Ga naar hoofdinhoud

NL Industrie draait sterk in 2018

De Nederlandse industrie als geheel heeft in 2018 op vele fronten opnieuw een sterke, positieve ontwikkeling laten zien. De toename van de export, investeringen en consumptie gaven de branche een stevige impuls. De omzet groeide met bijna 9% en de winst met ruim 23%, al waren er onderling grote verschillen in winsten.

Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.

Met ruim 23% was de winstontwikkeling in industrie sterker dan die voor het mkb als geheel (16,3%), hoewel de omzetontwikkeling enigszins achterbleef. De brutomarge groeide met ruim 8%.

Relatief veel sterke winststijgingen

De winstgroei werd binnen de branche breed gedragen. Van de industriële bedrijven zag 58,5% de winst toenemen of gelijk blijven (2017: 56%). Dit was iets beter dan gemiddeld voor het totale mkb (54%). Het ging hierbij voor het grootste deel om zeer sterke winststijgingen van 50% of meer.

Verder viel op dat het percentage industriële ondernemers met een hogere of stabiele omzet met 68,5% licht is afgenomen. In 2017 bedroeg dit nog 70,3%. Dit is echter nog altijd beter dan gemiddeld (66,4%).

Exportgroei machines en apparaten

Binnen de industrie waren de onderlinge verschillen groot. Bedrijven die zich bezighouden met de productie van machines en apparaten, exclusief computers en elektronische apparatuur, behaalden de grootste winststijging.

Machines en apparaten waren producten die het goed deden in de export. Ook de omzetgroei in dit segment was relatief sterk. De voedingsmiddelenindustrie bleef wat betreft omzetontwikkeling achter, maar de winstgroei was wel bovengemiddeld. De bruto-margeontwikkeling was echter minder dan het gemiddelde in de industrie.

Verdere stijging eigen vermogen

De financiële gezondheid in de industrie is vorig jaar verder verbeterd. Het eigen vermogen kwam bijna 17% hoger uit. Deze stijging was iets kleiner dan in 2017 (bijna 19%), maar sterker dan het gemiddelde in het mkb.

De langlopende schulden namen sterk toe, met 11,1%, versus +4% een jaar eerder. Ook is de solvabiliteit verbeterd met 6,4%.

De personeelskosten in de industriële branche zijn met 7% opnieuw toegenomen, maar minder sterk dan een jaar eerder (+10,4% in 2017). Deze stijging is ook minder sterk dan het gemiddelde in Nederland (+9,2%).

Over het onderzoek

Het SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2019; de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’ bevat de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb.

Er worden acht speerbranches onderscheiden: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, specialistische zakelijke dienstverlening, medische zorg en logistiek. Per branche zijn cijfers beschikbaar over omzet- en winstontwikkeling, bedrijfskosten en bedrijfsbezittingen in 2018.

De SRA-rapporten zijn gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 210.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ). De jaarrekeningen zijn afkomstig van SRA-kantoren en worden in elektronisch formaat aangeleverd en volledig automatisch ingelezen in het SRA-BiZ Online Benchmarkplatform.

Bekijk het rapport

Bekijk de factsheet Industrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven