Ga naar hoofdinhoud

Lagers bewerkingsmachines centraal bij NSK

De nieuwe Robustdyna lagers van NSK maken gebruik van grotere kogels die het maximale draagvermogen met 15% verhogen.

Bewerkingsmachines, zoals frees- en draaicentra, moeten de bewerkingstijd minimaliseren en de doorvoer maximaliseren en daarbij hoogkwalitatieve afgewerkte onderdelen produceren met kleine toleranties. Lagers staan hierbij centraal, stelt NSK. Het bedrijf toont tijdens de EMO zijn nieuwste lageroplossingen.

Robustdyna ultra hogesnelheid, hoog belastbare hoekcontactkogellagers van NSK maken tijdens EMO hun debuut op de Europese markt. De geavanceerde nieuwe lagers zijn ideaal voor de spindels van bewerkingsmachines. “Hun uitstekende prestaties bij zowel het opruwen als afwerken maken een zeer veelzijdige bewerking mogelijk”, stelt het bedrijf.

Belastbaarder, slagvaster

De grotere kogels die in de hoekcontactlagers zijn toegepast verhogen volgens het bedrijf de maximale belastbaarheid met tot 15% vergeleken met de eerdere generatie lagers. “Dit vereenvoudigt bewerking van complexe werkstukmaterialen, zoals titanium, Inconel en composieten. Met een tot 3x langere vermoeiingslevensduur (dynamische belastbaarheid) ondersteunt het gebruik van Robustdyna zowel zware verspanings- als hogesnelheidsprestaties.”

Dankzij interne optimalisatie van het ontwerp hebben de Robustdyna hoekcontactkogellagers ook een 15% hogere slagvastheid (bij statische belasting). Daarmee wordt het risico van lagerschade door een onverwachte botsing tussen spindel, snijgereedschap, werkstukhouder of werkstuk wordt verlaagd.

Dat draagt bij aan een langdurige, stabiele werking van de spindel, waardoor ongeplande stilstand wordt vermeden, aldus de lagerfabrikant. Bovendien maakt het gebruik van door NSK gepatenteerd SHX-staal volgens het bedrijf een ultrahoge snelheid van 3 miljoen n x dm (snelheidsfactor) mogelijk voor het afwerken in korte cyclustijden.

Milieuvriendelijk smeermiddel

Tweede belangrijke introductie is vet voor hogesnelheid spindellager-toepassingen, met de naam Robustgrd. “Dit milieuvriendelijke smeermiddel van NSK verhoogt de weerstand tegen vastlopen met een factor 5 vergeleken met NSK’s conventionele smeervet”. Dat dragt volgens het bedrijf weer bij “aan een hogere productiviteit en een langdurig stabiele werking” van de bewerkingsmachines. Bijjkomend voordeel is dat vetsmering energiebesparing oplevert ten opzichte van olie/luchtsmering.

NSK toont verder de Sursave (TSR) lagerkooi voor hoekcontactkogellagers op de hoofdspil van bewerkingsmachines. Hoewel de kooi eerder op de EMO gepresenteerd is, was deze tot nu toe niet beschikbaar. Met de door de buitenring geleide PPS-hars Sursave-kooi kunnen gebruikers energie besparen, alsmede lage temperaturen, een kleine NRRO (niet-herhaalbare runout), hoge snelheden, minieme trillingen en een laag geluidsniveau realiseren, somt NSK op.

Met de Sursave kooi kunnen gebruikers energie besparen en een lage temperatuur, een kleine NRRO, hoge snelheden, slechts minieme trillingen en een laag geluidsniveau realiseren.

“Het genereren van 20% minder wrijving dan conventionele lagers leidt tot energiebesparing en hogere nauwkeurigheid doordat de thermische uitzetting van de as wordt verkleind. Deze vermindering van wrijving is te danken aan de geoptimaliseerde speling, geleider-breedte en oppervlaktestructuur. Dit laatste is van grote invloed op de smeerfilm, terwijl de vetlevensduur langer is door betere glijprestaties en een lagere temperatuur”, legt het bedrijf uit.

Opengewerkte modellen

NSK laat tijdens EMO ook opengewerkte modellen van verschillende lagers zien, zodat bezoekers een indruk kunnen krijgen van de kwaliteit van de constructie en de ontwerpconfiguratie. Hierbij gaat het onder meer om 10 NSK hoekcontact kogellagers met verschillende specificaties, maar allemaal met dezelfde boringdiameter van 70 mm.

Het is hierbij de bedoeling om verschillende eigenschappen te benadrukken, zoals hoge snelheden en draaggetallen, die mogelijk zijn gemaakt door interne ontwerpwijzigingen, zoals onder meer kromming, kogelgrootte en materialen.

NSK zal op de stand tevens 3 verschillende typen kooien en 4 verschillende smeermethoden voor deze lagers presenteren.

Op het gebied van lagers voor bewerkingsmachines, toont NSK ook een selectie hogesnelheid motorlagers (speciale diepgroefkogellagers met speciale kooien). Daarnaast zullen op de stand dunne hoekcontactkogellagers uit de BT-serie van het bedrijf te zien zijn als optimale oplossing voor robots.

Nieuw in het NSK programma kogelomloopspindels is de volgende generatie voor zeer nauwkeurige bewerkingsmachines, waarmee de productiviteit kan worden verbeterd omdat het hiermee minder of helemaal niet meer nodig is om het werkstuk te polijsten/satineren.

Andere noviteiten

Eveneens nieuw zijn NSK’s lage-temperatuur kogelomloopspindels, die volgens de fabrikant 45% minder wrijvingsverlies genereren in vergelijking tot conventionele systemen. Daarnaast is NSK’s HFT superlange levensduur serie nieuw. Deze biedt tot het dubbele van de levensduur in hoog belaste aandrijftoepassingen.

Andere kogelomloopspindels van NSK zijn de S-HTF serie, die is gemaakt met het gepatenteerde Tough Steel van het bedrijf om hoge belastingen en vervuiling te weerstaan, de zeer duurzame serie die slijtage onderdrukt, en de DIN-standaardserie met hoge snelheid en laag geluidsniveau.

NSK S-HTF serie is ’s werelds eerste kogelomloopspindel waarin Tough Steel technologie is toegepast.

Conditiebewaking

Bezoekers kunnen op de stand een live demonstratie bijwonen van het VCM-3 conditiebewakingssysteem (CMS) van Brüel & Kjær Vibro, lid van de NSK groep en wereldwijd een toonaangevende leveranciers van conditiebewakingoplossingen voor roterende machines.

Tenslotte is het voor de EMO-bezoeker de moeite waard om zich te laten informeren over de nieuwe DH/DS serie lineaire geleidingen van NSK. Deze hebben een twee keer zo lange levensduur als de bestaande NH/NS oplossing van het bedrijf. Dit geldt eveneens voor RA rolgeleiders met extreem stofbestendige afdichtingen tegen binnendringen van verontreinigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven