Ga naar hoofdinhoud

EMO Hannover: positieve stemming

Bij EMO Hannover overheerste, ondanks de gespannen economische situatie, een positieve stemming. Dat stelt EMO-commissaris-generaal Carl Martin Welcker. EMO Hannover 2023 scoorde volgens hem opnieuw met een hoge internationaal karakter van exposanten en bezoekers en met innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen.

Er waren dit ongeveer 1.850 exposanten, waarvan ongeveer 70% afkomstig was uit 45 verschillende landen, waaronder China, Italië, Taiwan, Zwitserland en Japan.

Van de ongeveer 92.000 bezoekers aan de EMO kwam 54% uit 130 verschillende landen. De vijf grootste bezoekerslanden waren Turkije, China, Nederland, Italië en Polen. Ongeveer een derde van de bezoekers kwam uit Azië.

EMO Hannover haalde in 2019 zo’n 117.000 bezoekers uit 150 landen. Twee jaar eerder trok de vakbeurs in Hannover 130.000 bezoekers en in 2013 143.000. 

Voor het eerst

Meer dan de helft van de bezoekers kwam voor het eerst, aldus de beursorganisatie. Dit sloot mooi aan bij het doel van de exposanten om nieuwe klanten aan te trekken.

Van de exposanten was ongeveer een vijfde voor de eerste keer op het evenement aanwezig. Een van hen was ABB’s robotics divisie. “De EMO van dit jaar bood het ideale platform om onze nieuwste technologieën en oplossingen voor de industrie voor het eerst te laten zien”, zegt Jörg Rommelfanger, hoofd van de divisie.

“Deze omvatten een machinebeladingscel die speciaal is ontworpen voor het snel en geautomatiseerd verwijderen van willekeurig gerangschikte werkstukken. De belangstelling was enorm en de vele gesprekken en demonstraties die we voerden waren vruchtbaar en inspirerend.”

Na 4 jaar weer in Hannover

Het was voor het eerst sinds 2019 dat EMO weer in Hannover werd gehouden. In 2021 was Milaan als beursplaats weer aan de beurt geweest.

“Na een pauze van vier jaar was de herlancering een groot succes voor EMO Hannover”, vat Welcker samen. De beurs die 6 dagen duurde, bood opnieuw een platform voor technische innovaties.

Nieuwe oplossingen

“We zagen hier alles voor de toekomst van productie: nieuwe oplossingen voor automatisering, voor netwerken binnen de fabriek en voor duurzame productie.”

“Wanneer digitalisering zijn weg vindt naar de fabriek, komt er geen einde aan het potentieel voor nieuwe oplossingen en verhoogde efficiëntie. Dit werd op indrukwekkende wijze gedemonstreerd door de exposanten.”

Innovaties en trends

Volgens Günter Szerenczés, lid van de Raad van Bestuur van gereedschapsfabrikant Iscar, trok de beurs een zeer internationaal publiek aan uit een breed scala van industrieën. “Bezoekers hebben specifiek gevraagd naar innovaties.”

Uit de bezoekersenquête blijkt dat 30% van de bezoekers “informatie inwinnen over innovaties en trends” als hun topprioriteit opgaf. Een ander doel was het vinden van concrete oplossingen voor hun specifieke problemen.

Klantspecifieke aspecten

“De belangrijkste focus van de discussies die we hebben gevoerd ligt op klantspecifieke aspecten”, zegt Dr. Jochen Kress, managing partner van Mapal precisiegereedschappen Dr. Kress KG uit Duitsland.

“De EMO is precies het juiste platform om de samenwerking tussen klanten en leveranciers te versterken, denk ik.” Dr. Matthias Klein, CSO van de Emag Group, voegt hieraan toe: “We hebben een overweldigende belangstelling gezien voor de innovatieve oplossingen en machines van de Emag Group.”

“Met name de gepresenteerde oplossingen voor het bewerken van componenten voor de aandrijflijn van elektrische voertuigen konden op grote belangstelling rekenen. Over het algemeen zijn we meer dan tevreden met de reacties uit de markt”, aldus Klein.

Automatisering, digitalisering en duurzaamheid

Andere reden waarom automatisering een duidelijk aandachtspunt was tijdens de EMO, ligt in het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Meer dan een derde van de bezoekers noemde dit een belangrijke kwestie voor de industrie. Bijna een kwart wees op digitalisering en netwerken. Op de vele stands konden zij hier van alles over vinden.

Op de EMO stonden enkele honderden robots. Nieuw aspect is dat het niet langer nodig is om programmeerkennis te hebben om cobots te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals laden en lossen, kwaliteitscontrole, coaten, wassen, maar ook het verbinden met meetapparatuur.

Cobots steeds populairder

De cobots zijn uitgerust met sensoren die de menselijke tastzin nabootsen. Hierdoor kunnen ze toleranties van werkstukken compenseren òf in de werkplaats om obstakels heenrijden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om, samen met werknemers, zonder afschermingen te werken.

Deze trend maakt dat robotfabrikanten momenteel goede zaken doen, stelt EMO. “Cobots worden steeds populairder in de productie, vooral in kleinere bedrijven die nu moeite hebben om personeel te vinden,” zegt Nils Tersteegen, marketing manager bij het Japanse Fanuc.

Open uitwisseling data

Een andere focus ligt op connectiviteit, zoals open data-uitwisseling, bijvoorbeeld gebaseerd op OPC UA. Dit vormt de basis voor de Companion Specification OPC UA for Machine Tools onder umati-paraplu.

Het ophalen van grote hoeveelheden gegevens uit digitale besturingen zonder het proces te verstoren, is hier een sleutelfactor. De beschikbaarheid van transparante procesgegevens is cruciaal voor procesbewaking en bijbehorend kwaliteitsbeheer.

Duurzaamheid

De toekomst van duurzaamheid in productie stond voor 68% van de bezoekers hoog op de agenda. Deze groep bestond voor driekwart uit bezoekers van buiten Duitsland. Dat betekent dat zij bij dit onderwerp sterker vertegenwoordigd waren dan hun Duitse tegenhangers.

Een belangrijk aspect tijdens de beurs was efficiëntie. Enkele voorbeelden: De product CO2-voetafdruk geeft het niveau van koolstofdioxide-uitstoot tijdens de productie.

Dit geeft afnemers gedetailleerde informatie over welke indirecte uitstoot de tools die ze gebruiken, bijdraagt aan hun totale ‘carbon footprint’.

Energie-efficiëntie

Een ander voorbeeld is de structuur van spindels die vooral ontworpen zijn voor energie-efficiëntie en niet primair voor maximale prestaties.

Tot slot kunnen koelsmeermiddelen langer worden gebruikt door ze te checken en te filteren.

Betrouwbare productieprocessen

“Digitalisering en automatisering blijven zich in hoog tempo ontwikkelen”, vat Dr. Hubert Ermer, managing director producten en markten bij Heidenhain GmbH, samen.

“Het algemene doel is betrouwbare productieprocessen te garanderen. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert tegelijkertijd de ecologische voetafdruk.”

“EMO heeft ons een platform gegeven om de specifieke uitdagingen van transformatieve productieprocessen met onze klanten te bespreken en hen volledig te ondersteunen.”

Concrete investeringsplannen

De EMO is een beurs voor leidinggevenden en besluitvormers uit de machinebouw, automotive en toeleveringsindustrie, metaalbewerking, fijnmechanica, optica, de luchtvaartindustrie en nog veel meer.

Bijna 60% van de bezoekers is leidinggevend of komt uit het topmanagement. Iets minder dan de helft heeft beslissingsbevoegdheid voor inkoop en aanbestedingen.

De helft van de vakbezoekers gaf zelfs aan naar de EMO te komen met concrete investeringsplannen. Gemiddeld waren deze bezoekers van plan iets minder dan 3 miljoen euro te investeren. Meer dan een kwart zei dat ze orders hadden geplaatst op de beurs.

Stephan Nell, CEO van de United Grinding Group uit Zwitserland, kan hier over meepraten: “Het aantal leads ligt momenteel op hetzelfde niveau als in 2019. Er zijn ook enkele machinecontracten direct op de beursstand getekend.”

Nog eens een kwart van de bezoekers is van plan om na de beurs orders te plaatsen, zo blijkt uit de enquête.

‘Positie EMO opnieuw bevestigd’

“EMO Hannover heeft zijn positie als ’s werelds toonaangevende beurs voor productietechnologie opnieuw bevestigd en geconsolideerd,” concludeert Welcker.

Hij kijkt uit naar het volgende evenement. Zijn verwachting is dat over twee jaar ongetwijfeld nog meer exposanten zullen worden aangetrokken zodra de economie is verbeterd.

50 jaar EMO in 2025

In 2025 is het 50 jaar geleden dat de eerste EMO plaatsvond. Over twee jaar wordt EMO Hannover gehouden van 22 tot 27 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven