Mazak zet in op automatisering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mazak zet in op automatisering

Mazak Quick Turn 250 MSY.

Yamazaki Mazak ziet automatisering als een belangrijke pijler voor de toekomst van krachtige bewerkingsmachines. Daarom legt de machinebouwer voor de komende AMB in Stuttgart de focus op automatiseringsoplossingen. Ook is er aandacht voor multi-tasking machines en Industrie 4.0.

Tijdens de beurs is er de Quick Turn 250MSY, de HCR 5000, de Multiplex W-200Y en de VCN-530C. Op de beursvloer toont Mazak onder meer de iSmart-factory en productie op weg naar Industrie 4.0.

Robotcel

Het bedrijf heeft diverse automatiseringsoplossingen om de productiviteit en winstgevendheid te verhogen. De Quick Turn 250MSY wordt op de stand gecombineerd met een zelfontwikkelde robotcel om de productiviteit nog verder op te kunnen voeren. De TA 20-robot is voor werkstukgewichten tot 20 kg.

Met de eigen automatisering wordt de robotprogrammering geïntegreerd in de machinebesturing. De automatiseringstool voor het laadsysteem is als app geïntegreerd in Mazatrol.

Smooth-technologie

Voor het programmeren is er de functionaliteit van de Smooth-technologie. Basis hiervoor vormt de eigen intelligente besturingstechnologie van het bedrijf.

Mazak toont twee typen machines met kant-en-klare automatiseringsoplossingen: de VTC-530 met Siemens Sinumerik 840D sl en de VTC-760C met de eenvoudiger Siemens Sinumerik 828D-besturing. De interactie tussen machine en automatisering in het besturingssysteem kan hierbij naar wens van de klant worden geprogrammeerd.

Plug-and-play

De ‘plug-and-play’ oplossingen kunnen complete productiecellen zijn met het geautomatiseerd beladen van werkstukken en gereedschapswissel, met een robot (zoals de TA-20) of met geïntegreerde palletopslag.

Zo heeft de Multiplex W-200Y tijdens de beurs onder meer een eigen ontwikkelde roterende tafel met gereedschapsdragerplaten die werkstukken aan- en afvoert en kan opslaan.

AM en Industrie 4.0

Additive manufacturing volgens het Wire Arc (Waam)-principe wordt gedemonstreerd op een Variaxis J-600/5X AM; een hybride machine die metaal kan opleggen (3D-printen) én kan verspanen.

Mazak toont op het gebied van Industrie 4.0 onder meer de Smooth Monitor AX, die het hele productieproces monitort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven