Miljoenenorder VDL bij Defensie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Miljoenenorder VDL bij Defensie

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland ruim 500 voertuigen opbouwen die door Defensie zullen worden ingezet. Met de order is een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid. 

VDL neemt tussen 2021 en 2023 de complete voertuigspecifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tot 2020 zullen er prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Mogelijk krijgt VDL in een later stadium de opdracht om nog eens ruim 500 voertuigen op te bouwen.

Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten: een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden. Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

‘Rolling chassis’

Mercedes kiest voor het ‘rolling chassis’-concept. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd, waarna VDL de voertuigen uitrust met rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Ombouw fabriek

Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. Deze VDL-vestiging in Eindhoven zal, in samenwerking met zusterbedrijven, een kennis- en expertisecentrum worden voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie.

Onderdeel daarvan vormt VDL Defence Technologies, een van de kennisclusters van VDL Groep. Het cluster is actief als ‘hoofdaannemer’ op het gebied van ontwikkeling, productie en onderhoud van projecten in de veiligheidsindustrie.

42 manjaren werk

Met deze order voor Mercedes-Benz Cars Nederland zijn 42 manjaren werk in de fabriek gemoeid en 15 manjaren engineering. Het onderhoudscontract geldt voor 10 jaar met een verlenging van 2 keer 5 jaar.

Daarnaast gaat VDL zijn internationale netwerk benutten evenals de ervaringen uit de civiele wereld om Defensie, als onderaannemer van Mercedes-Benz, te ondersteunen tijdens internationale activiteiten.

“VDL en zijn leveranciers hebben ons een technisch hoogstaande en kostenefficiënte tenderbeantwoording gebracht”, stelt Niels Kowollik, algemeen-directeur van Mercedes-Benz Cars Nederland. “Deze tender geeft eveneens voor de Nederlandse dealerorganisatie mogelijkheden. Onderhoud, reparatie en mogelijke modificaties aan deze voertuigen kunnen tot de tweede helft van de 21e eeuw werk bieden.”

VDL is vereerd

“Bijzonder vereerd zijn wij dat met deze order de samenwerking met een vooraanstaande onderneming als Mercedes-Benz met moederbedrijf Daimler verder zal worden geïntensiveerd”, stelt directeur Theo Toussaint van VDL Groep. “Deze werkzaamheden, die goed zijn voor de werkgelegenheid in Nederland, passen naadloos in het brede spectrum van onze toeleveractiviteiten.”

Mercedes-Benz Cars Nederland en VDL waren al eerder succesvol in soortgelijke samenwerkingsverbanden. Zo bouwt VDL Bus Venlo sinds eind 2017 ongeveer 1.250 voertuigen van het type Mercedes B-klasse om tot de nieuwe surveillancewagens van de politie. VDL Bus Venlo voorziet deze voertuigen onder meer van licht- en geluidsapparatuur, bestickering en hoogwaardige communicatie- en navigatieapparatuur. De achterbak wordt ingericht zodat die plaats biedt aan de dagelijkse uitrusting van de politie.

In 2016 kreeg VDL Bus Venlo een order van Mercedes-Benz om 256 voertuigen (de Mercedes-Benz Sprinter) op te bouwen tot bussen voor de Mobiele Eenheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven