CNC-machine met de stem bedienen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

CNC-machine met de stem bedienen

Wordt Athena de Siri van CNC-machines? Op de IMTS in Chicago staan voor het eerst meerdere machines die met de stem bediend worden. Of waar een pratende CNC-operator ondersteuning kan krijgen van de kunstmatige intelligentie achter het systeem. Makino USA verwacht dergelijke technologie eind dit jaar al aan te kunnen bieden.

Athena, ’s werelds eerste stembesturing voor CNC-machines, staat op het punt van doorbreken. Het is het eerste stemgestuurde assistentiesysteem voor CNC-machines, dat lokaal draait, meldt Franc Coenen, die ondermeer voor Metaal Magazine op de IMTS is. Najaar 2017 is het concept voor het eerst gedemonstreerd aan potentiële investeerders. De startup achter Athena, iTspeeX, staat nu in het Emerging Technology Center op vakbeurs IMTS.

Vragen en commando’s

iTspeeX is erin geslaagd om stemherkenning zo robuust te maken dat deze op de fabrieksvloer kan worden gebruikt. Stembesturing werkt bijvoorbeeld om te vragen hoe lang een job nog duurt, of hoe je het koelsmeersysteem controleert. Er zijn commando’s mogelijk om een bepaald programma te laden en te starten. Ook kun je specifieke vragen stellen die Athena opzoekt in de handleiding van de machine.

‘Belangrijke doorbraak’

Makino laat enkele klanten op dit moment de betaversie testen. “Dit is net zo’n belangrijke doorbraak als destijds de CNC-besturing”, zegt Mark Waymouth van Makino USA. “Wat is de beste interface met de machine? De menselijke stem.”

Dan Bagley, chief architect bij iTspeeX, verwacht met dit systeem jongeren te interesseren voor de maakindustrie en ook minder ervaren krachten sneller productief maken. Mark Waymouth van Makino valt hem daarin bij. “Jongeren praten de hele dag tegen hun smartphone. Zo willen ze ook de machine bedienen.”

‘Het kan snel gaan’

Bagley verwacht dat een marktintroductie snel kan gaan. Het verder doorontwikkelen en nog intelligenter maken van de spraakbesturing hoeft een eerste uitrol niet in de weg te staan.

Makino, dat als een van de eerste bedrijven de potentie van Athena onderkent, verwacht eind dit jaar al te starten met het uitleveren van de eerste machines, die bestuurd worden door de stem van de operator.

iTspeeX heeft een platform gebouwd dat onafhankelijk is van de machinebouwer en zelfs van de besturing. De initiatiefnemers geven aan met vrijwel alle partijen in de sector te spreken en met sommige al samen te werken.

Video

Bekijk een uitleg over de werking (video Franc Coenen):

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven