Vol enthousiasme presenteert EMO Hannover zich voor het eerst in vier jaar tijd weer. Toch wordt het een andere vakbeurs dan in 2019. Zo laten met name kleine bedrijven verstek gaan, deels door de kosten maar zeker ook vanwege gebrek aan tijd en aan personeel om de hele week op de stand te staan.
EMO Hannover komt dit jaar met de modernste productietechnologie en de internationale trends die daarmee samenhangen. Onder de noemer ‘innovate manufacturing’ roept de vakbeurs klanten op om te investeren in nieuwe technologieën. En aan de andere kant wordt fabrikanten aangemoedigd om hun nieuwste innovaties en oplossingen te presenteren.
‘Bijdrage aan vooruitgang’
“We zijn ervan overtuigd dat EMO Hannover 2023 een belangrijke bijdrage zal leveren aan de vooruitgang in de industrie in Nederland en België”, zegt Dr Wilfried Schäfer, executive director van de EMO-organisator VDW, de Duitse vereniging van fabrikanten van bewerkingsmachines. De tweejaarlijkse vakbeurs maakt als vooruitblik voor september een rondgang langs 40 landen, waaronder Nederland. De persbijeenkomst vond plaats in het Louwman Museum in Den Haag.
Deelname voor 3 dagen
Tijdens de EMO zal er onder de noemer innovators of tomorrow’s manufacturing ook weer een start-up area zijn. Dit wordt een presentatieplatform met business-ontwikkeling in bestaande markten en business-mogelijkheden in nieuwe markten.
Schäfer merkt ook hier dat kleinere bedrijven (start-ups maar ook al langer bestaande kleine bedrijven) liever kiezen voor kortere beursdeelname. EMO Hannover speelt hier voor het eerst op in door ook een deelname van drie dagen aan te bieden. Een andere exposant kan dan de overige drie dagen voor zijn rekening nemen.
Volgens Schäfer hangt die wens samen met het financiële plaatje bij deze beginners, maar zeker ook met het tijdsaspect en het gebrek aan personeel. Relatief kleine bedrijven hebben meer moeite om een hele week lang medewerkers op de vakbeurs te hebben om uitleg te kunnen geven, omdat het werk ondertussen gewoon doorgaat.
Moderne productietechnologie zit volgens Schäfer midden in de technologische transformatie maar is ook een deel van de oplossing. Daarnaast ziet hij uitdagingen rond verduurzaming. In een competitieve industrie vallen productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit onder de eerste vereisten bij industriële productie, vindt hij.
Regelgeving en veranderende eisen
Nieuwe oplossingen in industriële productie zijn nodig vanwege regelgeving vanuit overheden (zoals de Europese Green Deal), veranderende eisen van klanten en producenten en volatieler (beweeglijker) en complexer klantengedrag.
Productietechnologie gebaseerd op digitalisering en dus automatisering wordt hierbij een sleutelfactor. Schäfer ziet hier een duidelijke rol weggelegd voor EMO als plek voor ontmoetingen en netwerken om op deze punten geïnformeerd te worden. Digitalisering speelt nog steeds en duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect, ook in de productie.
‘Drie future insights’
Schäfer wijst op drie belangrijke onderwerpen die zeker ook op de EMO te zien zullen zijn. Deze future insights zijn: the future of business, the future of connectivity en the future of sustainability in production.
1. Business
Bij de toekomst van business gaat het om de niet-technische aspecten. Te denken valt onder meer aan nieuwe markten voor producenten, zoals India. Er liggen bij dit onderwerp bijvoorbeeld kansen bij een corporate culture van innovatie, en er is ook potentieel voor, net als de introductie van methoden om snel in te kunnen spelen op veranderingen (agile zijn).
Bovendien gaat het om databases van methodologie en structurele en operationele transformaties. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met medewerkers in de productie die niet thuis kunnen werken en kantoorpersoneel die dat (deels) wel kan?
EMO wil dan ook niet alleen een breed platform zijn rond technologie maar ook voor nieuwe organisatiestructuren, nieuwe businessstrategieën en nieuwe methoden en tools binnen bedrijven.
2. Connectiviteit
Bij het tweede onderwerp, de toekomst van connectiviteit, komen alle aspecten van digitalisering samen: Industrie 4.0, IIoT, digitale businessmodellen, predictive maintenance, machine learning, connectiviteit, interoperabiliteit, AI (kunstmatige intelligentie) maar ook augmented reality- en virtual reality-toepassingen alsmede cyber security.
IT en software engineering zijn van doorslaggevend belang voor productietechnologie terwijl het gericht zoeken naar verbanden in data (data mining) een kans biedt voor nieuwe businessmodellen.
Connectiviteit legt de basis voor verticaal verbinden (binnen de fabriek) en horizontaal verbinden (met leveranciers en klanten in de waardeketen). EMO brengt deze twee samen in het nieuwe centrale thema IoT in Production.
“We willen hiermee alle aspecten van de digitale fabriek samenbrengen”, stelt Schäfer. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan automatisering van de handling van gereedschappen en werkstukken via robotisering. “Dat is natuurlijk niet nieuw. Wel zie je dat de wereldwijde markt voor geïnstalleerde cobots groeit.” EMO speelt hierop in met een Open Space Cobot Solution Area, waarin cobots in gebruik worden gepresenteerd, inclusief grijpers, image processing, meetsystemen, software, industriële elektronica, feedsystemen en nog veel meer.
Maar denk bij connectiviteit ook aan zaken als werkplanning, planning en controlling, service en support en life cycle management. Het gaat ook steeds meer om ‘plug and play’-verbindingssystemen.
Umati ook met meet- en softwaresystemen
De laatste ontwikkelingen op het gebied van umati, de open interface standaard voor communicatie tussen machinerie, equipment en software, worden getoond. Dit gebeurt op de beurs met live demonstraties van verbindingen met bewerkingsmachines en nu bovendien meetsystemen en softwaresystemen, ook in Azië (China) en de VS.
Inmiddels zijn er verspreid over de wereld al ruim 300 partners van deze universele machinetechnologie-interface op basis van OPC-UA, en werkt het inmiddels ook voor kunststoffen- en voor houtbewerkingsbedrijven.
De demonstraties laten zien hoe connectiviteit werkt vanaf de werkvloer tot aan de IT-structuur en hoe verkregen data effectief kunnen worden ingezet om de productie verder te optimaliseren.
3. Duurzaamheid
Derde belangrijke onderwerp is de toekomst van duurzaamheid in productie, aangejaagd door regelgeving maar ook de eisen van grote klanten. Hoe kun je duurzaamheid al in een vroeg stadium, al in de fase van het plannen van de investering, integreren? Het vakbeursterrein zal onder meer preventieve benaderingen laten zien, die maken dat grondstoffen worden uitgespaard.
Daarnaast gaat het om klimaatneutrale productie en fabrieksplanning om circulaire economie ingebed te krijgen in productie. Bovendien valt te denken aan circulaire waardecreatie, energie-efficiënte productie, maar ook aan duurzame supply chains en een veilige werkomgeving
Er komt in Hannover een gemeenschappelijke stand met innovaties (denk aan koelsmeermiddelen), maar ook diverse aspecten van materiaalefficiëntie voor een diepgaand inzicht in de productie. Verder is er ruimte voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen, waardoor wetenschappelijke benaderingen met de praktijk worden verbonden. De nadruk zal liggen op energie-efficiëntie. Daar is volgens Schäfer te lang te weinig aandacht aan besteed. Dit terwijl het een enorm potentieel biedt.

Nederlandse deelnemer: BMO
BMO is een van de op dit moment 13 standhouders uit Nederland die in Hannover zullen staan. Eigenaar en oprichter Frank Biemans neemt voor de tweede keer deel als standhouder. Hij ziet graag dat productiebedrijven overal ter wereld 24/7 de groene lamp hebben branden, ten teken dat de productie draait.
Het bedrijf zal tijdens de EMO twee noviteiten presenteren waarvan hij nog niet veel kwijt wil. Een van de twee hangt samen met het motto ‘let’s change the game of machining logistics’ om bestaande medewerkers in maakbedrijven beter te benutten.
“Bedrijven laten 20 tot 40% van hun vakmanschap liggen”, vertelt hij. “Juist waar ze de meeste waarde toevoegen.”
Gezien de huidige tekorten aan goede vakmensen, wil BMO met een nieuw automatiseringsconcept komen zodat bedrijven hun bestaande vakmensen weer kunnen inzetten op die terreinen waar hun vakmanschap vereist is. “Zo profiteren bedrijven van het vakmanschap dat ze al in huis hebben.”
De EMO van vier jaar geleden, waar BMO voor het eerst stond, heeft het bedrijf in elk geval (mede) eindklanten en samenwerkingen met machinefabrikanten en automatiseerders opgeleverd.
Andere aantallen dan in 2019
EMO Hannover trok in 2019 116.700 bezoekers uit 149 landen, waaronder meer dan de helft van buiten Duitsland en ruim 4000 bezoekers uit Nederland en België. Toen waren er meer dan 2200 standhouders uit 47 landen.
Die aantallen zullen nu absoluut niet gehaald worden, stelt Schäfer. Tot nu toe zijn er ruim 1500 standhouders uit 43 landen. Hij verwacht uiteindelijk op zo’n 1700 exposanten uit te komen.
Vanuit Nederland hebben zich tot op dit moment dus 13 bedrijven aangemeld als exposant, waaronder BMO.
Duitsland is natuurlijk goed vertegenwoordigd maar verder ook China, Italië, Taiwan, Zwitserland, Japan de VS en het Verenigd Koninkrijk. EMO Hannover 2023 wordt gehouden van 18 tot en met 23 september.