Ga naar hoofdinhoud

Racen zonder bestuurder, met AI (+video)

De Dallara AV-21 haalde een nieuw snelheidsrecord over land voor een voertuig zonder bestuurder (foto: PoliMove).

Met 309,3 km/u rijden, zonder bestuurder, maar puur met kunstmatige intelligentie (AI oftewel artificial intelligence). Dit nieuwe record is behaald met de Dallara AV-21. Deze raceauto is geprogrammeerd door het team PoliMove van de Italiaanse Politecnico di Milano en de Amerikaanse University of Alabama.

Het nieuwe snelheidsrecord over land voor een volledig autonome auto werd eind vorige maand gebroken op het rechte stuk van Nasa’s Kennedy Space Center, de landingsbaan van de Space Shuttle op Cape Canaveral (Florida).

Tegenwind en voor de wind

De 309,3 km/u werd bereikt als een gemiddelde van meer dan 1 km in twee opeenvolgende ritten in tegengestelde richtingen (om windeffecten uit te schakelen). Dat meldt Aandrijftechniek.

Er werd gereden met een auto die alleen op algoritmen werkt, waarbij precisie van het grootste belang is.

“Elke kleine voorspellingsfout had een heel ander resultaat kunnen opleveren”, zegt Prof. Sergio Savaresi, onderzoeks- en teamleider van Politecnico di Milano. “Deze test was opwindend, en we zijn blij met het wereldrecord.”

Gegevens komen openbaar

De gegevens van de rit komen voor iedereen beschikbaar, zodat de hele industrie kan profiteren van het verrichte werk en de lessen die eruit getrokken konden worden.

PoliMove maakt onderdeel uit van de Politecnico-onderzoeksgroep mOve. Onderzoeksleider Savaresi doet al 20 jaar onderzoek naar geautomatiseerde besturing in diverse soorten landvoertuigen: van elektrische fietsen tot auto’s en tractoren.

Al eerder record behaald

Het team van PoliMove won begin dit jaar de Indy Autonomous Challenge in Las Vegas. Dit was de eerste rechtstreekse race tussen verschillende auto’s die worden bestuurd door kunstmatige intelligentie.

Alle teams, van diverse gerenommeerde universiteiten, reden met dezelfde raceauto, de Dallara AV-21. Elk team had de eigen auto geprogrammeerd voor het rijden zonder bestuurder. PoliMove haalde toen een snelheidsrecord op de baan van 278,4 km/u.

Bekijk de video

Lees ook:

Robot vision met AI (+video) (15 februari 2022)

Intelligent Factory antwoord op vergrijzing (+ video) (14 oktober 2021)

Gereedschapshouder wordt intelligent (13 augustus 2021)

‘Is artificial intelligence de weg vooruit?’ (8 juli 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven