'Bouw je eigen CNC-machine' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Bouw je eigen CNC-machine’

Hobbyisten, maar ook kleinere bedrijven en laboratoria die mechanische bewerkingen moeten doen voor prototyping, kunnen vanaf komend najaar hun eigen CNC-machine bouwen. Dan komt voor onder de 1.000 euro een bouwpakket beschikbaar in de webshop van elektronica-maandblad Elektor.

De machine is volgens Elektor bij frezen en boren geschikt voor lichte metalen (als aluminium en messing), kunststof en hout. 

Het is een project van Elektor.Labs, meldt het maandblad. De 3-asser wordt voor doe-het-zelvers geleverd in onderdelen en materialen, waarmee de machine vanaf de grond zelf is op te bouwen. Wel is enig gereedschap noodzakelijk.

‘Mechanische stevigheid’

De CNC-portaaldraai-/freesmachine heeft een frame dat mechanische stevigheid biedt en hoogte-instelling vergemakkelijkt. Het werkvlak meet 500x300mm terwijl de Z-as een bereik van zo’n 55 mm heeft, afhankelijk van het gemonteerde gereedschap (boor, SMD pick & place-kop of lasersnijkop).

Elektor.Labs heeft met de machine succesvol het eigen logo uit een 10mm dikke MDF-plaat gefreesd, maar de machine werkt dus ook op lichte metalen.

De lineaire geleidingen en lagers, kabelkettingen en eindschakelaars zijn afkomstig van igus. De stappenmotoren zijn van het type Nema 17 terwijl de tandriem een 6mm brede met staal verstevigde GT2-riem is.

De spindel is een Proxxon LBS/E boor/frees met lange hals die wat meer ruimte biedt voor de instelling van de Z-as. Een Meanwell SP-240-24 levert 24V bij 10A, terwijl extra voeding van 12V bij 5A mogelijk is voor uitbreiding.

CAM-software

Qua CAM-software heeft Elektor.Labs CamBam en EstlCAM getest. Hoewel CamBam meer opties biedt, is EstlCAM goedkoper en intuïtiever voor beginnende gebruikers. Beide softwarepakketten converteren .dxf-bestanden naar G-codebestanden (.nc). 

EstlCAM biedt een extra CNC-bedieningsconsole die helaas niet werkt met de TinyG-controller. Om de machine te besturen en G-codebestanden te verzenden, zijn CNCjs en Chilipeppr getest. Voor een eerste test en kalibratie is een eenvoudig terminalprogramma zoals CoolTerm meer geschikt, stellen de onderzoekers.

Multi-purpose

Mensen die de machine willen bouwen, hebben wel gereedschap nodig, zoals een verstekzaag, een boormachine, metalen boorset en tap en matrijs. Ook een kleine draaibank kan handig zijn.

De CNC-machine is ontworpen als een multi-purpose toepassing. Optioneel is de machine volgens Elektor uit te breiden naar lasergraveren- en cutting, pick & place en 3D printing. Deze tools wil het bedrijf later nog ontwikkelen.

Lees ook:

Bouw zelf een CNC-portaalrobot (13 maart 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven