‘Kostenbesparend engineeren met CAD’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Kostenbesparend engineeren met CAD’

CAD-specialist en gebruiker van CAD-software Carlo van Berlo.

‘Digitalisering als middel om doelgerichter en kostenbesparend te engineeren, zit nog te weinig in de huidige CAD-software.’ Met die stelling op metaalmagazine.nl legde Carlo van Berlo (foto), CAD-specialist bij Kusters Goumans, onlangs de vinger op een zere plek. De CAD-industrie lijkt zijn kritiek te herkennen, meldt vakblad Metaal Magazine.

Hoe beter zaken worden afgestemd in het voortraject, hoe soepeler en dus goedkoper zaken naderhand gemaakt kunnen worden, stelt Carlo van Berlo in zijn expertblog. Het design van een onderdeel is daarbij bepalend voor de kostprijs ervan.

Maar, zegt hij, op part-niveau werken is heel anders dan in een assembly-omgeving werken. “Het is zonde van ieder zijn tijd om een onderdeel te ontwerpen dat in het vervolgproces weer aanpassing nodig heeft om het te kunnen maken en of controleren. Zorg dat men weet wat je doet.”

Dat kan in zijn ogen door problemen voor iedereen zichtbaar te maken en bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie op te lossen. Want elke interventie met CAD en CAM betekent een vertraging in het maakproces. En tijd kost geld.

CAD-pakket efficiënter maken

CAD-ontwikkelaars werken achter de schermen al langer aan oplossingen die de CAD-pakketten juist op dit punt efficiënter maken, zodat de productie van de onderdelen goedkoper kan. “De sleutel ligt in de integratie van maakregels in de designsoftware”, zegt Craig Therrien, senior product manager SolidWorks.

Alexander Oster, directeur AM bij Autodesk ziet productontwerp zich ontwikkelen. “De eerste fase was die van documenteren, zoveel mogelijk details vastleggen. De tweede fase stond in het teken van optimalisatie. In de derde fase is ontwerpen niet langer een lineair proces, maar een agile proces.” De rol van engineer verandert hierdoor in zijn ogen van ontwerper in onderzoeker.

“Engineering is niet iets dat toevallig gebeurt voordat je een product op de markt brengt. Met IoT-platformen kun je het product voortdurend blijven updaten”, zegt Steve Dertien van PTC. De ontwikkelaar van Creo is eveneens met deze ontwikkelingen bezig.

Prijstransparantie

Volgens de CAM-ontwikkelaars kondigt zich ook een andere trend aan die tot meer prijstransparantie zal leiden. Zo kondigt SolidWorks Marketplace aan; een online bestelplatform voor plaatwerk en draai- en freesdelen.

Hiermee worden de prijzen van bepaalde onderdelen direct zichtbaar voor de design-engineer. Ook PTC ziet het zichtbaar maken van de maakkosten in de ontwerpsoftware als trend die nabij is.

Lees het hele artikel over deze ontwikkelingen, maar ook over de keerzijde van deze transparantie in het novembernummer van Metaal Magazine (premium).
Abonnee worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven