Sandvik Coromant onthult nieuw draaiconcept • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sandvik Coromant onthult nieuw draaiconcept

Met de nieuwe PrimeTurning-methode en CoroTurn Prime type A (links) en type B (rechts) gereedschappen van Sandvik Coromant is voor het eerst draaien in alle richtingen mogelijk. (foto: Sandvik Coromant)

Sandvik Coromant, specialist in snijgereedschappen en gereedschapssystemen heeft een revolutionair nieuw draaiconcept onthuld dat meer bewerkingsflexibiliteit oplevert en kansen biedt voor significante productiviteitstijgingen. Door de PrimeTurning-methode van de onderneming en de bijbehorende gereedschappen kunnen fabrikanten, met name in de sectoren lucht- en ruimtevaart en automotive, profiteren van de allereerste industriële oplossing die ‘draaien in alle richtingen’ mogelijk maakt.

Anders dan bij conventionele draaibewerkingen – die al decennia lang nauwelijks veranderd zijn – kunnen bedrijven met PrimeTurning langsdraaien (voorwaarts en achterwaarts), vlakken en profieldraaien met één enkel gereedschap. De methode is gebaseerd op het gereedschap dat de component binnentreedt bij de klauwplaat en materiaal verwijdert naarmate het zich verplaatst naar het einde van de component. Hierdoor zijn een kleine instelhoek, een grotere intredehoek en bewerkingen met grotere snijparameters mogelijk. Daarnaast blijft conventioneel draaien (van het werkstukeinde naar de klauwplaat) mogelijk met dezelfde gereedschappen.

Productiviteitstoename
Sandvik Coromant verwacht dat bij bepaalde toepassingen een productiviteitstoename van meer dan vijftig procent mogelijk is wanneer PrimeTurning wordt gebruikt in plaats van conventionele technieken. Sommige van deze verbeteringen zijn te danken aan de kleine instelhoek en de grotere intredehoek, waardoor er dunnere, bredere spanen ontstaan die de belasting verspreiden en de warmte afvoeren van de neusradius. Dit leidt zowel tot betere snijgegevens als tot een langere gereedschapslevensduur. Daarnaast is er geen gevaar dat de spaan vastklemt (een veel voorkomend en ongewenst effect van conventioneel langsdraaien) doordat de verspaning plaatsvindt in de beweging van de rand vandaan. De algehele productiviteit neemt verder toe door de langere machinegebruikstijd, wat te danken is aan de kortere opspantijd en doordat er minder productie-onderbrekingen zijn voor gereedschapswisselingen.

Productie-industrieën
PrimeTurning is met name gunstig voor productie-industrieën, zoals de lucht- en ruimtevaart en de automobielsector, waar veel uitwendige draaibewerkingen plaatsvinden in grote productieseries of wanneer veel complexe opspanningen en wisselingen van de gereedschappen nodig zijn.
“Ervaren operators weten dat er door een kleine instelhoek hogere voedingssnelheden mogelijk zijn,” vertelt Håkan Ericksson, manager toepassingstechnologie bij Sandvik Coromant. “Maar bij conventioneel draaien zijn alleen instelhoeken van ongeveer 90° mogelijk om de rand te bereiken en de lange, gebogen spanen te voorkomen die karakteristiek zijn voor een kleine instelhoek. PrimeTurning lost deze problemen op door het combineren van een perfecte reikwijdte tot de rand en instelhoeken van 25° tot 30° met uitstekende spaanbeheersing en behoud van de toleranties. Deze innovatie biedt ontelbare mogelijkheden om draaibewerkingen veel efficiënter en productiever te doen. Het is niet zomaar een nieuw gereedschap, maar het is een totaal nieuwe manier van draaien.”

Draaigereedschappen
PrimeTurning wordt vanaf het begin ondersteund door de introductie van twee speciale CoroTurn Prime-draaigereedschappen en de PrimeTurning codegenerator die geoptimaliseerde programmeercodes en technieken aangeeft. CoroTurn Prime-wisselplaten hebben drie snijkanten/hoeken: een voor langsdraaien, een voor vlakken en een voor profieldraaien, zodat het snijkantgebruik efficiënter en de standtijd langer zijn.
Het aanbod bestaat uit twee unieke en specifieke wisselplaten: CoroTurn Prime type A heeft hoeken van 35° en is ontworpen voor licht voorbewerken, nabewerken en profieldraaien, terwijl CoroTurn Prime type B met zijn ultrasterke hoeken specifiek ontworpen is voor voorbewerken. Geschikt voor de ISO-materiaalcategorieën P (staal), S (hittebestendige superlegeringen en titaan) en M (roestvast staal). Op dit moment zijn er negen CoroTurn Prime type A en zes CoroTurn Prime type B wisselplaten beschikbaar, met in de toekomst uitbreidingen naar andere materialen. De wisselplaten worden ondersteund door 52 gereedschapshoudervarianten, met inbegrip van Coromant Capto, CoroTurn QS en schachten.
De PrimeTurning codegenerator garandeert niet alleen een maximale productie maar ook proceszekerheid met optimale voedingssnelheden en intrederadiusparameters. Hij genereert ISO-codes die compatibel zijn met diverse CNC-systemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven