Miljoenenorder voor Boessenkool • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Miljoenenorder voor Boessenkool

Eelco Osse: "Deze nieuwe, grote opdracht is een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn.” (foto Boessenkool)

Zwitsers onderzoeksinstituut Cern – bekend van de LHC, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld – heeft zijn grootste opdracht ooit voor de Nederlandse industrie uitbesteed aan machinefabriek Boessenkool in Almelo. Voor Boessenkool betekent deze order met ruim 2 miljoen euro de grootste opdracht uit haar 117-jarige bestaan.

Het gaat om de levering van bijna 335 meter ‘vacuum vessels’, ofwel vacuümbuizen, voor de LHC. Voor Boessenkool komt dit neer op de productie van 38 vacuum vessels van 5 tot 12 meter lengte per stuk, die geschikt zijn voor UHV, Ultra Hoog Vacuüm.

De vlakken en aansluitingen van deze vacuum vessels moeten zeer nauwkeurig bewerkt worden zodat de elektronen in een uiterst nauwkeurige rechte baan versneld worden en zodat vacuümdichtheid wordt gegarandeerd. Deze opdracht voor Cern heeft een totale doorlooptijd van 2,5 jaar.

‘Mijlpaal’

“Cern is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons betekent deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn”, zegt directeur-eigenaar Eelco Osse.

Hij vindt het nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde. “Het toont weer aan dat wij tot veel in staat zijn en dat heeft natuurlijk te maken met de hoge mate van vakmanschap van de medewerkers bij Boessenkool. Hun kennis, ervaring en zeker ook lef zijn onontbeerlijk om opdrachten als deze binnen te halen en uit te voeren.”

‘Feest’

Projectleider Ing. Jasper Brugman, is eveneens heel blij is met deze opdracht. Vanaf het moment dat de aanvraag bekend werd, in november 2016, hebben Brugman, die de leiding over dit project heeft, en zijn collega’s maanden lang gewerkt aan de voorbereidingen van deze complexe aanbesteding. “En dan is het natuurlijk een feest als je de opdracht ook daadwerkelijk gegund krijgt”, zegt hij.

“Het is een ware uitdaging, waarin alle disciplines van Boessenkool worden aangesproken en tot hun recht komen; van gecertificeerd laswerk, extreem precies groot verspanen tot machinebouw en uiteindelijk Ultra Hoog Vacuüm lektesten.”

Blik in de LHC, met een reeks blauwe ‘vacuum vessels’ (foto: Cern).

Cern

Cern, gelegen in Genève, is een onderzoeksinstituut waar baanbrekend wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de kleinste deeltjes op aarde. Hiervoor is de LHC, Large Hydron Collider gebouwd. Deze deeltjesversneller bevindt zich 100 meter onder de grond en meet 27 kilometer in omtrek.

In deze collider worden deeltjes, bijvoorbeeld elektronen, door supergeleiding en nabij het absolute nulpunt (1,6 Kelvin) met zeer hoge snelheid tot botsing gebracht. Hierdoor ontstaan er in de botsing nog kleinere deeltjes door splijting, waarbij tevens heel veel energie vrijkomt.

Door onderzoek op de effecten van een dergelijke botsing wordt zeer specialistische nieuwe kennis opgedaan en worden baanbrekende nieuwe technologieën ontdekt en ontwikkeld.

Boessenkool

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is een specialistische en innovatieve machinefabriek in de breedste zin van het woord. Er worden metalen producten en machines gemaakt van groot formaat met extreme precisie.

De machinefabriek is afgelopen jaar door de Erasmus Universiteit verkozen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland en directeur-eigenaar Ing. Eelco Osse is dit jaar verkozen tot publieksprijswinnaar als Ingenieur van het Jaar van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven