Ga naar hoofdinhoud

Renishaw op EMO: ’s werelds kleinste draadloze meettaster

De RMP24-micro: 's werelds kleinste draadloze meettaster voor bewerkingsmachines van Renishaw.

Renishaw introduceert op de EMO onder meer ’s werelds kleinste draadloze meettaster voor bewerkingsmachines. Het gaat om de RMP24-micro. Verder toont het bedrijf een reeks nieuwe producten die zorgen voor een betere nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van werken. Te denken valt aan een nieuwe productlijn voor industriële automatisering en Renishaw Central, het nieuwe dataplatform voor slim produceren. 

De RMP24-micro is  een miniatuur spindeltaster (diameter 24 mm en een lengte van 31,4 mm) met radiotransmissie. Deze nieuwe kleinste draadloze meettaster voor bewerkingsmachines ter wereld is ontworpen voor het automatisch instellen van producten en het inspecteren.

Het zal met name fabrikanten van hoogwaardige en zeer nauwkeurige miniatuurcomponenten aanspreken, bijvoorbeeld in de sectoren medisch, horlogemakerij en micromechanica.

Voor gebruikers van bewerkingsmachines toont Renishaw ook de HPMA-X, de nieuwste gereedschapinstelarm voor grote CNC-draaibanken, met armlengtes van 500 tot 1.000 mm.

De HPMA-X gereedschapinstelarm voor grote CNC-draaibanken.

Connectiviteits- en dataplatform

Op de stand toont Renishaw technologieën die kunnen helpen om de productiviteit te verhogen, die gebruikersfouten uitsluiten en die productieprocessen verbeteren.

Hiertoe behoort de nieuwe datagedreven oplossing Renishaw Central: een connectiviteits- en dataplatform voor productie. Deze combineert en presenteert gegevens die verzameld zijn tijdens productieprocessen, zodat gebruikers hun systemen voor bewerken en kwaliteitscontrole kunnen bewaken en zo nodig kunnen bijwerken.

Het dataplatform digitaliseert, visualiseert en controleert productie- en meetprocessen. Het heeft Renishaw zelf al geholpen aan een 69% reductie van het aantal automatische stops in de eigen machinefabrieken.

Renishaw’s smart manufacturing data platform is geïmplementeerd in twee eigen productielocaties.

Productlijn voor industriële automatisering

Renishaws diagnostische robotsysteem voor industriële automatisering, de RCS T-90, gemonteerd in een werkende robotcel

De nieuwe productlijn van Renishaw voor de industriële automatiseringsmarkt is ook op de stand te zien. Deze is bedoeld om het in bedrijf stellen van en het service verlenen aan industriële automatiseringstechnologie te transformeren. De serie omvat drie producten: RCS L-90, RCS T-90 en RCS P. Deze worden alledrie ondersteund door een speciale softwaresuite die helpt om het instellen van robots, conditiecontroles en het herstellen van robottoepassingen na botsingen gemakkelijker te maken.

“Fabrikanten in heel Europa – waaronder wijzelf – staan voor meerdere uitdagingen om verder te automatiseren en productiever, concurrerender en duurzamer te worden in het licht van tekort aan geschoold personeel en grote technologische verschuivingen in de auto-industrie”, legt Paul Maxted, directeur industriële meettoepassingen bij Renishaw, uit.

“We kijken ernaar uit om onze brede programma-technologie te laten zien voor slim produceren, procesautomatisering en toegenomen digitalisering rondom CNC-bewerken.”

Meten op de werkvloer

“Bezoekers van onze stand zullen onze innovatieve oplossingen ontdekken voor meten op de werkvloer en het consolideren van end-to-end procesdata voor CNC-automatisering in een gesloten loop, herleidbaarheid van productie en voortdurende proces- en productoptimalisatie.”

Tijdens de beurs demonstreert Renishaw ook hoe fabrikanten hulpmiddelen kunnen inzetten om de precisie, snelheid en productiviteit in elke fase van het productieproces te verbeteren, zonder in te hoeven leveren op nauwkeurigheid.

CMM Revo EV statorinspectie.

Zo toont het bedrijf bijvoorbeeld het Revo 5-assig multi-sensorsysteem voor CMM’s (coördinatenmeetmachines), met zijn uitgebreide reeks meettasters voor ingewikkelde inspectietoepassingen. “Het systeem kan automatisch schakelen tussen aanrakend scannen, schakelend meten, ultrasoon, vision en oppervlakteafwerking meten.”

“Het innovatieve systeemontwerp maximaliseert de inspectiemogelijkheden van een CMM, met gepatenteerde 5-assige meettechnologie die een toekomstbestendige inspectieoplossing biedt aan fabrikanten in vele sectoren, waaronder luchtvaart-, auto- en medische industrie.”

Machinekalibratie en AM

RenAM 500-reeks van additieve productiemachines.

Voor bezoekers die op zoek zijn naar producten voor machinekalibratie biedt Renishaw op de stand de nieuwste update van de Carto softwaresuite (versie 4.8). Deze ondersteunt nu de Renishaw XM-60 meerassige kalibrator om precisiemachines uitgebreider te kunnen bewaken.

Daarnaast zijn er nog de Renishaw multi-lasersystemen voor additief produceren (AM) om precisiecomponenten mee te maken. Ook de Fortis gesloten encoders zijn te zien, die machinebouwers kunnen helpen om machines te maken die voldoen aan hoge prestatie- en milieustandaarden.

Renishaw 50 jaar

“Ons succes in 50 jaar is gebouwd op het leveren van robuuste en betrouwbare producten die in allerlei industriële sectoren productieproblemen oplossen”, aldus Will Lee, CEO van Renishaw.

“Wij zien klanten worstelen met het verminderen van productiefouten en materiaalafval, en willen ze voorzien van automatische middelen om data van de diverse productiefases beter met elkaar te verbinden. Op die manier hoeven klanten geen snelheid, nauwkeurigheid of flexibiliteit in te leveren.”

Lee geeft aan dat de oplossingen van Renishaw kunnen laten zien wat de rol is van nieuwere technologieën. “Zoals de toekomst van AM ten aanzien van productie, en hoe technologie kan helpen om duurzaamheidsdoelen te behalen.”

Renishaw is op de EMO te vinden in hal 6, stand B32.

Bekijk Dossier EMO Hannover 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven