Fotoreportage 2023
Bekijk foto’s van de vakbeurs in Hannover
Praktische informatie
EMO Hannover 2023 wordt gehouden van 18 tot en met 23 september.
Maandag tot vrijdag, dagelijks van 9 tot 18 uur.
Zaterdag van 9 tot 16 uur.
Registreer voor een gratis entreeticket (code: aT1ch).
EMO-ticket is ook gratis vervoersbewijs naar de beurs
Accomodatie en verblijf
Interactieve beursplattegrond
Overzicht Nederlandse exposanten
Overzicht van alle exposanten
Overzicht events en congressen
Informatie over Guided Tours
Nieuws
(ook van exposanten):
- EMO 2023: business, connectiviteit en duurzaamheid
- In totaal 16 Nederlandse exposanten
- Totaalvisie Mazak voor geavanceerde productie EMO 2023
- Hedelius op EMO: Precisie met automatisering
- DMG Mori City op EMO: Machining Transformation
- Hermle op EMO: ‘Alles uit één hand’
- DN Solutions op EMO: de sterkte van automatisering
- Stap vooruit met WFL tijdens EMO
- Harddraaien en finishen in één Hembrug-machine
- Renishaw op EMO: ’s werelds kleinste draadloze meettaster
- CAM in netwerkproductie met Open Mind tijdens EMO
- Cellro toont “volgende stap in automatisering”
- Halter: de eenvoud van automatiseren
- Nieuw BMO-platform CNC-automatisering op EMO
- ‘Output verspanen kan fors omhoog met OPR’
- Lagers bewerkingsmachines NSK centraal bij EMO
- Kotterbaar Paul Horn met regelbare demping
- Ander EMO-nieuws op metaalmagazine.nl
- EMO 2019 foto-impressie deel 1 en foto-impressie deel 2
Business, verbinden en duurzaamheid
EMO Hannover presenteert zich voor het eerst in vier jaar tijd weer. Toch wordt het een andere beurs dan in 2019. Zo zijn met name kleinere bedrijven niet zo happig om exposant te worden. Dat komt deels door de kosten maar ook door drukte bij het eigen bedrijf. Kleinere bedrijven kunnen hun personeel maar moeilijk missen om de hele week uitleg te geven op de stand.
Om in te spelen op de behoefte aan een kortere beursdeelname, komt EMO met de mogelijkheid om drie dagen deel te nemen in plaats van een week. Een andere deelnemer kan dan de overige drie dagen voor zijn rekening nemen. Dit speelt bijvoorbeeld in de startup-area ‘Innovators of tomorrow’s manufacturing’, maar ook elders, zegt Dr Wilfried Schäfer, executive director van EMO-organisator VDW, de Duitse vereniging van fabrikanten van bewerkingsmachines.
Onder de noemer ‘Innovate manufacturing’ roept de vakbeurs klanten op te investeren in nieuwe technologieën en fabrikanten om hun nieuwste innovaties en oplossingen te presenteren. De maakindustrie zit midden in een industriële transformatie, maar is volgens hem ook deel van de oplossing.
3 future insights

Schäfer ziet drie belangrijke future insights die ook op de komende EMO te zien zullen zijn: the future of business, the future of connectivity en the future of sustainability in production.
Business
Bij de toekomst van business valt volgens hem te denken aan niet-technische aspecten, zoals nieuwe markten voor producenten en methoden om snel in te kunnen spelen op veranderingen (agile zijn).
“Bovendien gaat het om databases en structurele en operationele transformaties. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met productiemedewerkers die niet thuis kunnen werken en kantoorpersoneel die dat (deels) wel kan?”, aldus Schäfer.
Connectiviteit
Bij het tweede onderwerp, de toekomst van connectiviteit, komen alle aspecten van digitalisering samen: Industrie 4.0, IIoT, digitale businessmodellen, predictive maintenance, machine learning, connectiviteit, interoperabiliteit, AI (kunstmatige intelligentie) maar ook augmented reality- en virtual reality-toepassingen, alsmede cyber security. IT en software engineering zijn van doorslaggevend belang voor productietechnologie terwijl het gericht zoeken naar verbanden in data (data mining) kansen biedt voor nieuwe businessmodellen, aldus Schäfer.
Connectiviteit legt de basis voor verticaal (binnen de fabriek) en horizontaal verbinden (met leveranciers en klanten in de waardeketen). EMO brengt deze twee samen in het nieuwe centrale thema ‘IoT in production’. “We willen hiermee alle aspecten van de digitale fabriek samenbrengen”, stelt Schäfer. Maar denk bij connectiviteit ook aan zaken als werkplanning, planning en controlling, service en support en life cycle management. Het gaat in zijn ogen ook steeds meer om ‘plug and play’-verbindingssystemen.
De laatste ontwikkelingen op het gebied van umati, de open interface-standaard voor communicatie tussen machinerie, equipment en software, worden getoond. Dit gebeurt op de EMO met live demonstraties van verbindingen met bewerkingsmachines en nu ook met meetsystemen en softwaresystemen, tevens in Azië (China) en de VS.
Inmiddels zijn er verspreid over de wereld al ruim 300 partners van deze universele machinetechnologie-interface op basis van OPC-UA, en werkt het inmiddels ook voor kunststoffen- en voor houtbewerkingsbedrijven, geeft Schäfer aan. De demonstraties laten zien hoe connectiviteit werkt vanaf de werkvloer tot aan de IT-structuur en hoe verkregen data effectief kunnen worden ingezet om de productie verder te optimaliseren.
Duurzaamheid
Derde onderwerp is de toekomst van duurzaamheid in productie. Dit wordt aangejaagd door toenemende klimaatproblemen, regelgeving (zoals de Europese Green Deal) maar ook door stengere eisen van grote klanten, alsmede hun volatieler (beweeglijker) gedrag. Productietechnologie gebaseerd op digitalisering en dus automatisering wordt hierbij een sleutelfactor, mede omdat het transparantie en flexibiliteit biedt. Hoe is duurzaamheid in een vroeg stadium, al in de fase van het plannen van de investering, te integreren?
Het vakbeursterrein zal onder meer preventieve benaderingen laten zien, die grondstoffen uitsparen. Daarnaast gaat het om klimaatneutrale productie en fabrieksplanning om circulaire economie in te bedden in productie. Bovendien valt te denken aan circulaire waardecreatie, energie-efficiënte productie, duurzame supply chains en een veilige werkomgeving voor de medewerkers.
Verder biedt de beurs ruimte aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen, waardoor wetenschappelijke benaderingen met de praktijk worden verbonden. De nadruk zal liggen op energie-efficiëntie. Daar is volgens Schäfer te lang te weinig aandacht aan besteed. Dit terwijl het een enorm potentieel biedt.
Benut eigen vakmensen

BMO Automation is een van de op dat moment (24 mei) 13 standhouders uit Nederland die in Hannover zullen staan.
Het bedrijf zal tijdens de EMO twee noviteiten presenteren waarover eigenaar en oprichter Frank Biemans nog niet veel kwijt wil. Een van de twee hangt samen met het motto ‘let’s change the game of machining logistics’ om bestaande medewerkers in maakbedrijven beter te benutten.
“Bedrijven laten 20 tot 40% van hun vakmanschap liggen”, vertelt hij. “Juist waar ze de meeste waarde toevoegen.” Gezien de huidige tekorten aan goede vakmensen, wil BMO met een nieuw automatiseringsconcept komen zodat bedrijven hun bestaande vakmensen weer kunnen inzetten op die terreinen waar hun vakmanschap vereist is. “Zo profiteren bedrijven van het vakmanschap dat ze al in huis hebben.”
EMO 2023
EMO Hannover trok in 2019 116.700 bezoekers uit 149 landen, waaronder meer dan de helft van buiten Duitsland en ruim 4000 bezoekers uit Nederland en België. Toen waren er meer dan 2200 standhouders uit 47 landen. Die aantallen zullen nu niet gehaald worden, verwacht Schäfer. Tot nu toe (mei) zijn er ruim 1500 standhouders uit 43 landen. Hij verwacht uiteindelijk op zo’n 1700 exposanten uit te komen.
EMO Hannover 2023 wordt gehouden van 18 tot en met 23 september.
Registreer voor een gratis entreeticket (code: aT1ch).