Werkgever betaalt meer voor premies • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Werkgever betaalt meer voor premies

Werkgevers in de Metaal & Techniek betalen in 2019 meer voor hun personeel aan algemene premies. Iets lagere pensioenpremies zijn niet voldoende om deze hogere algemene premies te compenseren.

Voor een werknemer met een maandloon van 3.000 euro is in Metaal & Techniek 4 euro minder aan pensioenpremie verschuldigd, maar stijgen de overige werkgeverslasten met 15 euro. Per saldo wordt deze werknemer voor een werkgever dus 10 euro duurder per maand. De hogere kosten lopen op tot 37 euro voor werknemers met een salaris van meer dan 5.500 euro.

Loonstijging het grootst

Voor werknemers is de grootste nettoloonstijging te zien in de sector Metaal & Techniek met een inkomen van 3.250 euro: zij zien hun maandloon met 63 euro stijgen ten opzichte van 2018. Ambtenaren hebben door hogere pensioenpremies minder geluk en profiteren het minst. 

Hoewel de lonen stijgen, lopen ook de kosten voor energie, boodschappen en zorg op door onder meer het lage btw-tarief dat van 6 naar 9% stijgt. Het is dus maar de vraag of werknemers er daadwerkelijk op vooruit gaan.

De cijfers volgen uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de premies vanaf januari 2019.

Alle sectoren

In alle sectoren zijn werkgevers meer kwijt aan het betalen van premies voor hun personeel. Weliswaar dalen de sectorpremies, maar werkgevers zijn meer kwijt aan andere algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf).

De Awf-premie, waarmee WW-uitkeringen worden gefinancierd, stijgt bijvoorbeeld van 2,85% naar 3,6%. Hiermee wordt onder andere de compensatie voor het betalen van een transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte bekostigd.

Eerste loonstrook in Metaal & Techniek

ADP heeft voor werkgevers een rekentool opgesteld

Tabellen bruto/netto (sector Metaal & Techniek op p. 7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven