Ga naar hoofdinhoud

Mazak onthult iSmart Factory concept op EMO 2017

De Integrex i-800V/8 combineert volledig 5-assig frezen met krachtige draaibewegingen en palletwisselmogelijkheden.

Tijdens EMO 2017 plaatst Mazak Industrie 4.0 in het midden van de stand. Dit gebeurt met de onthulling van het iSmart Factory concept van het bedrijf, samen met 25 nieuwe machines, waaronder 15 die hun werelddebuut maken.

Het iSmart Factory concept maakt gebruik van de infrastructuur van Industrie 4.0 van Mazak, waardoor machinegebruikers de essentiële stap kunnen maken van automatische celproductie naar een volledig verbonden Industry 4.0-fabriek van de toekomst.

Mazak’s iSmart Factory is gericht op drie pijlers: Smooth Technology, de nieuwe SmartBox, die een snellere data-analyse biedt met verhoogde beveiliging, en het MT Connect standaard communicatieprotocol. Alle elementen zijn met elkaar verbonden om het live uitwisselen van productiegegevens tussen de productievloer en kantoren te vergemakkelijken. Dit resulteert uiteindelijk in kortere levertijden, minder werk aan inventarisatie en lagere indirecte arbeidskosten voor producenten.

Smooth Technology

Smooth Technology, die de snelste CNC en Smooth Process Support-fabrieksmanagementsoftware bevat, staat centraal in de infrastructuur van Industrie 4.0 van Mazak, dankzij haar vermogen om machinebewerkingen met 30 procent te verminderen, volledige machinewerkplaatsen met elkaar te verbinden én live monitoring en analysemogelijkheden te bieden.

Bovenop de Smooth Process Support modules, zoals Smooth Scheduler en Smooth PC, is de CNC ook uitgerust met een aantal nieuwe programma’s die dan gelanceerd worden. Het eerste is Mazak API (Application Programming Interface), waarmee niet-Mazak software, zoals automatiseringsapparatuur, volledig geïntegreerd kan worden in de Smooth CNC’s. Daarnaast is er de nieuwe Smooth Spindle Analytics software, die snel een spilvibratierapport en -analyse biedt.

SmartBox

Een efficiënte en veilige gegevensverwerking wordt mogelijk door de nieuwe SmartBox. Door het FOG computerconcept van Cisco te gebruiken, breidt de SmartBox cloud computing uit tot waar de gegevens geproduceerd worden. Dit maakt het mogelijk om gevoelige data te analyseren en er veilig mee om te gaan tegen een optimale snelheid. Hierbij worden alleen geselecteerde gegevens voor historische analyse en voor langdurige opslag naar de cloud gestuurd. Cyberveiligheid wordt gemaximaliseerd door een state-of-the-art Cisco netwerkplatform en Layer3 Managed Switch, geïndustrialiseerd voor de fabrieksomgeving. De SmartBox kan aangesloten worden op elke machine  met een MT Connect-adapter, ongeacht fabrikant, leeftijd of het type CNC. Zo kunnen ook machines van een oudere generatie op de SmartBox aangesloten worden.

MT Connect standaard communicatieprotocol

De laatste pijler van het iSmart Factory-concept van Mazak, is het gebruik van het MT Connect standaard communicatieprotocol. Hiermee is kruiscommunicatie tussen meerdere verschillende machines in de fabriek of in de werkplaats mogelijk, waardoor machine-informatie in een gestandaardiseerd formaat geëxtraheerd kan worden.

25 machines verbonden

Tijdens de beurs worden de 25 Mazak machines, geconfigureerd in 6 verschillende bewerkingszones (Industrie 4.0, Multi-Tasking, 5-assige zone, Horizontaal, Draaien en Verticaal) elk aangesloten via de Industrie 4.0-infrastructuur van het bedrijf om real-time productie informatie weer te geven.

In de Multi-Tasking zone staat de nieuwe Integrex i-500, die wordt gekenmerkt door een modulair ontwerpconcept, waarmee klanten de vereiste machinespecificatie kunnen aanpassen aan hun gebruik. De Integrex i-800V/8 combineert volledig 5-assig frezen met krachtige draaibewegingen en palletwisselmogelijkheden, om grote, zeer complexe onderdelen, zoals jet motoronderdelen op een verticaal platform, snel te bewerken. Deze beide machines maken hun werelddebuut op EMO 2017. Ze zullen actief zijn op de SmoothX CNC van Mazak. Standbezoekers kunnen het productiviteitsniveau zien dat kan voortvloeien uit een volledige integratie in het iSmart Factory-concept.

Drie nieuwe 5-assers

De 5-assige zone van Mazak wordt gecentreerd op drie uitzonderlijke nieuwe machines. De nieuwe HCR-5000S, die zijn werelddebuut maakt, is een compact, hoogwaardig, horizontaal bewerkingscentrum, ideaal voor de luchtvaartsector, voor de fabricage van kleine constructiedelen. De machine is uitgerust met een hoogwaardige hoofdspil en is in staat om super snel te accelereren met een uitstekende schokcontrole, om zeer nauwkeurig afgewerkte onderdelen af te leveren.

Op het gebied van 5-assen, is de Variaxis i-300 AWC een compacte automatiseringsoplossing, ontwikkeld uit het zeer succesvolle Variaxis aanbod van Mazak, gecombineerd met automatiseringskennis, van de Palletech-oplossingen, van Mazak. De machine bevat een gantry-box structuur om hoge nauwkeurigheid te leveren en een uitbreidbaar gereedschapsmagazijn van maximaal 505 gereedschappen, wat haar ideaal maakt voor een grote mix, laag volumeproductie en bewerkingen zonder verlichting. De 5-assige zone bevat ook een splinternieuwe, gespecialiseerde die en mold machine, de UD-400/5X, die 42.000 tpm aan kan, 1.0G acceleratie en een ultra hoge verplaatsingssnelheid.

HCN-5000

Tussen de opvallende horizontale machines, bevindt zich de HCN-5000, die uitgerust is met een MPP500 automatiseringssysteem. De 16-stations MPP (Multi Pallet Tool), is ontworpen om automatisering toe te voegen aan afzonderlijke machines. Het beschikt over de Smooth MPP software applicatie met geavanceerde planningsfuncties, analyse van productieresultaten en systeemgebruik. Deze zijn ook op afstand toegankelijk, met pc’s en smartphones. Het ruimtebesparend ontwerp heeft een kleinere voetafdruk dan het traditionele Palletech-systeem en is ideaal voor lange periodes van onbemand functioneren.

Quick Turn 250M

Eén van de belangrijkste draaicentra van Mazak is de Quick Turn 250M. Met een geautomatiseerd robotsysteem, naadloos geïntegreerd met de Mazak SmoothG CNC, maakt deze machine de volledige controle over de productiecel van de CNC moge

lijk. Ook worden live gegevens en analyse gedeeld met de totale fabriek. De makkelijk te programmeren robotcel zorgt voor een flexibele, geavanceerde automatiseringsoplossing, ideaal voor kleine tot middelgrote afmetingen, geschikt voor diverse toepassingen.

VCN-530C

De verticale bewerkingsmachine VCN-530C wordt in Groot-Brittannië geproduceerd. Deze is uitgerust met een nieuw ontworpen 18.000 tpm hoge snelheidsspil, kogelomloopspilkoeling, op de X-, Y- en Z-assen, en een magazijn met een hoge capaciteit van 40 gereedschappen. Deze machine is specifiek gericht op de markt van subcontracting.

De VTC-760C, eveneens een verticale bewerkingsmachine is uitgerust met Siemens Sinumerik 828D control. Zo kunnen machineprestaties en gegevens nog steeds geanalyseerd worden als onderdeel van het iSmart Factory-concept van Mazak, door middel van MT Connect en SmartBox.

Additive Manufacturing

De Variaxis j-600AM maakt gebruik van een innovatief Wire Arc-type metaalafzettingssysteem dat het additieve proces tot een nieuw snelheidsniveau brengt.

De nieuwste bewerkingsmachine voor additive manufacturing, de Variaxis j-600AM, wordt voor het eerst in Europa getoond wordt. Het is de recentste toevoeging aan de groeiende AM-portefeuille van Mazak voor klanten op de Europese markt. De Variaxis j-600AM maakt gebruik van een innovatief Wire Arc-type metaalafzettingssysteem dat het additieve proces tot een nieuw snelheidsniveau brengt. Het stelt fabrikanten in staat om snel en gemakkelijk de eigenschappen van onderdelen te verbeteren en de geavanceerde 5-assige multi-surface subtractieve mogelijkheden van de machine te gebruiken om zo hoge precisieonderdelen te produceren die compleet zijn in één enkele setup. De Variaxis j-600AM profiteert ook van een 12.000 tpm-spil gecombineerd met een roterende B- en C-as schommeltafel. Deze machine is zeer geschikt voor een breed scala aan toepassingen, inclusief de productie en de reparatie van onderdelen voor de lucht- en olie- & gasindustrie.

Onderling volledig verbonden bedrijf

“Op EMO 2017 toont Mazak zijn duidelijke leiderschap in het ontwikkelen van een robuuste infrastructuur voor de toepassing van Industrie 4.0”, zegt Richard Smith, European Group Managing Director bij Yamazaki Mazak. “Het iSmart Factory-concept, dat Smooth Technology, SmartBox en MT Connect combineert, zal bezoekers een beeld bieden van een onderling volledig verbonden bedrijf.” Hij vervolgt: “Met 15 state-of-the-art machines die hun werelddebuut maken, is het ons doel te laten zien dat het ‘connected’ bedrijf van ‘de toekomst’ hier en nu is.” In zijn ogen zal Industrie 4.0 uiteindelijk alleen maar een belangrijker element van de moderne productie worden. Mazak wil dat klanten deze mogelijkheden omarmen en het volledige potentieel van hun productiemogelijkheden realiseren. “We kijken er heel erg naar uit om deze inzichten met onze klanten uit heel Europa te delen op EMO 2017.”

Zie de iSmart factory in actie

Bekijk ook:

NIEUW

 

Dossier EMO
Metaal Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven