RapidCenter, een online printservice, heeft 3D-onderdelen geprint voor design vulpennen van de Nederlandse industrieel ontwerper en metaalprintexpert Rein van der Mast (SOLide). Ook voor zijn meest recente ontwerp, de ‘Meteor’ deed de designer een beroep op RapidCenter.
RapidCenter biedt toegang tot alle belangrijke 3D-printtechnieken in metaal en kunststof waaronder de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie.
Van der Mast heeft al vaker exclusieve design vulpennen 3D laten printen. Zo koos hij voor het ontwerp ‘TypeOne’ voor de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie in plaats van selective laser sintering (SLS). De ‘TypeOne’ bestaat grotendeels uit kunststof prints.

Sindsdien heeft hij meerdere ontwerpen op de markt gebracht. Ze zijn bedoeld voor het exclusieve segment en worden in een beperkte oplage wereldwijd aangeboden.
“Uit alle beschikbare 3D printtechnieken heb ik voor ieder onderdeel de meest geschikte technologie gekozen”, zegt Van der Mast. “Een aantal delen van de eerste proefexemplaren van de ‘TypeOne’ heb ik aanvankelijk met zowel FDM als SLS technologie laten printen. Later raakte ik onder de indruk van de prints van HP.”
‘Zwart met hoge dichtheid’
Duurzaamheid en dichtheid waren voor hem uiteindelijk doorslaggevende factoren bij zijn keuze voor Multi Jet Fusion. “De inkt in de penpunt mag wanneer de dop erover zit immers niet uitdrogen. Daarnaast mag slijtage van het zwarte oppervlak, met name bij randen, geen kleurverandering opleveren. Bij SLS is de onderliggende kleur meestal helder wit.”
De HP Multi Jet Fusion en alumide prints laat hij printen door RapidCenter. “In de markt volg ik RapidCenter al heel wat jaren. Het Multi Jet Fusion printproces van HP met de inzet van Nylon levert een vrijwel door en door zwart product op met een hoge dichtheid. Voor dit doel de beste oplossing”, licht Van der Mast toe.
Van zowel de ‘TypeOne’ als de ‘Meteor’ worden maximaal 200 exemplaren op de markt gebracht. Belangrijke meerwaarden voor hem bij het printen zijn lage eenmalige kosten, ruimte voor personalisatie, in combinatie met klantorder-gestuurd produceren.
Assemblage en nabewerking
De pennen worden in eigen beheer geassembleerd en de punten ambachtelijk nabewerkt en geperfectioneerd voor de schrijfbeleving. “In die fase komen de geprinte en conventioneel geproduceerde onderdelen bij elkaar samen en komt het er op aan in hoeverre de onderdelen passen.”
Hij geeft aan dat er uiteraard vooraf duidelijkheid moet bestaan over toleranties die haalbaar zijn. “Dus is het raadzaam er in het ontwerp direct rekening mee te houden.” Van der Mast hoopt met onder meer zijn pennen de wereld te overtuigen van toenemende kansen van 3D-printtechnologie.
Metaalprintexpert
Van der Mast is sinds ’98 vanuit zijn eigen onderneming SOLide in Dordrecht specialist in 3Dprinten. Hij helpt via het nieuwe adviesbureau Additive Center in Eindhoven bedrijven om printen op een winstgevende manier te implementeren.
Ook is hij als metaalprintexpert verbonden aan de Fontys Hogescholen Engineering in Eindhoven. Voor hij bij Fontys terechtkwam, was hij enkele jaren manager Design & Engineering van de Eindhovense metaalprinterbouwer Additive Industries.