‘Europese machinebouwer heeft sterke basis’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Europese machinebouwer heeft sterke basis’

Fabrikanten van bewerkingsmachines in Europa hebben een sterke basis en technologische knowhow om in de toekomt succesvol te zijn. Dit ondanks diverse onzekerheden in zowel handel als industrie. Deze positieve boodschap heeft Cecimo.

“Productie en consumptie lijken te stagneren, terwijl de handel met buitenlandse markten wordt bedreigd door politieke uitdagingen, van Brexit tot de handelsoorlog tussen de VS en China”, aldus de organisatie van Europese fabrikanten van bewerkingsmachines.

“Bovendien lijkt het bedrijfssentiment voor het eerst in vele jaren op een dieptepunt te staan, wat bovendien wordt beïnvloed door de strategische uitdagingen en onzekerheid in de automobielsector.”

‘Aanzienlijke kansen’

“De milieu- en politieke factoren die van invloed zijn op de automobielsector, creëren ook een grotere motivatie voor fabrikanten om de productiviteit en duurzaamheid te verbeteren, wat aanzienlijke kansen voor innovatie in onze sector biedt.”

Schattingen van 2019 tonen aan dat de productie van de sector in Europa zo’n 27,1 miljard euro zal bedragen. Weliswaar een daling van 3,0% ten opzichte van 2018 (toen ruim 28 miljard werd gehaald), maar dat was een recordjaar. De opwaartse lijn was in 2017 al ingezet. 

Productie-output: -1%

Het aandeel van bij Cecimo aangesloten fabrikanten in de wereldwijde productie-output bedraagt 35%, slechts 1% minder dan in 2018. “Het is bovendien 3% hoger dan het wereldwijde omzetaandeel van Cecimo in 2017 (32%).”

De wereldwijde outputwaarde voor bewerkingsmachines zal naar verwachting ook in 2019 afnemen. Cecimo schat dat de wereldwijde productie momenteel 77,5 miljard euro bedraagt, en dat is – vergeleken met gegevens uit 2018 – 3,4% minder.

Exportvolume: +8%

Op het gebied van handel blijven fabrikanten binnen Cecimo goed presteren in het buitenland. Het geregistreerde exportvolume voor 2018 bedroeg 21,6 miljard euro, een stijging van 8,3% ten opzichte van het niveau van 2017, aldus Cecimo. 

Het zou het tweede jaar op rij zijn met een groeipercentage van meer dan 8%. 2017 zag een toename van 8,1%, vergeleken met het jaar daarvoor, met een totale export van maximaal 20 miljard euro. 

Europese machinebouwers blijven in het buitenland zeer competitief en die sterke positie zal volgens Cecimo blijven bestaan. De top 5 aan exportlanden zijn voor hen: China (26% van de export buiten Cecimo-landen), de VS (18,4%), Polen (8,2 %), Rusland (4,6%) en Mexico (3,9%).

Machine-afname: -2,9%

De aankoop van bewerkende machines zal in 2019 vermoedelijk met 2,9% dalen (van 16,5 miljard euro in 2018 naar 16 miljard dit jaar). Het zou de eerste daling van de afname zijn na 6 jaar van consistente groei. 

Oxford Economics voorspelt dat de afname van machines van de Europese fabrikanten in 2020 verder zal dalen, maar dat het tempo snel daarna weer zal toenemen, met relatief sterke groeicijfers voor 2021 (3,9%), 2022 (3,1%) en 2023 (2,6%).

‘Machinebouwer Europa loopt voorop’

Wellicht dat trends in de wereldeconomie en de wereldwijde productie van bewerkingsmachines aan het verschuiven zijn. Toch tonen gegevens aan dat Europese machinebouwers nog steeds voorop lopen in productie, export en afnames, concludeert Cecimo. 

 “Onze bedrijven worden geconfronteerd met onzekerheid over de economie op korte termijn”, vat Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van Cecimo, de situatie samen.

‘Blijven goed presteren’

“Dat is ook begrijpelijk gezien de wereldwijde politieke en handelsuitdagingen én de onzekerheid in de automobielsector. Toch blijven ze goed presteren en leveren ze innovatieve nieuwe producten en oplossingen. Deze waren op de EMO 2019 volop aanwezig.”

“Klanten van bewerkingsmachines moeten zich dan ook blijven inzetten voor een langetermijnstrategie, om te investeren in technologieën die de sleutel vormen tot verbetering van hun toekomstige concurrentievermogen. Onzekerheid op korte termijn zou hen niet moeten afleiden van het juiste pad.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven