Robot vision met AI (+video) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Robot vision met AI (+video)

Techman Robot past voor het automatisch inspecteren met een camerasysteem nu ook kunstmatige intelligentie toe. AOI (automated optical inspection) wordt onder meer gebruikt bij het controleren van elektronische printplaten om fouten in het assemblageproces al in een vroeg stadium te constateren, meldt Aandrijftechniek. De Taiwanese ontwikkelaar van cobots heeft de AOI-toepassing met AI in december gepresenteerd tijdens de Taipei Automation Exhibition in Taiwan.

Techman toonde de AOI-toepassing met AI op een Techman Robot, op het moederbord van de computer. Dit gebeurde in combinatie met TM-AI+, het embedded AI-visionsysteem van Techman.

TM AI+ verzamelt beeldgegevens van alle robots wereldwijd en slaat deze op, zodat de robots van elkaar kunnen leren.

AI deep learning

Met AI+ leert de robot ingewikkelde vision-taken, die met traditionele machine vision niet mogelijk zijn (foto’s: Techman Robot).

De beeldgegevens worden door AI deep learning verwerkt tot machineprincipes. Een robot kan op basis hiervan conclusies trekken voor objectclassificatie of -detectie.

Zo kunnen met TM AI+ Training Server software verschillende AI-modellen worden gecreëerd en getraind.

Hiermee worden modellen geïmporteerd die de robot ingewikkelde vision-taken leert, die niet mogelijk zijn met traditionele machine vision. Denk aan het detecteren van moeilijk te onderscheiden onregelmatigheden of uiterlijke beschadigingen.

Ook is Image Manager geïntroduceerd. Dit is een softwaretool waarmee alle beeldgegevens worden opgeslagen en beheerd. Hiermee kan de oorzaak van afwijkingen worden achterhaald om dit vervolgens direct aan te passen in het productieproces.

Lees ook:

Robot vision. Wat je vooraf moet weten (blog Techman Robot)

Umati nu ook voor vision en robotics (6 april 2020)

Video

Bekijk een video van de beursdeelname van Techman, met vanaf 0:30’’ de AOI-toepassing (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven