Jaaroverzicht: EMO, Industrie 4.0 en 3D-printen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jaaroverzicht: EMO, Industrie 4.0 en 3D-printen

Het jaar 2017 stond vooral in het teken van de EMO, Industrie 4.0 en 3D-printen. Dit zijn althans de onderwerpen die het afgelopen jaar het meest bekeken zijn op de website van Metaal Magazine. Ze domineren de top-20 van meest gelezen berichten.

Meest gelezen dit jaar is het bericht dat ABN Amro en Berenschot in de professionele markt een toenemende interesse in metaalprinten zien. Andere veelgelezen toppers op 3D-gebied zijn: het bericht dat DB Technology (merk Esprit) verwacht dat CNC-machines met 3D-mogelijkheden in de toekomst steeds meer ingang zullen vinden en het bericht dat het Amerikaanse onderzoeksinstituut LLNL erin geslaagd is om carbon in een aerospace kwaliteit te 3D-printen, wat nieuwe wegen voor lichtgewicht toepassingen opent.

EMO 2017

De berichten over de EMO doen het eveneens goed. Zo is de filmimpressie van de beurs die in september in Hannover werd gehouden het best bekeken EMO-bericht. Het eerder genoemde bericht van DB Technology was een vooraankondiging van het EMO-nieuws van het bedrijf. Ook de aankondiging van de Mazak iSmart Factory op de EMO is goed gelezen. De uitspraken die IFF-director Dr.-Ing Thomas Bauernhansl tijdens de EMO Preview deed, kregen ook de aandacht. Hij stelde onder meer dat metaalbedrijven in de toekomst niet meer gaan betalen voor de aanschaf van machines maar voor het gebruik ervan, ongeacht het merk.

Efficiënter proces

Populair zijn bovendien de berichten die het bedrijfsproces efficiënter maken, zoals Koelvloeistof die de standtijd en proceszekerheid positief beïnvloedt, een Nieuw draaiconcept van Sandvik Coromant en Frees- en simulatiesoftware voor 5-assig frezen om slijtage aan de freeskop te verminderen en een betere standtijd te krijgen.

Koopjes blijven het eveneens altijd goed doen, bijvoorbeeld berichten over veilingen van machines, zoals Grote veiling moderne metaalbewerkingsmachines. Bedrijfsnieuws wordt eveneens interessant gevonden, zoals een mega-installatie van Tata Steel die steeds meer vorm krijgt en een tweede Mazak Integrex draai-freescentrum voor Blokland Metaalbewerking. Verdrietig nieuws was de forse brand bij metaalbedrijf Precisiewerk Zierikzee (PWZ) in juni.

Opmerkelijk

Maar er waren ook opmerkelijke machines of leuke klussen die de aandacht trekken. Denk bijvoorbeeld aan CSM vervangt stalen achtbaan Python van december en Soraluce PXG-W: precisie bewerken in het kwadraat, maar zelfs een tien jaar oud bericht (Vakkanjer bouwt eigen draaibank) wordt nog steeds goed gelezen.

Hoe uitgehold het begrip Industrie 4.0 ondertussen ook lijkt, in Duitsland is het nog altijd hot. En ook de lezer van Metaal Magazine blijft interesse houden. Zo was er begin dit jaar de rondetafel Industry 4.0 in het Nederlandse bedrijfsleven en beschreven diverse EMO-berichten Industrie 4.0-oplossingen. Personeel trekken en houden blijft eveneens een belangrijk item, zoals de vele berichten om jongeren enthousiast te maken voor het vak maar ook het bericht Ouderen onmisbaar binnen technische branche.

En 2017 was natuurlijk ook het jaar dat het nieuwe team van Metaal Magazine van start is gegaan. Met hoofdredacteur Tom van der Meer en accountmanagers Judith Wanjala en Daniëlle de Wilde draaien we weer op volle sterkte.

2018 wordt prachtig jaar!

Veel lezers zijn al bezig met volgend jaar. Dat blijkt alleen al uit het feit dat velen het bericht over de TechniShow uit 2016 aangeklikt hebben. Kunnen ze niet wachten op de 2018-editie, of is het gewoon nog even herinneringen ophalen, voor de volgende losbarst?

Het wordt dan ook weer een prachtig jaar met behalve de TechniShow en Esef ook beurzen als de Euroguss, Metav, Eisenwarenmesse, Tube&Wire, Additive Manufacturing Europe 2018 (dit keer in Amsterdam), AMB én Euroblech. O ja, de Agenda op metaalmagazine.nl wordt eveneens goed bekeken.

Bekijk ook Dossier EMO 2017

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven