Gereedschapshouder wordt intelligent • Metaal Magazine
Nieuws

Gereedschapshouder wordt intelligent

De iTendo maakt real-time procesbewaking en controle rechtstreeks op het werkstuk mogelijk (foto: Schunk).

Schunk start in september met de levering van de iTendo. Dit is een intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder, die het voor het eerst mogelijk maakt om bewerkingsprocessen met een hoge resolutie op het gereedschap te volgen en om de snijparameters real-time aan te passen. De benodigde versnellingssensor en de elektronica zijn in de gereedschapshouder geïntegreerd.

De iTendo is, aldus het bedrijf, in staat om naadloos het bewerkingsproces vast te leggen, vooraf gedefinieerde exacte grenswaarden te bewaken en, in geval van onregelmatigheden, real-time adaptieve controle van onder meer de rotatiesnelheid en voedingssnelheid mogelijk te maken.

‘Anders dan andere oplossingen’

Met de verzameling van procesgegevens direct bij het gereedschap beweegt Schunk zich het dichtst bij het onderdeel zonder de interferentiecontour of de eigenschappen van de gereedschapshouder te beïnvloeden

De intelligente gereedschapshouder is uitgerust met een sensor, batterij en zendeenheid.

Het systeem registreert de gegevens op het gereedschap en verzendt ze draadloos via bluetooth naar een ontvangsteenheid in de machinekamer. Daar worden ze via een kabel naar een controle- en evaluatie-eenheid doorgestuurd.

Dit maakt het systeem fundamenteel anders dan andere oplossingen voor procesbewaking.

In eerdere pilots heeft de intelligente houder zich bewezen tijdens het frezen, boren, ruimen, verzinken en zelfs bij ontbramen, geeft Schunk aan.

Allereerst voor HSK-A 63 interface

Schunk standaardiseert de iTendo in de eerste fase voor de gebruikelijke HSK-A 63 interface met klemdiameters van 6 mm tot 32 mm en een lengte van 130 mm.

De sensorische gereedschapshouder is geschikt voor het gebruik van koelsmeermiddel en is ontworpen voor snelheden tot 10.000 RPM.

De batterijduur van de gereedschapshouder is bij permanent gebruik 10 uur en in de standby-modus in het gereedschapsmagazijn 14 dagen.

De inbedrijfstelling en data-analyse worden uitgevoerd via een dashboard met browsers op standaard pc’s, tablets of smartphones.

3 configuraties

Er zijn 3 configuraties mogelijk.

In de eenvoudige configuratie, die volledig kan worden geïmplementeerd zonder aanpassingen aan de machinekamer, kunnen de live gegevens van de sensor via een lokale verbinding op het Schunk-dashboard worden weergegeven.

Daarvoor biedt het bedrijf een speciaal koffersysteem aan met geïntegreerd display, waardoor de gereedschapshouder binnen 2 uur met minimale inspanning in bedrijf kan worden gesteld.

In een tweede configuratie is de real-time controller verbonden met het machinebesturingssysteem door een servicetechnicus via digitale of analoge I/O, zodat bijvoorbeeld alarmen kunnen worden geactiveerd of processen adaptief kunnen worden aangestuurd.

De derde en meest geavanceerde configuratie maakt aanvullende informatie-uitwisseling met de machine mogelijk, bijvoorbeeld (in het geval van het nieuwste Siemens besturingssysteem) via OPC UA. Alle varianten kunnen ook via een cloudoplossing worden bediend en centraal worden aangestuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven