Jong en vrouw in de metaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jong en vrouw in de metaal

Kristel Groenenboom: "Laat je niet intimideren en durf fouten te maken." (foto: Corbino.)

Laat je niet intimideren. En durf fouten te maken. Dat zijn enkele tips die Kristel Groenenboom, CEO van containerbedrijf Groenenboom, geeft in Metaal Magazine. In het vakblad vertelt zij hoe ze 10 jaar geleden, op 23-jarige leeftijd, het bedrijf van haar vader overnam. Over haar ervaringen in een overwegend mannelijke sector schreef ze het boek ‘Mag ik meneer Kristel even spreken?

De jonge vrouw staat aan de leiding van Groenenboom in Oosterhout, dat oude afvalcontainers en reefers repareert en nieuwe produceert, straalt en spuit.

“In de metaalsector werken op dit moment slechts 13% vrouwen”, stelt ze in het oktobernummer van vakblad Metaal Magazine. “Een bitter laag aantal, terwijl het eigenlijk niet zou mogen uitmaken of er nu een man of een vrouw aan het werk is.”

‘Vooroordelen’

Ze kreeg in de 10 jaar dat ze het bedrijf leidt vaak te maken met vooroordelen, waarvan ze in het blad diverse voorbeelden geeft. Inmiddels is die situatie veranderd. “Belangrijk is dat je je beroep goed uitoefent. Dan dwing je vanzelf respect af en vinden ze het minder vreemd dat je vrouw bent.”

Zij ziet natuurlijk wel verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ziet veel meer verschillen in ondernemers en leiderschapsstijlen onderling. Groenenboom voert modern ondernemerschap.

‘Bijdragen aan maatschappij’

“Ondernemen betekent voor mij dat je niet alleen bezig bent met een product te verkopen. Je probeert ook iets bij te dragen aan de maatschappij.” Ook stelt ze dat je veel bewuster rekening moet houden met meerdere factoren, zoals de Brexit die invloed heeft op samenwerkingsverbanden, strengere wet- en regelgeving klimaatissues, digitalisering en snelle ontwikkeling van nieuwe technieken.

Het bedrijf zet verder sterk in op innovatie. Zo komt er nieuwbouw voor de spuiterij en een straalloods. Dit pand krijgt een aantal robots om de productieprocessen te verbeteren. Ook zijn er nieuwe, gepatenteerde, technieken om verf te verwarmen en coatings aan te brengen. Daarnaast wordt gelet op de werkomstandigheden.

Lees het hele artikel inclusief praktische tips voor jonge leidinggevenden in Metaal Magazine nummer 6 (oktober 2019).
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven