'Is artificial intelligence de weg vooruit?' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Is artificial intelligence de weg vooruit?’

Smart factory, met de inzet van artificial intelligence (AI) en machine learing (ML), is de toekomst. Toch moeten bedrijven zich af durven vragen of AI voor hen wel de weg vooruit is. Dat stelt Ralf Kruse, directeur Datatechniek bij Remmert.

Zo kunnen bedrijven namelijk, volgens hem, veel tijd investeren in het implementeren en aanleren van een tool op basis van AI of ML, terwijl de beslissingen die zo’n systeem heeft genomen soms moeilijk te begrijpen zijn.

De meerwaarde van AI en ML kan dan ook variëren per toepassing. Daarom moet van geval tot geval worden afgewogen en beoordeeld wat de meerwaarde is of kan worden.

Om bedrijven op weg te helpen naar de smart factory en hierin de juiste keuzes te maken, onderscheidt Kruse 3 focuspunten.

1. Kijk naar de relatie mens-machine

De automatiseringsgraad van een bedrijf definieert de smart factory van morgen. Veel handelingen kunnen daardoor uitgevoerd worden zonder menselijke tussenkomst.

“Maar vergis je niet: werknemers zijn niet overbodig, ze nemen juist nieuwe taken op zich, zoals toezichthoudende activiteiten en interventie.”

Dergelijke functies vereisen wel een andere kwalificatiegraad. Zo kan intuïtieve software met bedieningsoppervlak door het personeel worden aangeleerd, waardoor zij bepaalde tools intelligent kunnen besturen en bedienen.

In een connected intralogistiek systeem geldt als vuistregel: hoe groter, hoe complexer. De gebruikersinterface van de software moet daarom een begrijpelijk, modulair en transparant ontwerp zijn, vertelt hij.

Programmeurs en ontwikkelaars doen er volgens Kruse goed aan te kiezen voor duidelijke en heldere gebruikersinterface, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen. Deze efficiënte interfaces gaan in zijn ogen zeker een belangrijke rol spelen in Industrie 4.0.

2. Combineer bestaande en nieuwe installaties

Om smart factory succesvol in te zetten, is de evolutie van systemen belangrijk. Bestaande en nieuwe systemen moeten naast elkaar en in samenhang gebruikt kunnen worden.

“Machines die modulair uitgebreid en gecombineerd kunnen worden, tillen bedrijven naar een hoger niveau. Het gebruik van modulaire automatiseringsoplossingen biedt een enorme flexibiliteit en garantie voor de toekomst voor de gebruikers om op de nogal fluctuerende eisen te kunnen reageren.”

3. Versterk creatief zoeken naar toepassingen

De communicatie- en leveringsprocessen tussen machine, fabrikant en klant kosten normaal gesproken heel wat tijd. Met project Adam (autonoom aanpasbare machines) kunnen machines belangrijke veranderingen herkennen en zich autonoom voorbereiden op wijzigingen.

“Dergelijke wijzigingen omvatten bijvoorbeeld het aanpassen van de configuratie van een machine of het vervangen van machineonderdelen.”

Ook kunnen machines zich zelfstandig aanpassen aan onbekende omgevingsfactoren. Project Adam is een samenwerking van Remmert met de Universiteit van Hamburg.

Material handling

Remmert GmbH richt zich op material handling in de metaalverwerkende industrie en de staal- en metaalhandel. Het technologiebedrijf is specialist in intelligente automatiserings- en intralogistiekoplossingen en in systemen voor de opslag van langgoederen en plaatwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven