Ga naar hoofdinhoud

Soraluce PXG-W: precisie bewerken in het kwadraat

De nieuwe PXG-W portaalfreesmachine heeft een hoogte van 7320 mm onder de portaal. Het totale bewerkingsvolume bedraagt 1.000 m3. (foto: Soraluce)

Bimatec Soraluce heeft onlangs in de fabriek in Spanje een PXG-W portaalfreesmachine gepresenteerd die voor een Italiaanse klant is gebouwd. Het gaat om een machine met een hoogte van 7320 mm onder de portaal. Het totale bewerkingsvolume bedraagt 1.000 m3.

De Spaanse machinebouwer, in Nederland vertegenwoordigd door Laagland te Rotterdam, bestempelt de machine zelf als een nieuw hoogtepunt in de uitvoering van de strategie om nauwkeurigheid en grootverspaning naar een nog hoger niveau te tillen. Het gaat bij dit type machine niet meer alleen om het feit dat grote werkstukken verspaand kunnen worden. Nauwkeurigheden en vooral cyclustijden spelen in dit segment eveneens een grote rol.

1.000 m3 bewerkingsruimte
Groot verspaning betekent in dit geval dat de afstand tussen de zuilen 7,25 m bedraagt; in de Z-richting heeft de PXG-W een bereik van 7,3 m. De machine zelf is 19 meter lang, de tafel 12 meter. Dat alles resulteert in een bewerkingsvolume van 1000 m3. De maximale belastbaarheid van de tafel  ligt op 25 ton per m2. Als tweede bewerkingsmogelijkheid volgt er nog een NC draaitafel met een doorsnede van 6 meter en een maximale draaglast van 150 ton. De tafel haalt maximaal 50 omwentelingen per minuut. Doordat de machine is voorzien van de nieuwste Siemens 840 D sl besturing, kunnen draaifreesbewerkingen in één opspanning worden uitgevoerd, om daarmee het aantal freesbewerkingen te verminderen. De nauwkeurigheid haalt Soraluce onder andere uit zaken zoals het Vertical Ram Balance System, dat voor patent is aangemeld. Daarnaast worden zaken toegepast zoals het DAS systeem dat chatter voorkomt en de productiviteit flink omhoog brengt. De PXG-W is een machine die aan de bovenkant het programma van Soraluce afrondt. De machine is ontwikkeld voor zowel klanten uit de energiesector, scheepsmotorenbouw alsook de algemene toelevering van grote werkstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven