Regels arbeidscontract en ontslag veranderen • Metaal Magazine
Nieuws

Regels arbeidscontract en ontslag veranderen

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Wat betekent dit precies voor werkgevers en werknemers in de metaal? Dominique Schueler van Koninklijke Metaalunie geeft uitleg in het decembernummer van vakblad Metaal Magazine.

“De overheid heeft in 2015 de wet Werk en Zekerheid ingevoerd”, vertelt Dominique Schueler, teamleider sociaaljuridisch ledenadvies bij Koninklijke Metaalunie. Er is de afgelopen jaren bekeken hoe deze wet in de praktijk heeft uitgepakt.

‘Vast minder vast, flex minder flex’

Aan de hand daarvan is er een aantal maatregelen getroffen die nu beslag krijgen in de wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het credo van de wetgever daarbij is ‘Vast minder vast en flex minder flex’.

“Werknemers met een vast contract hebben momenteel vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexibele werknemers. De regering wil deze kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner maken, vandaar de WAB”, vertelt Schueler.

6 wijzigingen

De WAB wordt op 1 januari 2020 van kracht en heeft een directe werking. Schueler legt in het vakblad in 6 concrete punten en in een rekenvoorbeeld uit wat er allemaal verandert. En plaatst ook wat kanttekeningen.

Een van de wijzigingen is de introductie van een nieuwe ontslaggrond: de cumulatiegrond. “Uit onderzoek bleek dat de voorbije jaren ongeveer 80% van de ontbindingsverzoeken door de rechter werd afgewezen omdat iedere ontslaggrond volgens het burgerlijk wetboek volledig moet zijn bewezen.”

Meerdere ontslaggronden combineren

“Vanaf 1 januari 2020 is er de mogelijkheid om omstandigheden uit meerdere ontslaggronden te combineren. Naast disfunctioneren kan bijvoorbeeld ook de arbeidsrelatie verstoord zijn geraakt, wat eveneens een ontslaggrond is. Zo ontstaat mogelijk sneller een gegrond dossier om toch afscheid te kunnen nemen van een werknemer.”

Schueler is heel benieuwd hoe dit in de praktijk vorm zal krijgen en of er meer ontbindingsverzoeken zullen worden toegekend. “Vanuit de wetgever is wel aangegeven dat de ontslagvergoeding iets hoger kan liggen, maar hoe dit zich in de praktijk zal ontplooien, moet de toekomst uitwijzen.”

Koninklijke Metaalunie houdt ook bijeenkomsten over de WAB. Zo is er onder meer op 24 januari een extra bijeenkomst.

Bekijk alle 6 de wijzigingen met uitleg van Schueler in Metaal Magazine nummer 8. Deze verschijnt op 17 december.
Nog geen abonnee?
Adverteren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven