WVG alu-tec freest nu 7 keer sneller • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

WVG alu-tec freest nu 7 keer sneller

Aluminumgietspecialist WVG alu-tec kan nu 7 keer sneller frezen door de ondersteuning van cutting-specialisten van Ceratizit. Dit bedrijf levert niet alleen de hoogwaardige tools voor de CNC-machines, maar kon ook de productiviteit van WVG alu-tec optimaliseren met haar deskundig advies. Hiermee is de looptijd met 85% verkort.

“Wanneer eerder groeven gefreesd werden in stalen rails, deed de snijkop hier ongeveer 10 minuten per rail over”, licht Elmar Schemm, hoofd van CNC in de WVG alu-tec, toe. “Met de MonsterMill PCR Uni kunnen we dit nu in anderhalve minuut. Deze forse vermindering van de doorlooptijd is mogelijk door de grote snijparameters met de insteekfrees uit de WNT-productlijn van Ceratizit.”

“Bijvoorbeeld, tandvoeding tot 0,137 mm/omw kan eenvoudig worden gerealiseerd tijdens het frezen en trimmen. De snijder met 4 snijkanten heeft niet alleen een hoge spaanafname, maar ook een heel soepele werking.” Volgens Schemm was dit ook heel belangrijk voor de productie van de rails, omdat het zorgde voor een stabiel en vooral nauwkeurig bewerkingsproces.

Maar niet alleen de nieuwe gereedschapsoplossingen was de reden van de verhoging van de productiviteit bij WVG alu-tec. “Als gestructureerd bedrijf wilde ik een systeem waarmee elke medewerker die een CNC-machine bedient, weet met welke gereedschappen hij bezig is”,  legt WVG oprichter Armin Gruhs uit. “De zoektocht naar de juiste gereedschap vergt het meeste tijd. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat het vereiste gereedschap altijd beschikbaar is, zelfs in de ploegendienst.”

Tool-O-Mat

De nieuwste generatie WNT automatische gereedschapsdispenser biedt ook een oplossing voor gestructureerd werken. Niet alleen zijn alle relevante gegevens die de machine-operator nodig heeft voor zijn werk opgeslagen in de zogenaamde Tool-O-Mat, het is ook automatisch gevuld met de benodigde gereedschappen, zonder dat de klant iets hoeft te doen.

De software in het systeem meldt onmiddellijk wanneer gereedschappen bijna op zijn en waarschuwt de Ceratizit-servicemonteur, die onmiddellijk het vulproces in gang zet. Als kritische opvullingsniveaus optreden als gevolg van ongeplande verhogingen, stuurt Ceratizit ook een spoedlevering naar het bedrijf, dat al de volgende werkdag arriveert.

‘Machinestilstand passé’

“Vroeger moest ik altijd bijhouden of er nog voldoende tools over zijn voor het geval een tool in de late shift slijt of breekt”, vertelt Gruhs. “Dankzij de functie-O-Mat hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken, want nu hebben we het gereedschap gegarandeerd bij de hand. Daarom is de Tool-O-Mat nu van essentieel belang voor ons om stilstand van de machine te voorkomen als gevolg van ontbrekende gereedschappen.”

Gruhs ziet nog meer voordelen. “Zo is de machine is in consignatie. De goederen blijven eigendom van Ceratizit totdat ze gebruikt worden. Dat scheelt inkoop- en opslagkosten. Voordat Tool-O-Mat gebruikt werd, was er veel dood geld in de gereedschapskast opgeslagen, dat kunnen we nu gebruiken voor andere doeleinden. ”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven