Fraunhofer: Industrie 4.0 voor MKB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fraunhofer: Industrie 4.0 voor MKB

Het Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung, Institutsteil Industrielle Automation (IOSB-INA) heeft een nieuw soort mobiel sensorsysteem ontwikkeld, waarmee het makkelijker wordt om in Industrie 4.0 te stappen. Dat meldt AT Aandrijftechniek.

INAsense verzamelt data van bestaande processen en van extra sensoren tijdelijk om deze radiografisch naar een databank te sturen. Die data kunnen vervolgens worden geanalyseerd om oorzaken voor kwaliteitsverlies bloot te leggen of komend onderhoud te voorspellen. 

In koffertje

Met het nieuwe sensorsysteem in een koffertje willen de ontwikkelaars de overstap naar Industrie 4.0 voor afnemers in het MKB makkelijker maken. Het systeem biedt ondernemers meer transparantie, controle, planbaarheid, veiligheid en flexibiliteit in hun eigen productie.

Industrie 4.0 is voor veel kleine en middelgrote bedrijven nog een abstract begrip. Met het mobiele sensorsysteem hoeft weinig eigen sensor-hardware of een gedegen competentie op het gebied van Industrie 4.0 in de onderneming aanwezig te zijn.

Compact maar compleet

Het sensorsysteem is relatief klein (nauwelijks 80 bij 50 cm), maar heeft wel een grote technische bandbreedte. Infrarood-, trillings-, druk-, afstands-, temperatuur-, vochtigheids- en vermogensmeting alsmede diverse andere fysische eigenschappen van de installatie kunnen door het systeem worden bepaald.

Bovendien is een PLC ingebouwd, een interne computer, een gateway en een LTR-router voor het verzenden van de sensordata naar een veilige cloud.

Direct resultaat

De onderzoekers willen met hun partners een combinatie van mobiliteit en industriële sensoren bieden die niet afhankelijk is van de applicatie en die onmiddellijk resultaten laat zien.

INAsense onderscheidt zich van vergelijkbare systemen doordat het niet is geoptimaliseerd voor een specifieke branche en doordat het direct in de lopende productie kan worden aangesloten en gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven