Mega-installatie Tata Steel krijgt vorm • Metaal Magazine
Nieuws

Mega-installatie Tata Steel krijgt vorm

De 14 meter diepe bouwput. Voor de fundering wordt zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt en wordt 12.000 m3 beton gestort (foto's: Tata Steel)..

De bouw van de nieuwe, derde continuegietmachine in de Staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden krijgt vorm. Er is een enorme bouwput gegraven met een lengte van 195 meter, een breedte van 40 meter en een diepte van 14 meter. Voor de fundering wordt zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt en wordt 12.000 m3 beton gestort.

Vorige week hebben de eerste 80 vrachtauto’s beton gestort voor de fundering. De mega-installatie krijgt een lengte van zo’n 35 meter. In de installatie wordt vloeibaar staal omgezet in plakken staal van 8 tot 12 meter lang en 22,5 cm dik. Dagelijks zijn er gemiddeld 65 personen aan het werk in de bouwput. Het is een van de belangrijkste investeringsprojecten van Tata Steel. In totaal is met dit project een investering van zo’n 200 miljoen euro gemoeid.

Fabriek blijft draaien

Er wordt gewerkt aan de bouwput, terwijl de staalproductie gewoon doorgaat. Zo staat links een pan vloeibaar staal boven een van de bestaande continugietmachines.

Wat het project extra bijzonder maakt is dat het plaatsvindt in een fabriek die volop in bedrijf is. Het aanbrengen van de fundering zal tot april 2018 duren. Daarna start de fase van het ter plekke bouwen van de continugietmachine. De nieuwe installatie wordt in 2019 in gebruik genomen.

“Tata Steel focust op het ontwikkelen en produceren van geavanceerde staalsoorten voor cruciale sectoren als de automobielindustrie”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden.

Hogesterktestalen

“Dankzij de investering in een extra continugietmachine die is voorzien van de allernieuwste technologieën, kan de Staalfabriek in IJmuiden in 2019 geavanceerde en ultrasterke hogesterktestalen maken van een nog hogere kwaliteit.”

De investering maakt onderdeel uit van een reeks aan investeringen in IJmuiden, van de Staalfabriek tot de Warmbandwalserij, de Koudbandwalserijen, de Dompelverzinklijnen en de fabriek voor verpakkingsstaal.

Toegevoegde waarde

“Deze projecten zorgen ervoor dat we nog meer producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen maken. Daarmee helpen we onze klanten het verschil te maken in hun markten en zorgen we ervoor dat ons staalbedrijf in IJmuiden een mooie toekomst heeft”, aldus Van den Berg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven