Zakendoen met Azië op krediet neemt toe • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zakendoen met Azië op krediet neemt toe

(foto Freestock) Foto:

Bedrijven die op krediet zakendoen met Azië-Pacific moeten het risico op wanbetaling vooraf goed inschatten. Het vereist een strategische benadering van kredietbeheer, concludeert Atradius in de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific. Uit die Betalingsbarometer blijkt dat de totale waarde van handelstransacties op krediet in Azië-Pacific van 48,1% in 2018 is gestegen tot 55,5% op dit moment. De grootste stijging deed zich voor in Australië: 71,5% ten opzichte van 47,7% vorig jaar. Atradius merkt een stijgende vraag naar kredietverzekeringen in Azië-Pacific.

“Uit ons onderzoek blijkt dat 29,8 procent van de totale waarde van de uitstaande facturen van bedrijven in de regio in 2018 te laat werd betaald”, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland. “Dat kan een kettingreactie in gang zetten, doordat bedrijven die te laat betaald worden, vervolgens zelf hun rekening ook vaak niet op tijd kunnen voldoen. Nederlandse bedrijven die exporteren naar deze regio moeten dit goed in hun achterhoofd houden bij het maken van betalingsafspraken met hun afnemers.”

Kredietwaardigheid

Het aantal achterstallige facturen was net als vorig jaar het hoogst in India (39%) en het laagst in Japan (13,2%). Een juiste beoordeling van de kredietwaardigheid van handelspartners is cruciaal voor bedrijven die hun voortbestaan willen waarborgen. Bedrijven in Singapore (53%) en China (51%) kiezen het meest voor deze manier van kredietbeheer. Ruim 4 op de 10 van de bedrijven in Taiwan en Indonesië kiezen er eerder voor om reserveringen op te nemen, terwijl dit regiobreed voor 33% van de bedrijven geldt.

Om financieel gezond te blijven en liquiditeitsproblemen te vermijden, was 41% van de bedrijven in Azië-Pacific zelf gedwongen hun leveranciers te laat te betalen, stelt Atradius. Dit komt het meeste voor in India (51%) en Indonesië (46%). Gemiddeld werd 2,1% van de totale waarde van handelstransacties op krediet als oninbaar afgeschreven. In 2018 was dit 1,9%.

‘Pessimistisch’

Hieruit blijkt volgens Atradius dat bedrijven in de regio er minder goed in slagen hun facturen op tijd betaald te krijgen. Bovendien zijn veel bedrijven pessimistisch over de betalingsmoraal van hun klanten. Zo verwacht maar liefst 31% dat het betalingsgedrag zal verslechteren en dat het aantal facturen waarvan betaling langer dan 90 dagen uitblijft, zal toenemen.

Het meest bezorgd zijn bedrijven in India (52%), gevolgd door Indonesië (35%). Om hun bedrijf tegen het risico op wanbetaling te beschermen, zegt 42% van de ondernemers een kredietverzekering te willen afsluiten. In China en Hongkong steeg dit percentage naar 51% en in Australië naar 47%.

Wanbetaling en insolventie

“De omvang van het risico, de instabiliteit en de volatiliteit in het huidige economische klimaat worden elke dag groter”, zegt Andreas Tesch, chief market officer van Atradius, hierover. “Overal ter wereld zijn er steeds meer gevallen van wanbetaling, waardoor we in de komende jaren ook steeds meer gevallen van insolventie verwachten.”

“De economische vertraging in China, de belangrijkste exportbestemming voor veel economieën in de regio, samen met het nog steeds onopgeloste en potentieel escalerende China-VS handelsconflict, zijn de risico’s die de internationale betalingspraktijken en de wereldwijde insolventieperspectieven verder zouden kunnen verslechteren.”

“In dit scenario wordt het voor bedrijven veel complexer om een degelijke beoordeling uit te voeren van de risico’s verbonden aan het handelen op krediet. Dit vereist een strategische benadering van het credit management.” Tesch merkt een groeiende vraag naar kredietverzekeringen in Azië-Pacific.

Betalingsmoraal

In de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific heeft Atradius de betalingsmoraal van bedrijven in Australië, China, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Singapore en Taiwan onderzocht.

Economieën in Azië-Pacific zijn nog steeds de belangrijkste aanjager van groei van de wereldeconomie. Hoewel de binnenlandse vraag nog steeds robuust is, zijn er verschillende risico’s die de vooruitzichten op groei in de weg staan.

Als gevolg van de groeivertraging in de regio nemen steeds meer bedrijven hun toevlucht tot het gebruik van handelskredieten om de handel te kunnen financieren, te blijven concurreren en groeikansen te kunnen benutten.

(Foto: used under license from Freestock.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven