Intelligent Factory antwoord op vergrijzing (+ video) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Intelligent Factory antwoord op vergrijzing (+ video)

Autofabrikant Nissan onthult in zijn fabriek in het Japanse Tochigi een speciale productielijn volgens het Intelligent Factory-initiatief. De lijn wil een antwoord zijn op de toenemende vergrijzing, het tekort aan arbeidskrachten, toenemende verduurzaming en een toenemende complexiteit van voertuigen. Het Nissan-initiatief ondersteunt de productie van de nieuwste modellen met behulp van innovatieve technologieën en elektrificatie van de productielijnen.

“De auto-industrie bevindt zich in een periode van grote verandering, en het oplossen van de wereldwijde uitdaging van klimaatverandering is urgent”, zegt Hideyuki Sakamoto, Nissan’s executive vicepresident voor productie en supply-chain management.

“We zien dit als een kans om te bouwen aan de kracht van monozukuri (productie), een deel van ons dna, om innovatieve technologieën te ontwikkelen en toe te passen en zo de uitdagingen waar we voor staan te overwinnen.”

Uitdagingen in productie

Sinds de oprichting heeft Nissan zijn vermogen om voertuigen te produceren aangescherpt door middel van hoogwaardige en efficiënte productieprocessen en de uitstekende vaardigheden van de takumi (meestertechnici) van het bedrijf, zo stelt Nissan.

De bedrijfsomgeving rondom productie ondergaat echter grote veranderingen. In Japan moet worden afgestapt van de conventionele arbeidsintensieve productie om het hoofd te bieden aan de vergrijzing van de samenleving en het ernstige tekort aan arbeidskrachten.

Onvoorziene situaties, zoals klimaatverandering en pandemieën, moeten ook worden aangepakt. Tegelijkertijd maken industrietrends op het gebied van elektrificatie, voertuigintelligentie en connectiviteit de voertuigstructuur en -functionaliteit geavanceerder en complexer.

Robots nemen meer taken over

Nissan introduceerde Nissan Intelligent Factory in de Tochigi-fabriek om in te spelen op deze behoeften en trends.

Het initiatief stelt Nissan in staat om robots te gebruiken die de vaardigheden van de takumi hebben overgenomen, om voertuigen van de volgende generatie en van hoge kwaliteit te produceren.

Daarnaast wordt een verbeterde omgeving gecreëerd waar een breed scala aan mensen comfortabel kan werken.

Nissan Intelligent factory
Met Nissan Intelligent Factory worden robots gebruikt die de vaardigheden van de takumi (meestertechnici) hebben overgenomen (foto’s: Nissan).

Stimuleren van innovaties

Nissan’s Tochigi-fabriek start dit fiscale jaar met de productie van de gloednieuwe elektrische Nissan Ariya cross-over. De autofabrikant streeft naar CO2-neutraliteit voor al zijn activiteiten en de levenscyclus van zijn producten in 2050.

In de productie wil Nissan dit bereiken door het stimuleren van innovaties ter ondersteuning van een hogere productiviteit bij de assemblage van voertuigen. Te beginnen met het Nissan Intelligent Factory-initiatief, alsmede door het verbeteren van de energie- en materiaalefficiëntie in de fabrieken.

Energieverbruik productie moet omlaag

Zo moet fabrieksapparatuur in 2050 volledig zijn geëlektrificeerd door de introductie van innovatieve productietechnologieën en het streven om het energieverbruik te verminderen.

Verder zal, om CO2-neutraliteit in productiefabrieken te bereiken, alle gebruikte elektriciteit worden opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen en/of worden opgewekt met brandstofcellen op locatie die alternatieve brandstoffen gebruiken.

Video van Nissan’s Intelligent Factory

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven