Ga naar hoofdinhoud

Stap vooruit met WFL tijdens EMO

Tijdens de EMO houdt WFL live demonstraties van de bewerking van een tandwielas met een diameter van 800 mm, een lengte van 1824 mm en een gewicht van 2280 kg.

WFL Millturn Technologies presenteert op de EMO twee draai-freescentra: een M50 Millturn / 3000 mm en een M80X Millturn / 4500 mm; beide met nieuw ontwerp en uitgerust met Sinumerik ONE. Andere highlight wordt een mobiele robot op een agv (automated guided vehicle) die gereedschappen en werkstukken in de bewerkingsmachine brengt en weer weghaalt.

De M80X Millturn met een bewerkingslengte van 4500 mm en een draaidiameter van 1000 mm is uitgerust met een voorzetkop voor slijpen en een trillingsgedempt Silent Tools Plus kottergereedschap, stelt WFL.

M80X Millturn met een centerafstand van 4500 mm.

Bezoekers kunnen live ervaren hoe een tandwielas met een diameter van 800 mm en een lengte van 1824 mm bewerkt wordt. Zo worden tandwielen geproduceerd met WFL’s eigen Flanx cycli.

Op de M50 Millturn met een bewerkingslengte van 3000 mm demonstreert WFL het live bewerken van een as voor het opwekken van energie en het bewerken van turbinebladen, dennenboom-, waaier- en generatorasprofielen. Het demowerkstuk heeft een diameter van 600 mm en een lengte van 2355 mm.

As die gebruikt wordt bij energieopwekking. Dit werkstuk is 2355 mm lang, weegt 1082 kg en wordt bewerkt op een M50 MILLTURN / 3000mm.

Sinumerik ONE van Siemens is nu in gebruik met de nieuwe gebruikersinterface op de WFL draai-/boor-freescentra. Het nieuwe besturingssysteem heeft moderne, intuïtieve bediening.

De geïntegreerde Simatic S7-1500F plc maakt tot 10 keer snellere plc-cyclustijden mogelijk dan zijn voorganger kon.

“Met innovatieve technologiefuncties optimaliseert Sinumerik ONE de bewerkingssnelheid, de contournauwkeurigheid en de bewerkingskwaliteit. Daarmee maakt het bewerkingsmachines productiever en dus flexibeler, sneller en efficiënter.”

Mobiele robotautomatisering

Highlight op de WFL-stand is een mobiele robot die geïnstalleerd is op een agv. Deze robot pakt als demonstratie opspanonderdelen en gereedschappen uit het magazijn en legt ze op de agv.

De mobiele robot beweegt vervolgens naar de machine en scant de QR-code met behulp van een camera om de exacte positie te bepalen. Het werkstuk en gereedschap worden aangebracht en weer weggehaald.

Voor gereedschappen zijn een HSK-63 grijper en een Baruffaldi-revolver met Eppinger QuickLock gereedschapsspansysteem beschikbaar voor automatische gereedschapswissels bij de revolver.

Mobiele robotautomatisering: Het laden en verwijderen van gereedschappen en werkstukken met behulp van een mobiele robot wordt op de stand live gedemonstreerd.

Mobiele robots op een agv hebben geen kabels of menselijke begeleiding nodig. Bovendien vermijden ze obstakels waardoor ze ook gebruikt kunnen worden in hallen waarvan de lay-out voortdurend verandert en waar ook andere machines bewegen en mensen rondlopen.

Sensoren zorgen ervoor dat de mobiele robots veilig en efficiënt tussen locaties navigeren en samenwerken met mensen, vorkheftrucks en ander materiaaltransportmaterieel.

Intelligente software in combinatie met de bijbehorende automatiseringsoplossingen maakt het niet alleen mogelijk om werkstukken te laden en te lossen, maar ook om bewerkingsmachines volledig automatisch te voorzien van gereedschappen en opspanmiddelen.

Frai, de automatiseringspartner van WFL, maakt van deze EMO-gelegenheid gebruik om zijn mobiele robotsysteem te presenteren, dat precies op deze trend inspeelt. Het concept maakt diverse uitbreidingsstappen mogelijk voor de toekomst.

Intelligent gereedschap

De integratie van intelligente sensoren in gereedschappen maakt het mogelijk om gedetailleerde gereedschapsinformatie of bewerkingsstatussen op te roepen op machinebesturing, tablet of pc.

Verschillende sensoren, geïnstalleerd in het Silent Tools Plus kottergereedschap, leveren onder andere informatie over de belasting, temperatuur en doorbuiging.

De signalen worden via Bluetooth verzonden zodat de machine interactief kan reageren op vooraf gedefinieerde triggergebeurtenissen.

Het proces kan zowel gevisualiseerd als gedocumenteerd worden waardoor het geheel transparant wordt. Volledig nieuw is de voeding van de sensoren met inductieve koppeling in plaats van een oplaadbare batterij. Het trillingsgedempte kottergereedschap wordt gepresenteerd op de M80X Millturn / 4500mm.

In combinatie met het iControl-procesbewakingssysteem krijgt de operator de ultieme bescherming voor machine, werkstuk en gereedschap, om een betrouwbare en economische productie te garanderen, vooral bij de productie van prototypes of kleine series.

Enerzijds moeten machine en gereedschap met maximale productiviteit worden gebruikt, anderzijds moet het proces zo stabiel en betrouwbaar mogelijk verlopen.

De maximaal 16 te bewaken processignalen worden door WFL in de fabriek geconfigureerd op basis van de machine-uitrusting en live weergegeven op het display van de besturing.

Belangrijke processignalen zijn de krachten of koppels van de NC-assen en spindels, maar ook de signalen die worden doorgegeven door geïntegreerde sensoren in het Silent Tools Plus kottergereedschap.

Meten aan de Millturn

Door een grote verscheidenheid aan meetprocessen te implementeren, is WFL in staat om de kwaliteit van componenten te waarborgen en te verbeteren.

De automatisering van alle meetprocessen is een essentiële stap in de richting van productieprocessen die autonoom of met weinig personeel worden uitgevoerd, strelt de Oostenrijkse fabrikant.

Dankzij de mogelijkheid om profielen te scannen en vervolgens de resultaten te evalueren, heeft WFL speciaal voor tandwieltechnologie eigen cycli ontwikkeld, waarmee bijvoorbeeld het tandflankprofiel of de flanklijn kunnen worden gemeten.

De metingen worden vervolgens geëvalueerd. De evaluaties en protocollen komen overeen met de algemene industriestandaard voor tandwieltechnologie. Tandwielen kunnen dus na bewerking worden geïnspecteerd en geregistreerd volgens de industrienorm.

Ultrasoon meten wordt ook live gedemonstreerd aan de bezoekers van de EMO.

De automatisch verwisselbare ultrasone taster maakt een volledig automatisch meetproces mogelijk. Het grote meetbereik en het automatische en foutloze meetproces zijn de belangrijkste voordelen.

Ultrasoon meten is bij uitstek geschikt voor het bepalen en compenseren van het boorverloop van zeer diepe centreerboringen.

Operationele data verwerven

Het productiedata-acquisitiesysteem myWFL Cockpit wordt een ander hoogtepunt op de EMO. Machine- en programma-statussen in de tijd, productiviteit en technische beschikbaarheid worden weergegeven.

Met myWFL operationele gegevensverzameling krijgt de gebruiker een 24/7 overzicht om zo het optimalisatiepotentieel van de productie te benutten.

De visualisatie vindt plaats op het besturingssysteem, op de pc of op een mobiel apparaat via een webbrowser. Dit maakt dat de gebruiker altijd goed geïnformeerd is over de productiviteit van zijn machine.

Nieuw is het meetinstrument voor energieverbruik myWFL Energy, dat in myWFL Cockpit is geïntegreerd. Deze geeft per werkstuk de actuele vermogensgegevens, het energieverbruik en het persluchtverbruik.

De in myWFL geïntegreerde conditiebewakingscyclus registreert continu de status van de assen en spindels tijdens een meetcyclus en slaat dit op in de machinebesturing.

Met behulp van de Condition Monitoring Viewer kunnen mogelijke veranderingen eenvoudig worden gedetecteerd en weergegeven.

Met myWFL Health Check wordt de machinegeometrie gecontroleerd door middel van halfautomatische metingen. Deze worden uitgevoerd aan de B-as, tailstock, hoofdspil en tegenspil.

Cycli en testapparatuur voor het meten en registreren van de geometrie maken onderdeel uit van de software.

Dankzij de geïntegreerde registratie van meetgegevens kunnen langetermijntrends worden vastgesteld. myWFL Health Check kan worden gebruikt op alle machines en besturingssystemen.

Nieuw ontwerp

De Millturn machines van WFL verschijnen op de EMO voor het eerst in een nieuw design. Het kleurenschema en het ontwerp zijn aangepast om de een uniforme uitstraling te creëren die voortaan voor alle WFL-machines worden toegepast.

WFL Millturn machines zullen hun nieuwe ontwerp tonen tijdens de EMO.

Wat is er anders? Het meest opvallende kenmerk is de belettering en de nieuwe standaardkleur. Deze twee stijlelementen onderscheiden het nieuwe ontwerp duidelijk van het oude.

Een hoogwaardige, vloeistofbestendige folie siert nu de deuren. In de standaardversie staat het WFL-logo in verblauw op een lichtgrijze achtergrond. De gestileerde beitelvormige nerf is ook discreet in de achtergrond van de sticker aangebracht.

Alles bij elkaar vormt het opvallende totaalbeeld van het nieuwe ontwerp een perfecte afronding van de klassieke machine, aldus WFL.

De nieuwe standaardlak maakt ook deel uit van de gloednieuwe look van alle machineseries van WFL. Het stofgrijs dat tot voor kort werd gebruikt voor de randcomponenten is vervangen door een modern antracietgrijs. Dit siert nu alle basiscomponenten en omlijst de rest van de machine.

Krijg een indruk van de nieuwste WFL-innovaties tijdens EMO in hal 13, stand B51.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven