Ga naar hoofdinhoud

Voorkom galvanische corrosie bevestigingen

Om galvanische corrosie geen kans te geven bij mechanische bevestigingsmiddelen als bijvoorbeeld blindklinknagels, klinkbouten en inpersmoeren is het verstandig om te kiezen voor een bevestigingsmiddel van hetzelfde materiaal of met dezelfde oppervlaktebehandeling als de te verbinden delen. Een advies gelezen in een nieuwsbrief van Beluma.

Aan de nieuwsbrief van Beluma is een artikel gekoppeld met meer informatie over galvanische corrosie van mechanische bevestigingsmiddelen. Zie de bijlage:

 

pdf bestand  galvanische_corrosie_en_materiaalspecs

 

Galvanische corrosie

Galvanische corrosie tussen twee metalen van een mechanische verbinding ontstaat wanneer er een voldoende groot verschil in potentiaal bestaat tussen de metalen waardoor de ene zich als anode en de andere als kathode gaat gedragen, er een geleider is tussen de twee metalen en wanneer een een elektrolyt (vochtige elektrische geleider) beide metalen verbindt. De beste manier om galvanische corrosie te voorkomen is het vermijden van direct contact tussen de metalen.

 

Bron: Beluma

3 reacties op “Voorkom galvanische corrosie bevestigingen

  • Monique van wijngaarden

    Onze werf stelt voor roestvrij staal op ijzer te lassen. Gaat om een boot (skutsje uit 1911 die op zee vaart) ze zeggen dat als je dit goed inkit en met speciale electroden last dat dat dan geen electolytische corrosie geeft. Kan iemand ons hierover adviseren?

  • Er bestaan las elektrodes van een tussenliggende kwaliteit , dit noemen ze overgang elektrodes. het blijft echter een lapmiddel, bij met name op zout water ontstaat er snel putcorrosie op het koolstofstaal naast de las. Een “beperkte” oplossing is voor het betreden van zout water de lassen dik insmeren met vaseline of een ander vet. kitten werkt ook maar beperkt , uiteindelijk komt er juist vocht tussen de kit. Het blijft een moeilijk probleem.

  • Niels

    Na lassen beschermen met een corrosieprotectie middelen, zoals Tectyl o.i.d. kan het probleem verminderen of verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven