Groei maakindustrie in Nederland daalt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Groei maakindustrie in Nederland daalt

De toename van de productie in de Nederlandse maakindustrie is afgelopen maand sinds september 2016 niet meer zo laag geweest. Ook de groei van de werkgelegenheid was hoewel wederom fors, toch sinds 18 maanden niet meer zo laag. Dat blijkt uit de Nevi PMI. Toch zien inkoopmanagers in de Nederlandse productiesector goede perspectieven. Zo namen de exportorders sterker toe.

De Nevi PMI daalde van 57.1 in oktober naar 56.1 in november, wat de kleinste verbetering weergeeft sinds oktober 2016. Het cijfer bleef echter nog steeds ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 52.7.

De Nevi MPI Inkoopmanagersindex geeft weer hoe inkoopmanagers van Nederlandse productiebedrijven denken over economische factoren als productie, nieuwe orders, exportorders, ingekocht materiaal, inkoopprijs, werkgelegenheid, levertijden, voorraad ingekocht materiaal en voorraad gereed product. Bij een waarde boven de 50 verwachten zij verbeterde omstandigheden ten opzichte van een maand eerder.

Levertijden

De levertijden waren in november opnieuw opgelopen en duidelijk langer dan in de maand ervoor. Wel was deze verlenging de kleinste sinds april 2017. De hoeveelheid materiaal steeg maar hier in de kleinste mate gedurende zeker de afgelopen 2 jaar.

De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg voor de drieëndertigste maand op rij, al was deze uitbreiding de kleinste sinds september 2016. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand, een recordperiode.

De index laat al enkele maanden achtereen een neergaande trend zien, stelt Nevi. Dat maakt dat de groei in de industrie terugloopt. 

‘Optimistisch’

En toch zijn de Nederlandse inkoopmanagers optimistisch over de nabije toekomst. Hun optimisme is vooral gebaseerd op een goed gevulde orderportefeuille (dus volop werk voor de komende maanden) en een goede orderontvangst, meldt prof dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, in zijn commentaar.

Ook hebben de inkoopmanagers vertrouwen in de nabije toekomst vanwege nieuwe producten die ze op de markt brengen, goede exportkansen die zij zien en investeringen die zij hebben gedaan om hun capaciteit uit te breiden.

Minder positief zijn ze over de lange levertijden en slechte leveringsbetrouwbaarheid van de materialen die ze nodig hebben.

Met een PMI van 56.1, doet Nederland het overigens goed ten opzichte van andere landen. De eurozone kwam uit op een waarde van 52.0, de VS rapporteerde een waarde van 55.7 en China kwam uit op 50.1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven