Vertrouwen metaalproducenten flink gedaald • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwen metaalproducenten flink gedaald

(Foto: Freestock.com) Foto:

Nederlandse producenten van basismetaal en metaalproducten zijn in juni (na producenten van transportmiddelen) het meest pessimistisch over de toekomst. Kwam het vertrouwen van ondernemers in de metaal in mei nog uit op 9,2, een maand later is dat -1,7 geworden. Dat blijkt uit CBS-cijfers naar producentenvertrouwen in de industrie.

Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie als geheel is in juni 2019 verder afgenomen. Het ging van 4,7 in mei naar 3,3 in juni. Dat is het laagste niveau in bijna 3 jaar.

Het gemiddelde cijfer voor het producentenvertrouwen van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Stemming ondernemers

Het Producentenvertrouwen geeft de stemming aan onder de ondernemers in de Nederlandse industrie. De indicator is samengesteld uit drie deelindicatoren uit de Conjunctuurenquête Nederland: de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Positief over orderpositie

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Negatief over verwachte bedrijvigheid

De deelindicator verwachte bedrijvigheid is negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien.

Productie industrie krimpt

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 1,2% lager dan in april 2018. Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In april groeide de productie van de transportmiddelenindustrie het sterkst.

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt verder

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juni voor de tiende maand op rij. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in april ruim 3% in vergelijking met een jaar eerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven