Fanuc-cobot voor lasnaadcontrole bij Audi • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fanuc-cobot voor lasnaadcontrole bij Audi

Audi in Brussel zet een cobot in bij de productie. De fabriek heeft al zeer veel robots, maar nu start ook een collaboratieve robot. Deze Fanuc CR-7iA/L werkt samen met de operators als aanvulling op hun kwaliteitscontrole. De cobot met visionsysteem controleert lasnaden.

“We gebruiken het principe van de 3D’s. Alles wat te maken heeft met dirty, difficult en dangerous, zijn argumenten om een robot te plaatsen”, zegt Patrick Danau, algemeen directeur van Audi Brussels.

“Sinds kort is daar een vierde D bijgekomen, namelijk demografie. Zo komen we in contact met de collaborative robots, die nu ook een intrede maken.”

“Een voordeel van de cobots is dat ze geen afgeschermd veiligheidsgebied nodig hebben, waardoor ze ook veel minder plaats innemen, wat ook kostenbesparend is”, zegt Geert De Coppel, cobot-engineer in de afdeling Karosseriebau.

Ergonomisch ondersteunen

“De verdere voordelen zijn natuurlijk dat ze direct kunnen samenwerken met de operatoren en dat ze hen ergonomisch gaan ondersteunen. In die mate zelfs dat we in de toekomst fysisch of licht fysisch beperkte mensen kunnen inzetten voor bepaalde jobs waar cobots assistentie verlenen.”

In een project dat samen met Fanuc gerealiseerd werd, wordt een cobot van het type CR-7iA/L uitgerust met een visionsysteem voor de controle van lasnaden. De cobot controleert op verschillende lasnaden zoals aanwezigheid, lengte en positie, en dit vooral op plaatsen waar de operator niet of moeilijk bij kan om te kijken.

‘Zekerder van kwaliteit’

De medewerkers waarderen de hulp die ze krijgen van de cobot, stelt Mark Van Heirzeele, verantwoordelijke Karosseriebau. “Ze zijn zekerder van hun kwaliteit want de robot neemt een stuk van hun eigen controlemogelijkheden over. Tegelijk zien ze dat hun taak niet in het gedrang komt. Dat is voor ons heel belangrijk geweest.”

In de toekomst zal Audi nog meer collaborative robots inzetten in het productieproces. De autofabrikant wil ze vooral inschakelen voor ergonomische problemen. Het gaat dan om processen waarbij steeds hetzelfde gebeurt. Juist daar zijn cobots interessant om in te zetten, als ondersteuning bij wat mensen doen, vindt Audi.

‘Mét medewerkers’

Danau spreekt van een mooi project dat samen met Fanuc is opgebouwd. “We zijn er in geslaagd om het inzetten van cobots aanvaardbaar te maken bij de sociale partners en bij de arbeiders. Het toont aan dat technologie samen met de medewerkers doorgevoerd kan worden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven