'Robotisering levert juist extra banen op' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Robotisering levert juist extra banen op’

Foppe Atema: "Veel van onze klanten, die eerder aan offshoring deden, hebben het werk nu weer naar Nederland teruggehaald."(foto: Metaal Magazine)

“Mechanisering en robotisering kost geen banen. Het levert juist extra werk op.” Dat zegt Foppe Atema van Goma in een interview met Metaal Magazine. Atema heeft na 25 jaar afscheid genomen van het plaatbewerkende bedrijf.

“Wij hebben de strategie kapitaalintensief en hoog geautomatiseerd al sinds 1995. Dat begon met mechanisering en later automatisering en robotisering, vooral om concurrentie van lagelonenlanden het hoofd te kunnen bieden. Het gaat om drie aspecten: de looncomponent drukken, zwaarder werk arbotechnisch gezien toch behouden en hoge kwaliteit reproduceren. Automatisering is nooit een bedreiging geweest voor het aantal arbeidsplaatsen. Het levert juist meer werk op, al is dit wel ander werk.”

Plaatbewerkend bedrijf Goma uit het Gelderse Hengelo is toeleverancier voor de verwarmingsindustrie, machine- en apparatenbouw, elektronicabehuizingen, meubelindustrie, luchtbehandeling en koeling en compressorenmarkten.

'Werk weer naar Nederland'

Het gaat bij robotisering volgens hem om het leveren van betrouwbaarheid, zowel in kwantiteit als kwaliteit. “En dat betaalt zich uit. Veel van onze klanten, die eerder aan offshoring deden, hebben het werk nu weer naar Nederland teruggehaald. Ik denk dat van onze huidige totale omzet zo’n 20 procent afkomstig is van werk dat eerst in het buitenland gedaan werd.” Volgens hem moet je voor Nederlandse klanten ‘lean’ zijn. “Robotisering is daarvoor een vereiste. En daarnaast waarde toevoegen.”

Doorlopende leerlijn

Atema gaat verder in op wat robotisering voor het personeel betekent. Hij vertelt over Fieldlab Industrial Robotics, een doorlopende leerlijn voor werken met industriële robots. Ook geeft hij het belang aan om als ondernemer in diverse overlegstructuren en besturen te zitten.

De geportretteerde Goma-directeur heeft eind maart afscheid genomen. Zijn opvolger, Ivo van den Noort, was eerder operationeel directeur bij Wemo in Den Bosch.

Lees het complete interview in het aprilnummer van Metaal Magazine (premium, alleen voor abonnees). Deze komt vrijdag 13 april uit.
Bekijk de inhoud van Metaal Magazine nummer 3 
Neem een abonnement op de vernieuwde Metaal Magazine
Adverteren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven