Robot Day bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden was eind vorige maand de arena waar spiderbots, transformers en tanks de strijd met elkaar aangingen. Het winnende team had een spin ontwikkeld met wieltjes aan zijn poten.
Zet 10 studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Informatica en HBO-ICT acht weken bij elkaar in een lokaal met de opdracht om een robot te maken en je krijgt de meest verrassende ontwerpen, stelt Jos Foppele, docent HBO-ICT. ”Van spiderbots tot transformers en tanks; de oogst was dit jaar uitstekend.”
‘Multidisciplinaire kracht’
Grote indruk maakte de winnende spiderbot van het team met onder andere Informatica-studenten Moustafa Elhagaly en Wesley Hofma. Beiden bedachten met een tienkoppig team een spin die aan ieder van zijn poten wieltjes heeft.

De robot werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. “Dat was in het begin even aftasten”, geeft Elhagaly toe.
“Tot nu toe hadden we alleen met studenten van onze eigen opleiding samengewerkt. Het voordeel van zo’n project is dat je van elkaar leert. Zo zijn wij als ICT’ers bij de werkplaats van Werktuigbouwkunde gaan kijken om te zien hoe een waterstraalsnijder eigenlijk werkt.”
“Tegelijkertijd zag je dat Werktuigbouwkunde- en Elektrotechniek-studenten samen met ons gingen programmeren. Je groeit gedurende zo’n project steeds verder naar elkaar toe”, aldus Elhagaly.
Prestigeproject
Al meer dan twintig jaar organiseert NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden de jaarlijkse Robot Day voor tweedejaarsstudenten Werktuigbouwkunde, Informatica, HBO-ICT en Elektrotechniek, om ze kennis te laten maken met de wereldwijde kansen op het gebied van Robotica.
In de loop der jaren groeide het evenement uit tot prestigeproject, waarop studenten in een multidisciplinair team alles uit de kast halen om een robot te ontwikkelen die uitblinkt in diverse disciplines.

‘Leren door te doen’
Het multidisciplinaire aspect van Robot Day is één van de sterke punten van het project, vindt Foppele. “We laten onze studenten leren door te doen. In de praktijk gaat het precies zo; daar werk je ook samen met collega’s van andere disciplines.”
“Daarin speelt ons onderwijsconcept Design Based Education een belangrijke bijdrage. In innovatielabs gaan studenten aan de slag met innovatieve ideeën. Dat doen ze in samenwerking met docenten, onderzoekers en opdrachtgevers uit de praktijk. Die werkwijze, waarbij we vragen van de buitenwereld naar binnen halen, levert prachtige resultaten op.”
‘Meerwaarde’
Jaar na jaar brengt Robot Day slimme robots voort, die beschikken over diverse vaardigheden die ook in de praktijk van meerwaarde kunnen zijn, stelt de hogeschool. Zo werkt NHL Stenden Hogeschool al een aantal jaar samen met Philips in Drachten, waar in het productieproces volop gebruik wordt gemaakt van robotarmen.
“Je ziet dat studenten na Robot Day de smaak te pakken hebben”, vertelt Foppele. “Zo is er een groep derdejaars Informatica-studenten op dit moment druk met het programmeren van een robotarm, die je ook bij Philips tegenkomt. Kennis die wij ontwikkelen, kan direct in de praktijk gebruikt worden. Daarmee staan onze studenten aan de wieg van nieuwe innovatieve robots.”
‘Verder specialiseren’
Ook Hofma van het winnende team is met het project gegrepen door robotica. “Ik ga straks aan de slag bij Beenen, specialist op het gebied van industriële automatisering. Daar worden volop robotica-toepassingen gebruikt op de werkvloer. Ik kijk er nu al naar uit en wil me daar zeker in de toekomst wel verder in specialiseren. Met robotica bouw je letterlijk aan de toekomst.”
(tekst: Nynke van der Zee, NHL Stenden)
Lees ook:
Robots strijden op Robot Day