Materiaal beschermt motoren tegen verhitting • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Materiaal beschermt motoren tegen verhitting

Frequentie-regelaars (VFD’s) krijgen steeds vaker een compactere aandrijving met hetzelfde of een hoger vermogen en extreem hoge schakelnauwkeurigheden. Maar dat kan leiden tot hogere temperaturen van kabels en mogelijk kortsluitingen en brand. Igus heeft nu een materiaal ontwikkeld die dit voorkomt. Het nieuwe high-performance polymeer doorstond in de test een buigradius van 7.2 x d bij 45 miljoen slagen.

In motortechnologie worden nog compactere frequentie-geregelde motoren met vergelijkbare of betere prestaties dan hun voorgangers toegepast. Kleine, kunststof geïsoleerde ronde voedingsconnnectoren zoals de M16 of M18 worden in toenemende mate gebruikt voor de nieuwe motorontwerpen om hun voordelen maximaal te benutten.

Maar het compactere ontwerp van de motoren kan leiden tot hogere temperaturen binnen het systeem, vergeleken met grotere versies van dezelfde motoren. Hierdoor warmt de kabel op via de connectorcontacten.

Hoewel er op korte termijn geen consequenties zijn voor de motor en de aangesloten componenten, kunnen er op de lange termijn ernstige problemen optreden. Want als het isolatiemateriaal van de kabel op de lange termijn niet bestand is tegen de verhoogde temperaturen, kunnen er binnenin de kabel en in de buurt van de connectoren kortsluitingen optreden, die in het slechtste geval tot brand kunnen leiden. Daarom speelt het isolatiemateriaal een nieuwe centrale rol bij de keuze van de juiste servo- en motorkabels, stelt igus.

Nieuw isolatiemateriaal

Na een ontwikkel- en testperiode van 5 jaar, biedt igus nu een oplossing om schade aan de isolatie en gevolgschade aan compacte motoren te voorkomen, in de vorm van een nieuw isolatiemateriaal voor haar frequentie-geregelde motor- en servokabels.

Vanwege de expertise op het gebied van nieuwe high-performance polymeren, is de motion plastics specialist in staat geweest een nieuw materiaal te ontwikkelen dat met succes de intensieve laboratorium- en praktische tests overleefde. In test 5034 bijvoorbeeld, doorstond de CF29 servokabel met een buigradius van 7.2 x d meer dan 45 miljoen slagen.

Voldoet aan thermische eisen

Het nieuwe materiaal voldoet – in tegenstelling tot andere gangbare materialen – aan de toenemende thermische vereisten van de laatste motorgeneraties.

Igus stelt hiermee de enige leverancier op de wereldwijde markt te zijn die langdurig geteste programma’s van frequentie-geregelde motor- en servokabels aanbiedt voor continu gebruik in kabelrupsen en die voldoen aan de specifieke thermische- en elektrische eisen van de nieuwste generatie frequentie-regelaars.

Het igus kabelassortiment ondergaat uitgebreide tests onder reële condities in het eigen laboratorium met een oppervlak van 2.750 m². Door de gegenereerde data was igus in staat de enige producent op de markt te worden die 36-maanden garantie op haar hele kabelassortiment geeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven