Wat doen metaalprijzen in 2018? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat doen metaalprijzen in 2018?

De prijzen voor de basismetalen, aluminium, koper, nikkel en zink, zijn vorig jaar gemiddeld met 30% gestegen. De productie steeg met gemiddeld 2,7% terwijl de vraag naar basismetalen met 3,4% toenam. Dat meldt Casper Burgering senior sector econoom Industrie & Industriële Metalen van ABN Amro. Hij doet voorspellingen voor de metaalprijzen in 2018.

Aluminium

Voor aluminium verwacht hij dat de consumptie  aanzienlijk sterker zal groeien dan de productie. Hierdoor zullen de tekorten voor aluminium op recordhoogten uitkomen. Wel ligt er nog voldoende in opslag, zodat de prijsstijging mee zal vallen.

Koper

Voor koper, dat eind 2017 weer een nieuwe  recordprijs bereikte, zal de markt dit jaar in balans zijn, voorspelt Burgering. De koperprijs wordt wat stabieler, al blijft deze gevoelig voor conjuncturele trends, specuilaties en plotselinge dalingen aan de aanbodkant (bijvoorbeeld door stakingen).

Nikkel

Bij nikkel wordt dit jaar een klein tekort verwacht, mede door de aanhoudende vraag. Dit wordt ingegeven door trends in de rvs-sector en de vraag naar de verdere ontwikkeling in batterijtechniek. Uitdagingen hangen volgens hem samen met het exportbeleid van Indonesië en het importbeleid van China.

Zink

Zink krijgt te maken met een aanbod dat, volgens de ABN Amro econoom, sterker stijgt dan de vraag. Dit wordt ingegeven door de hoge prijs. Ondanks het hogere aanbod zal er in 2018 een tekort aan zink zijn. Pas in 2019 zal de zinkmarkt te maken krijgen met een overschot.

Hoge volatiliteit

Burgering verwacht als geheel dat de forse prijsstijging van 30% in 2017 niet doorzet. Er zitten namelijk veel risico’s in de metaalmarkten en dat maakt investeerders huiverig en de volatiliteit hoog.

Bekijk ook de prijsverwachting van industriële metalen tot en met eind 2019.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven