‘Automatiseer bestaande CNC-machines’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Automatiseer bestaande CNC-machines’

“Het merendeel van industriële robots wordt aan nieuwe CNC-machines geïnstalleerd. Maar in feite heeft het meer zin om bestaande machines te automatiseren.” Dat zegt Helmut De Roovere, CEO van RoboJob. Het bedrijf is hiervoor een strategisch partnership aangegaan met Humacs Krabbendam.

Beide partijen komen in de samenwerking overeen, gezamenlijk een oplossing te bieden voor het automatiseren van bestaande CNC-machines. Humacs Krabbendam is dienstverlener voor service en onderhoud aan CNC-machines. RoboJob is specialist in CNC-automatisering. 

De laatste jaren maakt CNC-automatisering een sterke opmars door.  Niet alleen is het aanbod aanzienlijk vergroot, ook is Nederland uitgegroeid tot de Europese top bij het inzetten van industriële robots op de werkvloer. 

Toch blijkt dat de meeste robots worden geplaatst aan nieuwe CNC-machines, terwijl er een gigantisch potentieel bestaat aan bestaande machines, vinden Robojob en Humacs Krabbendam.

‘Rendement bestaande machines’

“Wanneer je je capaciteit wilt verhogen, hoef je niet noodzakelijk machines bij te kopen. Probeer eerst eens om meer rendement uit je bestaande machines te halen, om die capaciteit ten volle te benutten”, adviseert De Roovere.

“Een robot kan daarbij heel mooie resultaten halen, en kost een pak minder dan een nieuwe machine.  Bovendien zijn ze later nog altijd verplaatsen naar een andere machine.”

Nut van automatisering

Dat vinden ook Wim Hudepohl en Han Krabbendam, eigenaren van Humacs Krabbendam. “De laatste jaren krijgen we heel wat vragen van onze klanten over het nut van automatisering, het aanbod in de markt en welke machines daar dan het meest geschikt voor zijn” vertelt Hudepohl.

“Maar eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen: uit welke machines haal ik te weinig rendement?  Of, waar heb ik te weinig capaciteit?  Dat zijn de machines die je kunt automatiseren.  Ook daar wil Humacs Krabbendam de klant in bijstaan.”

Vanuit deze optiek hebben Humacs Krabbendam en RoboJob elkaar gevonden. 

Automatisering en interfacing

“Bij RoboJob beschikt de klant over het meest brede portfolio in CNC-automatisering, en met meer dan 700 installaties op de teller, ook over de meeste ervaring. Bij Humacs Krabbendam zit dan weer heel veel kennis van interfacing en machinebesturingen.  Die komt natuurlijk goed van pas wanneer bestaande machines geautomatiseerd moeten worden”, stellen beide bedrijven.

“Met deze overeenkomst hebben we de eerste stap alvast gezet in een gezamenlijke missie: samen willen we ook de bestaande CNC-machines in de Benelux gaan automatiseren. “

Concreet op TechniShow

De komende weken en maanden gaan beide partijen dit concreet uitwerken. “Zodat we op de TechniShow ons partnership kunnen uitdragen,” blikken Hudepohl en De Roovere vooruit. 

“Daarbij willen we nu al wel benadrukken dat zowel RoboJob als Humacs Krabbendam beiden neutraal zullen blijven werken, zeker wanneer het gaat over de verschillende aanbieders die er bestaan in onze markt.”

Humacs Krabbendam

Humacs Krabbendam uit Nieuwleusen ontstond in 2012, toen Humacs en MT Krabbendam werden samengevoegd. Daarvoor had Humacs zich gespecialiseerd in de elektronische service van CNC-machines met Fanuc-besturing.  MT Krabbendam was sterker gericht op het mechanische deel van de CNC machineparken. 

Samen wisten ze niet alleen een optimaal servicepakket uit te werken, maar hadden ze ook het dealerschap van meerdere CNC-merken, waaronder Kitamura, Smec en Fanuc.

Robojob

Het Belgische Robojob bestaat sinds 2007 en beschikt over de know how voor de ontwikkeling van individuele automatiseringsoplossingen. Dit dankzij meer dan 25 jaar ervaring in de verspanende industrie die met zusterbedrijf Aluro CNC is opgebouwd. Robojob focust zich op robotsystemen voor draai- en freesmachines. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven