5-assige frees leert zichzelf optimaliseren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

5-assige frees leert zichzelf optimaliseren

Het ‘OptiWear’ -project ontwikkelt frees- en simulatiesoftware voor 5-assig frezen om slijtage aan de freeskop te verminderen (foto: Fraunhofer IPT).

Het Fraunhofer IPT werkt samen met een industrieel consortium van vier partners op het gebied van technologie en simulatiesoftware aan de ontwikkeling van een softwaremodule voor CAM-systemen. Het onderzoeksproject ‘Opti Wear’ biedt frees- en simulatiesoftware voor 5-assig frezen om slijtage aan de freeskop te verminderen en om zo een langere standtijd te krijgen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Het toevoegen van digitale systemen aan traditionele productieprocessen, zoals frezen, maakt niet alleen het ontwerpen van producten eenvoudiger, maar verbetert ook de kwaliteit van het product terwijl de standtijd wordt verlengd.

Kunstmatig neuraal netwerk

Met behulp van een kunstmatig neuraal netwerk identificeert de software precies die delen van de snijkant van het gereedschap waarvan wordt verwacht dat ze bijzonder hoge gereedschapsslijtage hebben. Het netwerk leert de gereedschapsslijtage voorspellen die tijdens het gebruik ontstaat.

Interfaces met bestaande CAM-systemen

De onderzoekers combineren de informatie uit het neurale netwerk met een simulatieplatform voor 5-assige freesprocessen, SimCutPro, speciaal ontwikkeld op het Fraunhofer IPT. De softwaremodule is geïntegreerd in het CAM-systeem om een geautomatiseerd en consistent productieplanningsproces te garanderen. Omdat SimCutPro al interfaces heeft met CAM-systemen zoals Siemens PLM NX, kunnen bedrijven de nieuwe module eenvoudig integreren in hun productie, als ze al gebruik maken van de simulatiesystemen.

Nauwkeuriger frezen

De lagere slijtage van de snijkant van het gereedschap maakt het mogelijk om werkstukken nauwkeuriger te frezen. De langere standtijd leidt niet alleen tot een betere productkwaliteit, maar ook tot lagere totale productiekosten. De nieuwe softwaremodule is gebaseerd op een vergelijkbare module die Fraunhofer IPT al heeft ontwikkeld voor draaiprocessen. De wetenschappers zijn er daarom van overtuigd dat het functionele principe ook kan worden toegepast op andere verwerkingstechnologieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven