De Inspectie SZW heeft per 1 januari haar naam veranderd in Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat de term Arbeidsinspectie nog steeds vaak wordt gebruikt en voor werkgevers en werknemers veelzeggender is dan de naam Inspectie SZW. De organisatie geeft in het Jaarplan 2022 aan waar zij bij inspecties op gaat letten en hoe zij data beter wil benutten.
De nieuwe naam voorkomt ook het misverstand dat de Inspectie SZW, zoals bij een aantal andere inspecties, als taak zou hebben om toezicht te houden op onderdelen van het ministerie (SZW).
De komst van de Europese arbeidsautoriteit, European Labour Authority, en het feit dat de naam Arbeidsinspectie in de praktijk gebruikelijker en veelzeggender is, hebben geleid tot het besluit om de naam te veranderen.
Netherlands Labour Authority
Ook de Engelse benaming is gewijzigd. Dit is Netherlands Labour Authority geworden. Zowel de Nederlandse als de Engelse naam wordt afgekort tot NLA. De keuze hiervoor is mede ingegeven door de komst van de Europese arbeidsautoriteit European Labour Authority (ELA).
De nieuwe naam van de nationale toezichthouder, Netherlands Labour Authority (NLA), geeft volgens de organisatie duidelijk de verbinding (en het verschil) aan.
Het nieuwe webadres is nu www.nlarbeidsinspectie.nl. Ook alle e-mailadressen van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn gewijzigd. Andere contactgegevens, zoals het meldnummer, blijven ongewijzigd.
Jaarplan 2022: prioriteiten
De organisatie heeft eerder ook het Jaarplan 2022 uitgebracht. Hierin wordt onder meer aangegeven waar bij inspecties de prioriteiten liggen.
Het gaat onder meer om eerlijk werk en de aanpak van onderbetaling, illegale tewerkstelling en misstanden als arbeidsuitbuiting.
Gevaarlijke stoffen
Ook wordt meer ingezet op het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Zo wordt vaker geïnspecteerd bij Brzo-bedrijven (grote chemische installaties).
Verder toetst de Nederlandse Arbeidsinspectie op een betere naleving van arbozorgverplichtingen, pakt de organisatie het risico op arbeids(markt)discriminatie aan en brengt zij een balans (50/50) aan tussen actieve en reactieve inspecties.
Data beter benutten
Daarnaast wil de Nederlandse Arbeidsinspectie meer richting proactief gaan werken. Daarvoor wil zij de beschikbare data beter benutten, bijvoorbeeld om regelovertreders en risicobedrijven doeltreffender en doelmatiger te vinden.
Ook moeten nieuwe manieren van data-analyse bijdragen aan het signaleren van nieuwe risico’s.
Bekijk het Jaarplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2022
(pdf 68 pagina’s)
Lees ook:
Bedrijfsongevallen: vaak met machines (10 november 2021)
Extra scherpe controles op gevaarlijke stoffen (11 februari 2021)
De arbeidsinspecteur komt (3 september 2018)