Bouw zelf een CNC-portaalrobot • Metaal Magazine
Nieuws

Bouw zelf een CNC-portaalrobot

2
(foto: Elektor)

Altijd al een eigen CNC-machine willen bouwen? Elektor Labs heeft een zelfbouwkit voor een Wolverine CNC-portaalrobot. Deze 3-asser is bedoeld voor het boren, frezen en graveren in onder meer aluminium en messing. In het maart/aprilnummer staat wat de eigenschappen van de CNC-machine zijn en uit welke onderdelen deze kan bestaan.

Elektor kondigde de zelfbouw CNC-portaalrobot mei vorig jaar al aan. Nu zijn de details bekendgemaakt.

Het artikel breekt een lans voor een eenvoudige, maar multifunctionele CNC-machine. Vergeleken met een 3D-printer kan een CNC-machine sneller onderdelen produceren met een betere afwerking en meer keuze in materialen. Alleen als het gaat om ingewikkelde 3D-vormen en prototyping is 3D een betere optie, stelt Elektor Labs.

‘Makkelijk verkrijgbare onderdelen’

De opkomst van 3D-printers heeft er wél voor gezorgd dat het, vergeleken met 10 jaar geleden, veel makkelijker is om aan mechanische onderdelen te komen, zoals geleiders, lagers, tandwielen en koppelingen. De CNC-portaalrobot is dan ook opgebouwd met onderdelen die makkelijk verkrijgbaar zijn.

De machine met een werkblad van 500 x 300 mm heeft een maximale snelheid op de X- en Y-as van 15.000 mm/min en op de Z-as van 750 mm/min. De herhalingsnauwkeurigheid is ongeveer 0,2 mm en de aandrijving werkt via versterkte GT2-tandriemen (X- en Y-as) en schroefspindel (Z-as-uitbreiding). De Z-as-uitbreiding is geschikt voor boren, frezen en graveren in non-ferro metalen (aluminium, messing), hout en kunststoffen. 

Mechanische opbouw prototype

Elektor Labs meldt hoe de machine mechanisch opgebouwd kan worden, al is er ook ruimte om zelf variaties aan te brengen. Zo is voor het prototype een Proxxon LBS/E-boorslijper gebruikt die geschikt is voor het lich­tere freeswerk. “Maar merken als Kress leveren ook prima modellen.” Met behulp van een aangepaste houder kan tevens een echte freesspindel gemonteerd worden, stelt het artikel.

In de Z-as zorgt een spindelaangedreven geleiding van het type SLW-1040 voor hoge nauwkeurigheid. Het prototype heeft een Proxxon LBS/E-spindel (5.000 tot 20.000 tpm. 100W). De stappenmotordrivers hebben Trimatic TMC2160 controller IC’s als basis. De machine heeft een totaalgewicht (inclusief Z-as-uitbreiding en Proxxon LBS/E boorslijper) van 24 kg.

‘Voor hobbyisten en makers’

De CNC-boor- en freesrobot is volgens het artikel bedoeld voor hobbyisten, fanaten en makers, die vaak wel een printje kunnen ontwerpen en opbouwen of een microcontroller kunnen programmeren, maar die vaak worstelen met de mechanische aspecten van hun projecten.

“En dan hebben we het nog niet eens over het zelf maken van relatief eenvoudige mechanische onderdelen, als een tandwiel of een afdekplaatje.”

Voor prototyping kleinere bedrijven

De machine kan ook nuttig zijn voor kleinere bedrijven en laboratoria die mechanische bewerkingen uitvoeren voor prototyping. Met de nu gepresenteerde CNC-portaalrobot wil het team al deze mensen verder op weg helpen.

Het artikel staat in nummer 3 van Elektor Labs. In een volgend artikel wordt dieper ingegaan op de elektronica-besturing, de stappenmotordrivers en de CNC-software.

Lees ook:
‘Bouw je eigen CNC-machine’ (9 mei 2018)

2 reacties op “Bouw zelf een CNC-portaalrobot

  1. g.zell schreef:

    wat kost deze opstelling

    • Tom van der Meer schreef:

      Reactie van Elektor: ‘We hebben geprobeerd de machine als bouwkit op de markt te brengen, maar dat is (nog) niet gelukt.’ Wel wordt in het artikel een overzicht gegeven van de onderdelen die nodig zijn. ‘Als je als geïnteresseerde alle materialen zelf koopt, zit je aan een kostprijs van zo’n 1.000 euro.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven