Ga naar hoofdinhoud

Boessenkool wint Nederlandse Innovatie Prijs

Een drone van Boessenkool.

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft de Nederlandse Innovatie Prijs gewonnen. De jury noemde het een toonbeeld van een innovatief bedrijf. De prijs werd uitgereikt tijdens het tv-programma De Wereld Van Morgen, dat speciale aandacht heeft voor innovatieve ontwikkelingen en de bruikbaarheid ervan in de samenleving.

Tijdens de live uitzending was er onder andere aandacht voor een drone van Boessenkool die 500 kilo door de lucht kan vervoeren. Deze ‘vliegende tractor’ is onder meer inzetbaar voor bevoorrading in rampgebieden of voor het besproeien van gewassen.

Ruimtevaarder André Kuipers overhandigde de prijs in het Kurhaus in Scheveningen aan Boessenkool-directeur Eelco Osse. Kuipers prees de technologische hoogstandjes van het familiebedrijf.

Flexibiliteit

Boessenkool maakt voor nieuwe ontwikkelingen geregeld gebruik van joint ventures en samenwerking met partners, ondermeer om de flexibiliteit van de organisatie te borgen in tijden van groei.

Medewerkers van die partners worden ook betrokken in het operationele proces om kennisdeling met medewerkers binnen Boessenkool te stimuleren. Dat meldt Erasmus Centre for Business Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat het onderzoek voor de Nederlandse Innovatie Prijs heeft uitgevoerd.

Drijfveer en coach

Verder heeft het bedrijf multidisciplinaire projectteams en medewerkers die tijdelijk meelopen bij een ander bedrijfsonderdeel, wat eveneens kennisdeling bevordert.

Het management van Boessenkool is verder drijfveer om nieuwe projecten binnen te halen en fungeert als coach naar medewerkers toe om nieuwe oplossingen te realiseren.

Van machine naar dienst

Om succesvol te blijven is de organisatie wel verschoven van het bieden van integrale machines en producten (in plaats van componenten), naar het bieden van diensten.

Klanten worden voor bepaalde nieuwe oplossingen dan ook niet meer gefactureerd voor de aanschaf van een oplossing, maar voor de output van die oplossing, dus pay per use..

AVROTROS reikte de prijs voor het tweede jaar uit. De andere genomineerden waren KPN en internetbureau Youwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven