Jaaroverzicht 2019 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jaaroverzicht 2019

2019 was het jaar van de EMO en van klappen in de Duitse auto-industrie, die aan alle kanten voorbijgelopen wordt door nieuwe ontwikkelingen. De VDW verwacht dat Duitse machinebouwers dit jaar minder bewerkingsmachines produceren. De Europese staalindustrie kampt met prijsdumping en ontslagen. Toch kwamen op metaalmagazine.nl ook positieve berichten en megaorders in beeld.

Dit dossier gaat eerst in op de thema’s, bekijkt dan wat er de afgelopen maanden is gebeurd in de metaal om vervolgens de meest gelezen berichten op een rijtje te zetten.

Thema’s 2019

Welke onderwerpen waren populair in 2019? Metaal Magazine dook in de berichten op metaalmagazine.nl om trends te achterhalen. Lezers kijken vooral graag in de keuken bij collega’s. Wat doen ze, hoe doen ze het en vooral ook waarom?

Kijkje bij de buren

Branchenieuws doet het goed op de website, zoals meldingen over faillissementen, overnames, nieuwbouw, branden, bedrijfsongevallen en welke machine een bedrijf heeft aangeschaft. Maar lezers zijn ook geïnteresseerd in personeelswisselingen, awards én studenten die bijvoorbeeld kampioen draaier, frezer en lasser geworden zijn. Mogelijkheden om te besparen werken eveneens als magneet (zoals ‘Swift MIG-toorts bespaart op gas’ (in april) en ‘Low cost IoT-tracker’ (van maart)), net als berichten over megaorders.

Jan-Willem ten Hag werd Nederlands kampioen CNC-draaien.

Tien tips om…

Opvallende machines, productietechnieken of bewerkingen scoren ook, net als how-to verhalen (tien tips om…, drie oplossingen voor…).De nummer 1 van dit jaar (zie onderin) is net zo’n bericht. Het stamt al uit mei 2018 en blijft populair.

Daarnaast houdt de website-bezoeker van verrassende concepten, zoals een ontwerp voor een BMW Boxermotor, een design vulpen of gitaar met 3D-geprinte onderdelen, maar ook een robot met sensorhuid en een robot met uitschuifbare armen.

Dankzij de synthetische huid met sensoren, kan robot H-1 de aanraking van een mens ‘voelen’ en erop reageren (foto: Astrid Eckert/TUM).

Lezers lijken wat moe te worden van Industrie 4.0, want onderwerpen op dit vlak doen het iets minder; juist nu het echt lijkt door te breken. Toch blijven opvallende berichten hierover wel de aandacht trekken.

‘Google voor metaal’?

Metaalmagazine.nl blijkt ook een soort ‘google voor metaal’. Zo is ‘Nuttige links voor de metaalbranche’ al jarenlang een veelbekeken, soms gebookmarkt onderdeel op de website. Ander belangrijk onderdeel blijft de Agenda met aankondigingen van beurzen, open huizen, cursussen en seminars, met links naar de organisatoren voor meer informatie. Bovendien wordt veel geklikt op het onderdeel Vakbladen, als een nieuwe editie wordt aangekondigd, en op Dossiers, zoals het EMO-dossier. Beursnoviteiten doen het ook goed.

EMO in Hannover.

Ondernemen over landsgrenzen

Opvallend is verder de interesse in algemene ondernemersonderwerpen, zoals berichten over cao’s of premies. Maar ook het artikel in Metaal Magazine, hoe het is om als jonge vrouw in de metaal te werken, is populair, evenals ‘Functioneringsgesprek helpt de organisatie’ in de november-editie van het vakblad. Ondernemen over landsgrenzen heeft eveneens de aandacht, bijvoorbeeld in het bericht ‘Zakendoen met Azië op krediet neemt toe‘.

(foto Freestock)

Het jaar in maanden

Januari

De eerste maand van het jaar betekende vooral vooruitkijken. Het belangrijkste bericht ging over het feit dat werkgevers in Metaal & Techniek in 2019 voor hun personeel meer moesten gaan betalen aan algemene premies. Ook de aankondiging van twee wereldprimeurs bij de open dagen van DMG Mori in Pfronten trok de aandacht. Verder sloot VDL Groep deze maand een nieuw vijfjaren-contract af met DAF, voor het moderniseren van een DAF-assemblagelijn en het toeleveren van componenten voor truckcabines van DAF. Ook de samen ontwikkelde e-truck zit in de overeenkomst. Trumpf maakte bekend de laserdioden-divisie van Philips te hebben overgenomen (foto). En bij Metacon ging in januari in Moordrecht de eerste paal de grond in voor een derde bedrijfspand.

Automatische optische inspectie van laserdioden bij Philips Photonics GmbH (foto: Trumpf).

Februari

Het bericht over het bereikte principeakkoord voor de cao Metalektro (foto) stak deze maand met kop en schouders boven de andere berichten uit. Ander belangrijk nieuws was het faillissement van Vulcanus in Langerak. De metaalgieterij maakte een maand later een doorstart onder Machine Fabriek Elburg (MFE). Daarnaast was er veel interesse voor de inhoud van het eerste nummer van Metaal Magazine in 2019, dat deze maand uitkwam.

Maart

Het faillissement van JFPT (foodlife) domineerde de maand maart op metaalmagazine.nl. Daarnaast deed het bericht het goed dat bij Metalot een industriële toepassing ging starten om energie te winnen uit metaalpoeder. Ook het agendabericht voor de Belgische beurs Machineering was populair, net als de aankondiging dat BLM Group Benelux een vestiging voor de Benelux opent. Daarnaast was er interesse voor een low cost IoT-tracker van het Belgische Intersat.

April

‘Swift MIG-toorts bespaart op gas’ was het meestgelezen bericht. In deze maand was er sowieso veel nieuws, dat goed gelezen werd, zoals Drie oplossingen voor reiniging, Materiaal beschermt motoren tegen verhitting en Van Voorthuizen en Ten Hag NK-winnaars draaien/frezen. Maar ook bedrijfsnieuws had de aandacht, zoals Omax naar Hypertherm, Raico heet voortaan Kramp en Gewonden bij explosie Tata Steel. Deze twee laatste berichten speelden al in maart.

Boostweld Swift (foto: Boostweld)

Mei

Deze maand is het meestgelezen bericht ‘Smalste tandruimtes ideaal voor DragonFly’, over een slijpschijf van Lach Diamant om de voorsnijvlakhoek van cirkelzaagbladen te produceren. Igus haalde verder een grote India-order binnen. Ook populair was een bericht over een titanium ‘kooi’ voor een prototype van een nieuwe BMW boxermotor en het feit dat Audi steeds meer 3D-printing gebruikt in de productie.

Nieuwe BMW boxermotor (foto BMW).

Juni

De eerste zomermaand stond in het teken van het positieve bericht van SRA dat de Nederlandse industrie in 2018 sterk heeft gedraaid. Bedrijven die zich bezighouden met de productie van machines en apparaten behaalden de grootste winststijging. Deze producten deden het ook goed in de export. De omzetgroei in dit segment was eveneens relatief sterk. 
Verder het bericht dat het zakendoen op krediet met Azië-Pacific toeneemt, maar dat bedrijven het risico op wanbetaling vanuit die regio vooraf goed moeten inschatten. Dat meldde Atradius in de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific. Verder opende Chiron in China een Innovation Factory (foto onder).

Juli

Juli bracht het nieuws dat cabinebouwer Metagro brachegenoot Merford Cabins heeft overgenomen. Het CBS bracht cijfers naar buiten dat Nederlandse producenten van basismetaal en metaalproducten in juni (na producenten van transportmiddelen) het meest pessimistisch over de toekomst waren. Kwam het vertrouwen van ondernemers in de metaal in mei nog uit op 9,2, een maand later was dat -1,7 geworden.

Augustus

Hutten Metaal Staalbouw in Hardenberg startte een opmerkelijke campagne om personeel te werven. Een constructiebankwerker, onderhoudsmonteur of montagemedewerker die in het najaar in dienst zou komen, kreeg namelijk 5.000 euro tekengeld.

September

Het Nederlandse Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst bereikt over een overname door Danobat. Beide machinefabrikanten maakten dit bekend tijdens de EMO. Met het samengaan wordt expertise in harddraaien (Hembrug) gecombineerd met slijpen (Danobat). De EMO kreeg sowieso de aandacht op de website. Zo bekeken geïnteresseerden onder meer de foto-impressies alsmede de digitale versie van vakblad Metaal Magazine met daarin onder meer een voorbeschouwing en 5 thema’s die bezoekers richting konden geven in Hannover. Ook het EMO-dossier op metaalmagazine.nl deed het goed.

Oktober

Boessenkool uit Almelo maakte deze maand bekend een miljoenenorder van ruim 2 miljoen euro te hebben binnengehaald. Het gaat om de levering van bijna 335 m vacuümbuizen, voor de LHC, de deeltjesversneller van het Zwitserse Cern.

 Vacuümbuizen, voor de LHC, de deeltjesversneller (foto: Cern).

Verder wordt bekend dat een grote ontslagronde op til is bij Tata Steel. In Europa wordt 830 miljoen euro bezuinigd. Een groot deel daarvan moet door Tata Steel Nederland worden opgebracht.
Werkvreugde, specialist in rvs voor de luxe jachtbouw, wilde weten of een 3D-geprint rvs-onderdeel uiterlijk aan dezelfde eisen kan voldoen als een traditioneel vervaardigd rvs-onderdeel? 3D-printservicebedrijf Oceanz heeft met een 3D-geprinte rvs-railing diverse testen uitgevoerd. En het bleek te kunnen.

November

Hebben robots alweer afgedaan? Wel bij Boeing in Amerika waar mensenhanden taken van robots weer gedeeltelijk overnemen bij het assembleren van rompdelen voor de Boeing 777’s.

Het Faub-systeem bij Boeing (foto uit video Boeing).

Verder werd het artikel ‘Functioneringsgesprek helpt de organisatie’, uit het vakblad van deze maand, met prakische tips, goed gelezen, evenals Rubix neemt EFC Filtration over en Wila start bouw tweede productielocatie Lochem.

December

In december werd al flink vooruit gekeken naar 2020. Zo domineerde het bericht Regels arbeidscontract en ontslag veranderen uit het decembernummer van Metaal Magazine deze maand. Het blad zelf was ook populair.
Ook de positieve boodschap van Cecimo deed het goed, dat fabrikanten van bewerkingsmachines in Europa een sterke basis en technologische knowhow hebben, om diverse onzekerheden in zowel handel als industrie het hoofd te bieden.
Als derde wordt Nieuwe woontoren met aluminium gevel goed gelezen, gevolgd door het bericht dat het vooral zin heeft om industriële robots aan bestaande CNC-machines te installeren, zegt Helmut De Roovere, CEO van RoboJob.

Meest gelezen berichten 2019

 1. ‘Bouw je eigen CNC-machine’
  Een bericht uit mei 2018 (!). Vorig jaar stond het trouwens pas op plek 3 van meest gelezen berichten. Het laat zien dat interessante informatie soms nog lang populair blijft. Een long tail noemen deskundigen op internet dat.
 2. Raico heet voortaan Kramp
  Het Italiaanse Raico gaat verder onder de naam Kramp, meldde de Nederlandse technische groothandel in maart van dit jaar. Ook hier speelde de long tail. Het bericht werd in maart niet extreem veel bekeken, maar wel in de maanden erna.
 3. Drie oplossingen voor reiniging
  Mewa Textil-Management gaf eveneens in maart aan, 3 oplossingen te hebben voor allerlei vuil, zoals druppende vloeistoffen, lekkende oliën, kleine metaaldeeltjes, dunne splinters, vetresten of stof.
 4. ‘Swift MIG-toorts bespaart op gas’ (1 april 2019)
 5. Materiaal beschermt motoren tegen verhitting (29 maart 2019)
 6. Gewonden bij explosie Tata Steel (20 maart 2019)
 7. ‘Smalste tandruimtes ideaal voor DragonFly’ (29 april 2019)
 8. Agv’s in metaalbewerking Heinrich Georg (26 april 2019)
 9. Titanium ‘kooi’ voor BMW boxermotor (3 mei 2019)
 10. JFPT (foodlife) failliet (28 februari 2019) en
  Grote India-order voor igus (24 april 2019)

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven