Tips voor overstap naar smart industry • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips voor overstap naar smart industry

Metaalbedrijven worden dankzij digitalisering en andere technologieën geleidelijk aan smart. Maar hoe pak je als ondernemer de transformatie naar smart industry stapsgewijs aan? Smart Industry Network en metaalbedrijf GS Metaal delen in de nieuwste Metaal Magazine hun ervaringen.

Smart industry als verandertraject vergt niet alleen een andere aanpak van de bedrijfsprocessen, maar vraagt ook om een gedrags- en cultuurverandering binnen het bedrijf, vindt Jan Bruggink. Hij is lid van het Smart Industry Network en consultant bij Attributes, dat bedrijven ondersteunt bij het implementeren van smart industry.

‘Actie ondernemen’

Een eerste stap om te komen tot smart industry is om niet te lang te blijven praten maar vooral actie te ondernemen. Bruggink: “Stel een gemotiveerd team samen en biedt hen ruimte en tijd om met smart industry aan de slag te gaan.”

Om te weten welke doelen je moet stellen, is het belangrijk om naar je klanten te luisteren. Naast het stellen van doelen is het verzamelen van data van groot belang, stelt Bruggink. Hij gaat in het artikel in het vakblad uitgebreid in op hoe je dit goed doet en geeft andere tips.

Omslag bij GS Metaal

Bruggink ondersteunt momenteel GS Metaal uit Vriezenveen bij de omslag naar smart industry. De ambitie van GS Metaal ligt hoog. Ongeveer 30 procent meer productiecapaciteit tegen eind 2019, zonder het machinepark uit te breiden.

“De reflex om een grotere machine aan te schaffen om de drukte aan te kunnen, is volgens ons niet de juiste oplossing”, geeft CEO Arnold Hofmeijer aan. “Slim naar de logistiek om een machine heen kijken en de inzet van machines en werknemers verhogen kan al voor een enorme productiviteitstoename zorgen.”

Hofmeijer legt in het artikel uit welke stappen het metaalbewerkingsbedrijf inmiddels heeft genomen. En ook welke stappen er nog volgen.

‘Daadkracht’

“Ik weet zeker dat we volgend jaar een idee zullen hebben dat tot verbeteringen leidt waar we nu nog totaal geen zicht op hebben. Maar dat idee komt er niet als we nu geen stappen zetten. Daadkracht is uiteindelijk de enige weg die leidt naar smart industry.”

Tien-stappenplan

Bekijk het tien-stappenplan naar smart industry in vakblad Metaal Magazine nummer 5 (premium). Deze is op 31 augustus uitgekomen.
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven