens kunnen processen efficiënter worden ingericht”, vertelt Frank Biemans directeur van BMO. Hij vervolgt: “We zijn heel blij met het winnen van deze Award. Dit geeft een goede boost aan ons product en de implementatie daarvan bij onze klanten.”

Kuunders Technoworks

“De plaatbewerkingsindustrie ziet hier echt de waarde van in. Het lost een veelvoorkomend probleem op”, is de mening van de jury over het Kuma plaatwerkdetectiesysteem waar Kuunders Technoworks de Commerciële Innovatie Award mee binnen haalde. Kuma is een gepatenteerde machine die gesneden onderdelen in een nesting door middel van 3D-vision identificeert, vergelijkt met de nesting en via een inkjet markeert. “Door de markering in de vorm van bijvoorbeeld een QR-code, is het onderdeel uitleesbaar middels scanners, waardoor de vervolgbewerkingsmachines (kantbanken) automatisch het betreffende programma op kunnen roepen. De markering maakt het laserpart smart en het proces lean”, vertelt Willem Kuunders, directeur van Kuunders Technoworks. “Bovendien is dankzij de inkjet de codering afwasbaar, een aanzienlijk voordeel ten opzichte van lasergraveren bij onderdelen die een hoogwaardige oppervlaktekwaliteit nodig hebben.”

Een ander voordeel is dat de software van de machine de volledige nesting telt, zodat er met honderd procent zekerheid kan worden vastgesteld dat de lasernesting volledig is afgeraapt. Dit garandeert de leverbetrouwbaarheid en voorkomt verstoringen in het proces met extra kosten tot gevolg. Kuunders: “We zijn ontzettend trots op het winnen van deze prijs. We horen veel over smart en lean werken. Dat kan allemaal met onze machine. We adviseren dan ook iedereen om de TechniShow te komen en onze machine te bezoeken.”

Style CNC Machines

De ‘Made in de Benelux’ Award ging naar de Smesh 2-step Gear (SS2-sG) van Style. “Tussen al het softwaregeweld is het mooi om te zien dat er ook op mechanisch gebied nog geïnnoveerd wordt. En het is net als de innovatie van BMO en Kuunders een echt Nederlands product”, aldus de jury. De SS2-sG transmissie biedt de mogelijkheid om op de Style draaibanken onder vollast te schakelen. “Bij de ontwikkeling van SS2-sG hebben we de mogelijkheden van planetaire tandwielen onderzocht, zodat we onder vollast kunnen schakelen zonder volledig te moeten af- en optoeren”, vertelt Bastiaan Clement, directeur van Style.

De transmissie bestaat uit vijf planetaire tandwielen om een ringwiel, die zijn samengebracht in een compacte behuizing. De nieuwe transmissie geeft het beste uit drie bestaande transmissies: de eenvoud van een handgeschakelde transmissie, het gemak van een automatische transmissie en het rendement alsof er geen transmissie is. Het planetaire tandwiel zal op alle machines van Style worden geleverd; eerst op de draaimachines en dan op de freesmachines. De jury was naast het rendementsvoordeel gecharmeerd van het onderhoudsgemak. De complete transmissie is snel als module te vervangen, waardoor stilstandtijd tot een minimum kan worden beperkt. Clement: “We zijn erg blij met deze TechniShow Innovatie Award. Vier jaar geleden zaten we met ons bedrijf nog in zwaar weer en nu loopt het bedrijf als nooit te voren. Het winnen van deze prijs is dan ook een mooie beloning voor ons bedrijf en onze medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.”

Publieksprijs

Tijdens de Avond voor de Maakindustrie werd de bezoekers gevraagd om met behulp van een app te stemmen op hun favoriet. De publieksprijs is overhandigd aan Trumpf met de TruMatic 1000 fiber. Deze combimachine kan lasersnijden, gaten ponsen, omvormen en schroefdraden tappen. De machine is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid tot een volwaardige pons-/lasermachine, de TruMatic 1000 fiber. Dit, in combinatie met de nieuwe Delta Drive aandrijving, het hybride assenconcept en het nieuwe concept voor sorteren en ontladen, maakt de machine innovatief.

“Voor ons is het een grote eer om deze publieksprijs in ontvangst te nemen. We hebben met de Trumatic 1000 fiber een prachtig product en die laten we ook zien op TechniShow. We willen iedereen uitnodigen om er naar te komen kijken”, vertelt Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven