Trumpf koopt laserdiode-divisie Philips • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf koopt laserdiode-divisie Philips

Automatische optische inspectie van laserdioden bij Philips Photonics GmbH (foto: Trumpf).

Trumpf heeft eind vorig jaar Photonics GmbH, de laserdiode-divisie van Philips in het Duitse Ulm, overgenomen. Daarmee breidt het bedrijf het productportfolio uit, evenals zijn toegang tot snelgroeiende markten in fotonica en digitale producten. Laserdioden worden onder meer gebruikt in smartphones, digitale gegevenstransmissie en sensoren voor autonoom rijden.

Met deze overname willen we nieuwe productgebieden ontsluiten en onze bestaande portfolio op een strategisch belangrijk punt uitbreiden”, aldus Trumpf-topvrouw Nicola Leibinger-Kammüller.

“Philips Photonics heeft een groot aantal zeer goede ontwikkelaars in dienst die nieuwe gebieden van fotonica hebben ontsloten”, zegt Lars Grünert, CFO en onder meer verantwoordelijk voor dit nieuwe Trumpf-productgebied.

“Zij zullen ons research&development-gebied op de lange termijn versterken. Samen willen we de divisie fotonica verder ontwikkelen.” Het productportfolio van Philips Photonics sluit mooi aan op de hoogvermogen diodelasers van Trumpf. 

VCSEL-laserdiode

Met de VCSEL-laserdiode (vertical-cavity surface-emitting laser) wordt het licht loodrecht op het vlak van de halfgeleiderchip uitgestraald. Dit in tegenstelling tot de wat duurder te produceren rand-emitterende laserdiode, waarbij het licht uit een of twee randen van de chip komt. 

Philips Photonics GmbH in Ulm heeft zo’n 280 mensen in dienst. Het bedrijf dat startte als Ulm Photonics en werd in 2006 overgenomen door Philips. Het heeft verder locaties in Aken en Eindhoven en verkoopkantoren in China.

Trumpf is een van de bedrijven in de toeleveringsketen van ASML. Het bedrijf heeft het afgelopen boekjaar 2017/2018 bijna 340 miljoen euro uitgegeven aan R&D. Dat is een ontwikkelratio van 9,5 procent.

De twee bedrijven verwachten de overname in het tweede kwartaal van 2019 te voltooien. Over het overnamebedrag worden geen mededelingen gedaan. De autoriteiten moeten de ovenrame nog goedkeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven